Política

Aval inútil del TC al tràmit per canviar la llei de presidència

Desestima el recurs del PSC al·legant que es fes d’urgència i per lectura única

Ja en va anul·lar el contingut al març

El TC ha desestimat, en una sentència del 15 de juliol que tanmateix no es va conèixer fins ahir, el recurs d’empara que va presentar el grup del PSC-Units per Avançar a la tramitació pel procediment d’urgència i en lectura única que la mesa del Parlament va ratificar el 23 de març del 2018, en desestimar-ne la petició de reconsideració a la seva primera decisió del 19 de març, per poder dur al ple la modificació de la llei de la presidència de la Generalitat. El canvi, amb què es pretenia introduir la possibilitat explícita que un president fos investit a distància, s’havia entrat a registre al febrer, després que el mateix TC prohibís amb unes inèdites mesures cautelars el ple del 30 de gener que havia de reinvestir el president Carles Puigdemont a distància. La modificació es va acabar aprovant en el ple del 4 de maig, tot i les crítiques dels grups de l’oposició que consideraven que el procediment vulnerava els seus drets parlamentaris. Això sí, el dia que es va publicar al DOGC el govern espanyol va dur la llei al TC, que de manera immediata la va suspendre provisionalment, i va pronunciar-se sobre el fons el 27 de març passat, quan va anul·lar definitivament els aspectes de la reforma que facilitaven una investidura a distància i que les reunions de govern poguessin fer-se també telemàticament.

En una decisió que no deixa de ser simbòlica i sense cap efecte pràctic perquè no afectarà per a res l’anul·lació del març, tot i que serà una de les escasses victòries judicials fins ara de l’independentisme a les instàncies estatals, el TC resol ara que el recurs del PSC no tenia raó de ser perquè no es pot considerar que l’acord de la mesa incomplís les mesures cautelars que havia dictat al gener, i tampoc va vulnerar el dret dels recurrents perquè el procediment triat “ni impedeix als parlamentaris l’exercici del càrrec públic ni en comporta una restricció”.

Costa s’envalenteix

El vicepresident de la mesa, Josep Costa, que lamentava ahir que de la sentència “ni se’n va fer cap nota de premsa ni es troba al web del TC”, s’envalentia a Twitter en recordar “les crítiques de l’oposició i el dictamen del Consell de Garanties, que deien que aquesta reforma no es podia fer per lectura única o que s’havia de fer via reforma del reglament. Dels que ens varen posar una querella per desobediència no cal dir-ne res”, acabava, en al·lusió a la de Vox que el TSJC ja va arxivar al novembre. Com a alternativa, el gener passat es va constituir una ponència conjunta per elaborar una proposta de reforma del reglament del Parlament, si bé fins ara la tramitació no ha avançat més.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

Tortosa aprova els projectes per fer dues llars d’infants municipals

Tortosa

El PSC vol explicacions per la suspensió de la Fira de l’1 de maig

OLOT
política

Aprovat automàticament el pressupost de l’Ajuntament de Barcelona

barcelona
europa de l’est

Geòrgia aprova la llei d’agents estrangers enmig de fortes protestes

barcelona
estats units

Creix la tensió en les protestes contra Israel a les universitats nord-americanes

barcelona
Pere Aragonès
President de la Generalitat i candidat d’ERC el 12-M

“El problema no ha estat l’estratègia els últims tres anys, sinó qui la liderava”

Barcelona

Seguretat en clau de país

Girona
estats units

L’Església Metodista autoritza que hi hagi clergues homosexuals

barcelona

Vergés (Junts): “Hem vingut a gestionar tots els temes”

olot