Política

Sánchez vol l’abstenció de Cs o el PP i evitar ERC i JxCat

El president no vol el camí fàcil de ser investit a la segona amb més sís que nos aprofitant-se dels diputats suspesos i amb UPN

Es reunirà amb tots

Refarà el diàleg amb Torra si és elegit al juliol

La suspensió dels diputats independentistes que ha imposat el Congrés ha obert a Pedro Sánchez una drecera insòlita per ser investit, perquè treu el vot a Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull, però alhora anul·la els seus nos en una segona votació per majoria simple i l’aspirant necessita menys sís per ser elegit. Tot i aquest camí senzill per ser investit a la segona i gràcies a l’abstenció que Unió del Poble Navarrès (UPN) li ofereix amb el beneplàcit del PP, Sánchez descarta per ara l’itinerari ràpid i vol que siguin el PP o Ciutadans els que li donin l’abstenció clau que li eviti tant negociar amb ERC i JxCat –amb els quals sí que s’obre a reunir-se– com arrossegar l’estigma de continuar a La Moncloa aprofitant-se de l’alteració de les urnes del 28 d’abril.

El PSOE no oblida les pressions rebudes el 2016 dels poders fàctics perquè regalés amb una abstenció la segona investidura a Mariano Rajoy. Però ara que Sánchez –que va deixar l’escó abans de trair el no és no– necessitaria la torna del regal del PP, a Madrid els socialistes només hi escolten el silenci. Tot i constatar que el vent de l’octubre del 2016 a favor de l’estabilitat no bufa el juny del 2019 quan es tracta de pressionar les dretes, Sánchez ha citat dimarts Pablo Iglesias (Unides Podem), Albert Rivera (Cs) i Pablo Casado (PP) i tots en peu d’igualtat. “D’ells depèn que la investidura arribi abans o després”, avisava ahir la ministra portaveu, Isabel Celaá. Més tard, Sánchez es reunirà “amb tothom”; és a dir, també amb ERC i JxCat.

Iglesias no és preferent

Tot i que necessita sí o sí el vot a favor d’Iglesias, la portaveu del govern de Sánchez va voler abaixar-li els fums. “Unides Podem ha estat el soci preferent, però ara entrem en una nova etapa en què es demana també responsabilitat a d’altres”, va dir Celaá. “Si volem que el govern d’Espanya no depengui dels independentistes, el PP haurà de fer un esforç i Cs també”, va reblar. Per Iglesias, però, “més aviat o més tard hi haurà govern de coalició i cadascú amb representació proporcional als vots rebuts”.

Tot i menystenir el soci del qual necessita el sí i flirtejar amb qui li promet el vot en contra, el pla de Sánchez –que no ha bastit cap pont des del 28 d’abril i que no parla amb Iglesias des de fa quinze dies– es basa a ser investit en la primera o segona setmana del juliol. Amb 123 escons del PSOE, afegits a Unides Podem (42), el PNB (6), Compromís (1) i el Partit Regionalista de Cantàbria (1), la suma és de 173 i el vot que falta per no empatar amb els 173 nos podria venir d’UPN (2).

Quan sigui investit i ja no presideixi un govern en funcions, Sánchez s’obre a refer el diàleg perdut amb el president Quim Torra. “No puc donar una data exacta ni fer una previsió, però òbviament el govern d’Espanya continuarà les seves relacions institucionals amb el govern català en el seu moment. Ara som un govern en funcions i és temps de silenci”, avançava la portaveu Celaá.

LES XIFRES

173
escons suma el PSOE (123) amb Podem (42), el PNB (6), Compromís (1) i PRC (1) i en necessita un més.
346
són els vots reals que ara té el Congrés per la suspensió sense vot de Junqueras, Sànchez, Turull i Rull.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

BESALÚ

Junts es compromet a posar al dia i climatitzar els centres educatius

BESALÚ
Política

Tortosa municipalitzarà el pàrquing de la plaça Alfons XII

Tortosa

La CUP defensa “lleis que treguin l’habitatge de les urpes dels fons voltor”

salt
unió europea

La CE aposta per tancar el procediment contra Polònia per l’estat de dret

barcelona
política

Una quinzena d’entitats demanen als partits compromís amb l’habitatge

barcelona
Política

El PSC guanyaria les eleccions, amb un empat tècnic entre Junts+ i ERC

barcelona
Rússia

Putin ordena maniobres amb armes nuclears tàctiques

barcelona
Política

Mor Joan Pujol, activista independentista de Sabadell

Política

El PP anuncia una manifestació contra l’amnistia el 26 de maig a Madrid

barcelona