Política

Sánchez replica a Rivera que no li demana suport sinó “que no el bloquegi”

El president espanyol en funcions reclama un govern “cohesionat i estable” per fer front a reptes com l’independentisme

El líder socialista proclama el fracàs del projecte independentista a Catalunya

El president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, ha replicat al líder de Ciutadans (Cs), Albert Rivera, que no demana pas el seu suport i “molt menys el d’un partit que pacta amb la ultradreta”, sinó que es “respecti” el resultat de les eleccions i que “aquells que van perdre no bloquegin a aquell que les va guanyar”. Rivera s’ha obert aquest dissabte a pactar també amb el PSOE i no només amb el PP –com havia dit fins ara– si el socialista assumeix un decàleg de mesures que inclouen “frenar” el president de la Generalitat, Quim Torra.

En un míting a Vigo, Sánchez ha ironitzat que Rivera sembla que ha aixecat el càstig “si el POSE es porta bé”, i al mateix temps pretén “expulsar-lo” de la Moncloa si suma més escons amb el PP i la “ultradreta”, amb qui ja governa a ajuntaments i comunitats. “Tot un exemple de coherència, senyor Rivera”, ha reblat.

Sánchez també s’ha referit al líder de Podem, Pablo Iglsias, del qual ha assegurat que el dia següent a les eleccions intentarà “impedir un govern del PSOE”.

En relació al PP, Sánchez s’ha preguntat si està “en hibernació”. “Només apareix quan escoltem a la presidenta de la Comunitat de Madrid coses ultradretanes perquè pacta amb la ultradreta”, ha etzibat.

A propòsit de les al·lusions del portaveu de Vox al Congrés, Javier Ortega Smith, a les Tretze Roses, el candidat socialista ha demanat un aplaudiment per a les mateixes, que ha anomenat una a una.

El secretari general del PSOE ha cridat a la mobilització dels socialistes el 10-N perquè “l’amenaça existeix, no és fictícia”, ja que “a ajuntaments i comunitats autònomes ja veiem la foto de la plaça Colón institucionalitzada”.

Poc abans, en un acte a Pontevedra, el president del govern espanyol en funcions ha respost indirectament a la proposta de gran coalició PSOE-PP proposada ahir pels expresidents Mariano Rajoy i Felipe González per treure l’Estat del bloqueig institucional.

“El multipartidisme el decideixen els ciutadans amb el seu vot, qualsevol opció és benvinguda, però l’única que no és acceptable és el bloqueig”, ha afirmat Sánchez en la cloenda del Fòrum la Toja. “Qui perd les eleccions no hauria de bloquejar ni tractar d’imposar als despatxos el que les urnes li han negat”, ha continuat Sánchez, que ha reclamat un govern “cohesionat i estable” per poder fer front a reptes com l’independentisme.

“Fracàs” de l’independentisme

En paral·lel, el líder del PSOE ha advertit que Catalunya no recuperarà la seva potencialitat econòmica i de benestar fins que els independentistes “no acceptin el fracàs del seu projecte polític”.

I és que segons ell, l’independentisme ha “naufragat” rere les seves grans “mentides i fal·làcies” i ha instat els sobiranistes a assumir aquesta realitat”.

El dirigent socialista ha acusat els independentistes de “trencar la convivència per retrocedir i dilapidar esforços i el talent que s’haurien d’emprar en resoldre els veritables desafiaments de la societat catalana”.

“Quan una falsa i excloent idea de la identitat i la democràcia posa en risc la millora de l’ocupació, la seguretat jurídica, el finançament de la sanitat o l’educació, l’emancipació dels joves o la convivència de la societat, hi ha un fracàs”, ha afirmat. I això és el que creu que representa en l’actualitat el projecte sobiranista a Catalunya, un fracàs entestat en “trencar la llei”.

En aquesta línia, ha considerat que instar els ciutadans a aquesta desobediència de la llei és repetir errors d’un projecte polític que, segons ell, “ha naufragat”.

Sánchez ha emfatitzat que una minoria serà sempre una minoria que no es pot imposar a la majoria. Segons ell, a tots els processos electorals amb alta participació del cens a Catalunya sempre s’ha votat de manera majoritària contra l’independentisme i s’ha abraçat la idea d’una Espanya unida en la seva diversitat.

A parer seu, la millor manera de desenvolupar-se com a català és a l’Espanya autonòmica i constitucional i a l’Europa federal. “El que no es pot fer és arrencar identitats que han estat complementàries al llarg de la història, l’espanyol amb el català i el català amb l’espanyol”, ha pontificat.

El PP esperarà a després de les eleccions per pronunciar-se

El Partit Popular (PP) prefereix esperar fins després de les eleccions del 10 de novembre per opinar sobre la proposta de Rivera, que aquest dissabte s’ha obert a pactar també amb el PSOE.

Fonts de la direcció taronja consultades per l’agència Efe han optat per no pronunciar-se sobre l’oferta del líder de Ciutadans perquè, segons apunten, “per experiència tots sabem que van canviant”.

Tampoc s’hi ha referit el president del PP, Pablo Casado, en la seva intervenció a la inauguració de la Convenció Econòmica que els populars celebren aquest cap de setmana a Còrdova.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

Cañigueral (ERC): “Hem de garantir l’accés a una educació pública i de qualitat”

GIRONA
política

Més de 100 candidatures opten al Secretariat Nacional de l’ANC

barcelona
política

Paneque: “El municipalisme, el gran damnificat pels governs nacionalistes”

girona
colòmbia

Colòmbia notifica formalment a Israel la ruptura de relacions diplomàtiques

barcelona
Política

Vergés sosté que l’estació del TAV a l’aeroport és “absolutament prioritària”

vilobí d’onyar
estats units

El jutge aclareix Trump que l’ordre de silenci només l’afecta fora del tribunal

barcelona
estat francès

Desallotgen una protesta propalestina a la Sciences Po de París

barcelona
memòria

El TSJC considera que la protesta contra la tortura no és transversal

barcelona
societat

El PSC demana al govern una resposta serena a les pintades en establiments

girona