Política

El Tribunal Suprem critica l’estratègia de defensa de Cuixart per “intolerable” i “provocativa”

Els magistrats mostren malestar pel comportament d’alguns testimonis que són lletrats perquè creuen que “frega els límits del codi deontològic de l’advocacia”

Marchena recorre a la “manca d’interès” per tallar repetidament els interrogatoris

El tribunal que jutja l’1-O al Tribunal Suprem ha criticat durament l’estratègia de defensa del president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, pels testimonis que aquest dimarts ha portat a declarar. Entre ells, el portaveu d’Escoles Obertes, Ramon Font, la filòsofa Marina Garcés o quatre lletrats del Col·legi d’Advocats de Manresa que l’1-O van estar prestant assessorament jurídic el dia del referèndum. Un d’ells, Lluís Matamala, s’ha discutit amb el tribunal perquè volia declarar en català.

Fonts del tribunal han expressat el malestar dels membres del tribunal per l’estratègia de defensa de Cuixart i ha dit que el comportament de “testimonis i advocats és intolerable i una provocació”. “El seu comportament frega els límits del codi deontològic de l’advocacia”, reconeixen aquestes fonts. Una valoració que, segons sostenen, és unànime entre els set magistrats.

De fet, les topades entre Marchena i les defenses es venen repetint des del moment en què els testimonis presentats per les defenses desmunten un cop i un altre l’estratègia que va elaborar la fiscalia les primeres setmanes del judici quan els testimonis policials relataven uns fets que semblaven més trets d’un guió que de la realitat del que va passar el dia 1-O.

Benet Salellas, Marina Roig i Àlex Solà, advocats de Jordi Cuixart han protagonitzat diverses enganxades amb el president del tribunal, Manuel Marchena, però aquestes topades cada vegada són més contundents i, en alguns dels casos, la reacció del magistrat ha estat molt impertinent. En algunes d’aquestes topades, el magistrat va rectificar sobre la marxa. Un exemple d’això va tenir lloc la setmana passada quan va impedir Ana Bernaola fer una pregunta a un testimoni. El magistrat, però, va acabar per reconsiderar la seva negativa i va acabar per permetre que l’advocada de Jordi Sànchez la pogués fer un cop acabat el torn de preguntes de les acusacions.

Durant la sessió d’aquest matí, la defensa de Jordi Cuixart i el president del tribunal de l’1-O, Manuel Marchena, han protagonitzat una nova topada durant la declaració de la professora de filosofia de la UOC Marina Garcés, Marchena l’ha interromput en diverses vegades quan ha fet el que considerava “valoracions personals”, com quan ha afirmat que l’1-O va “al·lucinar”. “Les valoracions personals no tenen gens d’interès, ha de prescindir-ne encara que li encantaria esplaiar-se”, li ha dit. De seguida, l’advocat Benet Salellas ha protestat i ha remarcat que el tribunal sí que va acceptar “les percepcions dels testimonis de l’1-O quan eren agents policials”. Salellas ha denunciat una “vulneració de drets fonamentals continuada” i ha optat per no fer més preguntes. “Molt millor”, ha conclòs Marchena.

Però les enganxades de Marchena últimament no tenen només com a destinataris als advocats de les defenses. Durant la sessió de tarda d’ahir, el magistrat va parar diversos cops les declaracions de Jaume Asens o Camil Ros. L’excusa per no permetre segons quines preguntes o respostes dels testimonis és la manca d’interès que les preguntes dels advocats o les respostes dels testimonis poden tenir per al tribunal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

regne unit

Carles III reprendrà aquest dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona