Política

Neix una entitat en defensa dels ferits durant l’1-O

Democràcia i Justícia portarà a l’ONU els casos de vulneració de drets

Vol coordinar-se amb associacions d’advocats

La nova entitat Democràcia i Justícia per a Catalunya es va presentar ahir a l’Ateneu Barcelonès i va fer una crida a recollir el màxim de casos de violència i vulneració de drets entre la ciutadania des del 20-S del 2017, durant les càrregues del referèndum i fins avui per continuar la tasca de denúncia judicial contra les forces policials i l’Estat espanyol, sobretot visibilitzant-ho en instàncies internacional amb demandes col·lectives a l’alt comissionat de les Nacions Unides.

Segons va dir l’advocada Núria Garrido, que comparteix la presidència de l’entitat amb un dels ferits, Jordi Meca, abans del 24 de juny presentaran un informe al Consell dels Drets Humans perquè s’inclogui en l’Examen Periòdic Universal (EPU) que es fa cada cinc anys sobre la vulneració de drets humans. Aquest és un mecanisme que tenen les entitats per presentar casos on s’hagin vulnerat drets en cada estat membre i que acaba amb un informe final del consell en què els especifica les recomanacions que hauran d’implementar. Garrido va especificar que per ara s’han inscrit al registre d’entitats de l’ONU per poder-lo presentar i que es denunciaran tortures i tracte denigrant, la vulneració del dret d’expressió, de manifestació o de participació política, entre d’altres. Garrido porta, des de fa 18 mesos, més de 51 casos de denúncies recollides en actuacions en col·legis electorals de Barcelona que han acabat amb querelles amb una quarantena de lesionats, de les quals 16 es van arxivar, però algunes de les quals s’han reobert després dels recursos. L’objectiu és coordinar accions amb altres associacions d’afectats i col·lectius d’advocats que treballen en casos similars perquè “això no va d’independència, sinó de democràcia”, hi va afegir Meca.

L’acte va tenir el suport d’Òmnium i l’ANC i hi van intervenir diversos ferits, s’hi va llegir una carta del president de la Generalitat, Quim Torra, i el director de l’Oficina de Drets Civils i Polítics, Adam Majó, va explicar que en breu es presentarà una “cartografia” de la repressió amb tots els casos que han recollit.

L’advocacia de l’Estat es persona en la causa, a Girona

El jutjat que instrueix la causa contra els policies espanyols per les càrregues que van protagonitzar l’1-O a les comarques gironines ha suspès les declaracions dels agents, que estaven previstes per dilluns. El motiu de l’ajornament és degut al fet que l’advocacia de l’Estat s’ha personat en la causa i ha demanat més temps a la magistrada per poder-se-la estudiar amb deteniment. Segons va informar ahir l’ACN, la instructora ha accedit a la petició i ara haurà de fixar un nou dia.

El 10 de juny estaven citats com a investigats set agents de la Policía Nacional que s’ha aconseguit identificar i que haurien carregat contra veïns i veïnes que eren al Col·legi Verd de Girona durant la jornada del referèndum. L’ajornament ha sorprès els advocats voluntaris que representen els 200 ferits per les càrregues policials a la demarcació. Un dels lletrats, Albert Carreras, considera que la decisió de la instructora és “inaudita”: “Quan es tracta de defensar assumptes ordinaris no es donen aquests ajornaments, però suposem que, com que es tracta de l’advocat de l’Estat, sí que s’ha donat. És una més de les irregularitat que estem suportant en aquest procediment”, lamenta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Les protestes propalestines es traslladen als campus dels Estats Units

barcelona
Estats Units

Un editor de premsa groga reconeix que va afavorir Trump en la campanya de 2016

Barcelona
estat espanyol

La parella d’Ayuso va proposar al fiscal acceptar 8 mesos de presó pel frau fiscal

barcelona
guerra a gaza

L’ONU demana investigar les fosses comunes trobades en els hospitals de Gaza

barcelona
política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona