Política

El jutge de l’Audiència Nacional envia a presó sense fiança els set membres dels CDR acusats de terrorisme

Veu indicis que formen part “d’una organització amb una estructura jerarquitzada” anomenada ERT que “pretén instaurar la república catalana per qualsevol via”

El jutge de l’Audiència Nacional ha decidit enviar a presó comunicada i sense fiança els set membres dels CDR detinguts des de dilluns després d’haver-los interrogat aquest dijous.

El titular del jutjat d’instrucció 6 de l’AN, Manuel García Castellón, els investiga per delictes de pertinència a organització terrorista, fabricació i tinença d’explosius i conspiració per causar estralls. El magistrat considera que hi ha indicis que els set arrestats formen part d’ERT (Equips de Resposta Tàctica), “una organització amb una estructura jerarquitzada que pretén instaurar la república catalana per qualsevol via, incloses les violentes”.

Els set membres dels CDR acusats de terrorisme han sortit ja de l’Audiència Nacional cap a les 19.30 hores en un autocar de la Guàrdia Civil que els condueix, previsiblement, a la presó de Soto del Real (Madrid).

García Castellón entén que la “gravetat de les penes que comporten els delictes que se’ls imputen, la capacitat de destruir proves”, la possibilitat de fugida i de reiteració delictiva justifiquen la presó.

El jutge no incorpora el delicte de rebel·lió que constava a la nota que va difondre dilluns la fiscalia. García Castellón entén que la “gravetat de les penes que comporten els delictes que se’ls imputen, la capacitat de destruir proves”, la possibilitat de fugida i de reiteració delictiva justifiquen la presó.

El magistrat ha adoptat les mesures cautelars que sol·licitava la fiscalia que ha demanat presó incondicional per a tots ells i els ha acusat de delictes de tinença d’explosius, conspiració per a estralls i integració a organització terrorista “amb la finalitat de subvertir l’ordre constitucional i alterar greument la pau pública”.

Els lletrats d’Alerta Solidària, que porten la defensa de cinc d’ells, han intentat demostrar durant l’interrogatori que la seva entrada a presó no era necessària, ja que són “persones normals”. Previsiblement, els arrestats ingressaran al centre penitenciari de Soto del Real.

Fonts jurídiques han explicat que els dos detinguts que tenen advocats d’ofici van dir en dues ocasions entre dimecres al vespre i aquest dijous al matí que volien mantenir els lletrats d’ofici. Els seus familiars van demanar un habeas corpus i els dos arrestats, que haurien declarat davant la Guàrdia Civil a la comandància de Tres Cantos, van ser conduïts davant del jutge de guàrdia de l’AN, Alejandro Abascal, i van negar tenir cap queixa per la detenció i tampoc van voler canviar d’advocat.

El cas es manté sota secret de sumari mentre s’analitza la documentació requisada i per aquest motiu, segons han explicat fonts de l’Audiència Nacional, el jutge García Castellón no ha fet pública una interlocutòria. Tanmateix, un comunicat de l’AN, concreta que el jutge individualitzarà les accions concretes que atribueix a cada investigat així com la seva funció dins de l’organització a les interlocutòries de presó.

L’interrogatori als set CDR ha durat quatre hores —d’11 a 15 h— i els cinc arrestats defensats per l’organització antirepressiva només han respost les preguntes dels seus advocats. Els altres dos detinguts tenen advocats d’ofici. Les declaracions s’han fet per separat i, a banda del magistrat del jutjat d’instrucció 6 de l’AN, només hi han estan presents cadascun dels acusats amb el seu advocat i el fiscal Miguel Ángel Carballo, ja que el cas està sota secret de sumari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat Espanyol

Brussel·les considera la decisió de Sánchez un “afer intern” espanyol

Barcelona
política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona

Manos Limpias admet que la denúncia contra la dona de Sánchez es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona