Política

El vicecanceller d’Àustria dimiteix després de la difusió d’un vídeo on promet favors polítics a canvi de suport econòmic

Heinz-Christian Strache també renuncia al lideratge de la formació d’ultradreta FPÖ, sòcia de govern dels populars

Milers d’austríacs demanen eleccions anticipades arran de la polèmica

El vicecanceller austríac, Heinz-Christian Strache, líder de l’ultradretà Partit per la Llibertat (FPÖ), ha dimitit aquest dissabte arran de la difusió un vídeo on es mostra disposat a acceptar ajut financer rus a canvi de favors polítics i contractes estatals.

Al vídeo, gravat al juliol de 2017 a Eivissa i publicat divendres per dos mitjans alemanys, es veu com Strache negocia amb la suposada neta d’un oligarca rus i li promet contractes públics i suport per comprar el Kronenzeitung, el diari més influent del país, a canvi de donacions milionàries per al seu partit.

Pocs mesos després, a l’octubre del mateix any, l’FPÖ va obtenir el 26 % dels vots a les eleccions legislatives i al desembre va entrar al govern en aliança amb els populars (ÖVP) del canceller federal Sebastian Kurz.

Strache ha presentant aquest dissabte la seva dimissió a Kurz per no perjudicar el govern i aquest l’hi ha acceptada. “Avui he tingut una reunió amb el canceller i li he ofert la meva renúncia, que ell ha acceptat, ha explicat en roda de premsa. A més, ha anunciat que també abandona la direcció de l’FPÖ.

El seu successor serà Norbert Hofer, actual vicepresident de l’FPÖ, ministre d’Infraestructures i excandidat a la presidència.

El cap del grup parlamentari de l’FPÖ, Johann Gudenus, que també surt al vídeo al costat d’Strache fent de traductor del rus, ha anunciat que també deixa tots els càrrecs polítics.

“Error”

El ja ex-vicecanceller ha atribuït la filmació i difusió de les imatges a “una campanya de desinformació bruta” per la qual va caure en una trampa posada per “agents provocadors” quan va ser convidat a un sopar a un xalet que havia estat prèviament preparat amb micròfons i càmeres.

El polític ha admès que va cometre un “error” i una “ximpleria” en comportar-se “com un adolescent”, amb la “llengua afluixada” per l’alcohol. Però tot i assegurar sentir-se avergonyit per la imatge que dona al vídeo, on sortiria begut, ha defensat que no ha fet res il·legal perquè “no van fluir donacions”. De fet, ha avisat que donarà les passes necessàries per portar als tribunals els qui van enregistrar la seva trobada privada.

Protesta

Milers d’austríacs s’han concentrat aquest dissabte davant la cancelleria federal per exigir eleccions anticipades arran de la polèmica.

Els manifestants, convocats de manera espontània a través de les xarxes socials, han cridat consignes com “noves eleccions”, “resistència” i “Kurz ha de marxar”. Els manifestants, la majoria joves, han exhibit pancartes amb lemes com Aquest govern és corrupte, Strache és un neonazi o Ni un dia més amb els blaus [ultres].

S’espera que el canceller federal comparegui aquesta tarda per afrontar el terratrèmol polític que sacseja el país.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

euskadi

El candidat del PNB rep un atac amb esprai pebre en sortir d’un míting

barcelona
estats units

El jutge adverteix que no permetrà a Trump intimidar els jurats

barcelona
política

Puigdemont: “L’independentisme ha obert camí a Europa defensant drets”

barcelona

ERC reivindica la necessitat del Campus Salut per garantir una millor atenció

SALT
orient mitjà

Els EUA i la UE preparen noves sancions contra l’Iran per l’atac a Israel

barcelona
política

Borràs i Ramis, testimonis mèdics de la brutalitat de les tortures

barcelona
estat francès

Conviden Rússia al 80 aniversari de Normandia, però no a Putin

barcelona
guerra a gaza

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts