Política

La JEC renya Celáa per fer afirmacions “electoralistes” durant la roda de premsa del govern

La Junta Electoral adverteix la portaveu que tingui cura per no efectuar valoracions que puguin trencar “l’estricta neutralitat” dels poders públics

L’ens considera que van ser manifestacions espontànies i descarta sancionar-la, com demanava Cs

La Junta Electoral Central (JEC) ha renyat la ministra portaveu en funcions del govern espanyol, Isabel Celáa, per haver fet afirmacions “amb clares connotacions electoralistes” durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres del 27 de setembre.

La JEC insta Celáa a maximitzar, en el futur, el seu “deure” de tenir cura per no efectuar valoracions polítiques partidistes que puguin trencar “l’estricta neutralitat” que han de mantenir els poders públics durant el procés electoral.

L’àrbitre de les eleccions estima, així, parcialment el recurs interposat per Ciutadans (Cs), per bé que, en canvi, desestima la petició del mateix partit de sancionar Celáa per entendre que les manifestacions van ser “espontànies” i amb un grau d’intencionalitat “mínim”.

Segons es desprèn de la resolució que ha fet pública la JEC, algunes de les afirmacions de Celáa “contenien elements valoratius amb clares connotacions electoralistes”. A més, subratlla que la compareixença davant els mitjans “no va ser un esdeveniment casual”, sinó la roda de premsa “habitual” que es fa cada divendres després del Consell de Ministres.

En aquest sentit, la JEC recorda que els alts càrrecs de l’Administració “no poden aprofitar” la difusió d’informació d’interès públic, com és aquesta roda de premsa, per emetre “judicis de valor o opinions amb connotacions electoralistes”. En aquestes circumstàncies, opina la JEC, la ministra portaveu en funcions “hauria d’haver evitat” fer les afirmacions objecte de litigi “pel caire electoralista evident”.

Per contra, la JEC entén que, atès que les afirmacions es van fer en el marc de les “preguntes i requeriments” de la premsa per conèixer aspectes de l’estratègia electoral del PSOE de cara al 10-N, “resulta raonable col·legir” que van ser “espontànies” i amb un grau d’intencionalitat “mínim”. Per això, “la manca de la diligència deguda en què va incórrer la ministra no és susceptible d’incoar l’expedient sancionador” que sol·licitava Cs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries

El PP proposa una “autopista fiscal” per pagar els impostos més baixos

figueres
política

Aragonès demana el vot per evitar noves retallades

barcelona
Guerra a Europa

Rússia llança un nou atac massiu contra la xarxa elèctrica ucraïnesa

Barcelona