Política

Els 6 regidors de Badalona que van obrir el 12-O seran jutjats aquest dimecres

Un jutge va decretar en primera instància que tot es va limitar a a fer una “escenificació”

Els sis regidors de Badalona que van obrir l’Ajuntament el 12-O del 2016 malgrat que un jutge els ho va prohibir s’asseuran des de demà a la banqueta dels acusats, on afronten una petició de 15 mesos d’inhabilitació. La Fiscalia demana per als acusats 15 mesos d’inhabilitació especial per a càrrec públic electiu, autonòmic o local, i una multa de 4.200 euros, per un delicte de desobediència greu comès per autoritat.

En ple auge del procés independentista a Catalunya, el llavors nou equip de govern municipal de Sabater a Badalona, en el qual hi havia regidors pròxims als Comuns, ERC i la CUP, va apostar per obrir les portes el 12-O del 2016, com a mostra del seu rebuig a la celebració del Dia de la Hispanitat.

La llavors alcaldessa Sabater —que no serà jutjada perquè estava de viatge oficial—, va oferir als treballadors municipals que ho desitgessin l’opció de convertir el 12 d’octubre en dia laborable, “a càrrec del 9 de desembre, per poder gaudir del pont de la Constitució”.

No obstant això, un dia abans del 12-O el titular del jutjat contenciós 14 de Barcelona va donar la raó a la Delegació del Govern a Catalunya, encapçalada llavors per Enric Millo (PP), i va prohibir al consistori obrir els seus locals al públic i treballadors, davant el “perjudici irreparable” que suposaria per a l’interès general o col·lectiu en la celebració del Dia de la Hispanitat.

Després de mesos d’investigació, el jutge va acordar el gener del 2017 arxivar la causa contra ells, en concloure que es van limitar a cometre una “escenificació”, que no constitueix delicte perquè “el dret penal no castiga les performances”. Segons el jutge, si els sis regidors investigats haguessin obert les portes del consistori a la ciutadania i als empleats públics i tots ells haguessin entrat a l’Ajuntament de Badalona el 12-O, cosa que no va ocórrer, això sí que hauria estat una “veritable desobediència”.

Uns mesos més tard, el maig del 2017, l’Audiència de Barcelona va estimar el recurs de la Fiscalia i va ordenar reobrir la causa, en sostenir que els regidors “van desatendre” un mandat judicial que els obligava a abstenir-se d’obrir les dependències municipals als ciutadans i empleats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries