Política

La justícia sueca rebutja emetre una ordre de detenció contra Assange per violació

Dos dels tres delictes pels quals es persegueix Assange a Suècia ja han prescrit, i el de violació ho farà l’agost del 2020

La justícia sueca ha rebutjat aquest dilluns la petició de la Fiscalia d’emetre una ordre de detenció en absència contra el fundador del portal Wikileaks, Julian Assange, en relació amb la recerca preliminar per violació iniciada en 2010.

El jutjat d’Uppsala ha considerat que no seria proporcionat ordenar el seu arrest, ja que és possible interrogar-lo amb una ordre europea de recerca en matèria penal, encara que ha ressaltat que el periodista australià continua sent sospitós en el cas, que va ser tancat fa dos anys i reobert després del canvi en la seva situació personal.

Assange continua en una presó de seguretat britànica després del seu arrest a l’abril per la força en l’ambaixada de l’Equador a Londres, en retirar-li Quito l’asil diplomàtic concedit en 2012 i a l’espera que Regne Unit decideixi sobre la seva extradició als Estats Units per la informació confidencial revelada per Wikileaks.

L’advocat a Suècia d’Assange, Per E. Samuelson, ha qualificat la resolució judicial de “gran victòria” en declaracions al canal públic SVT. El dictamen va ser emès hores després d’una vista celebrada parcialment a porta tancada i que Samuelson havia intentat ajornar la setmana passada pels problemes físics d’Assange. El periodista, que ha estat traslladat a la unitat hospitalària de la presó britànica de Belmarsh, ja no va poder comparèixer el passat dia 30 per videoconferència davant la Cort de Magistrats de Westminster per la petició d’extradició de les autoritats estatunidenques.

Assange va ser condemnat recentment per un tribunal britànic a 50 setmanes de presó per violar les condicions de llibertat condicional en 2012.

La fiscal ha justificat la decisió pel canvi en la situació legal del periodista i perquè els tribunals suecs han conclòs en diverses ocasions que les sospites contra ell són versemblants. De fet, tres dels delictes pels quals va ser investigat Assange a Suècia ja han prescrit i el de violació ho farà l’agost de 2020.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA