Política

Un final que no ens podem ni imaginar

La situació no fa pinta d’acabar per si mateixa. Ni Espanya baixarà del burro ni l’independentisme renunciarà al seu objectiu

Sembla estúpid, per obvi, haver de recordar que vivim no tan sols en temps d’incertesa, sinó als llimbs polítics. Vull dir que, com a país, no és que no tinguem camins fressats i horitzons a tocar, sinó que, a més, estem encallats. Si voleu, enfangats fins al coll en arenes movedisses. És a dir, les de la repressió. A més, no hi falten els qui –tan enfangats com els altres– van exigint fulls de ruta i concrecions impossibles. I, per posar-hi més dificultats, que es faci amb unitat.

En aquest marc, pensar que les sentències obririen un camí nou era suposar massa. Les sentències confirmen l’empantanegament. Si es vol, regeneres les mobilitzacions, ara més astutes. I, per acabar de dibuixar el paisatge general, tenim un sistema de partits absolutament inestable, a la deriva. El grup que va guanyar les darreres eleccions al Parlament, Cs, és a les portes de clavar-se una gran patacada electoral. El PSC, fa quatre dies a l’UCI, ja es torna a llepar els bigotis. Els comuns sobreactuen per sobreviure a la crisi de Podem. La CUP està mancada de tot discurs propositiu. ERC fa discursos abrandats per emmascarar que no pensa assumir més riscos. I a l’espai de JxCat, la Crida, el PDeCAT, presons i Waterloo, estan entretinguts observant-se els uns als altres amb desconfiança. Qui vulgui fer vaticinis sobre futurs escenaris electorals, més que no pas enquestes, haurà de tirar les cartes.

Si aquest fos l’escenari –alguna exageració a banda–, les preguntes a respondre haurien de ser les següents. Una: quant de temps pot durar aquesta situació? Dues: què pot trencar aquesta paradoxal inestabilitat enquistada? I tres: a favor de qui anirà la ruptura que hauria de permetre tornar a una fase constructiva i no merament de resistència i de supervivència?

Les respostes podrien ser aquestes. L’actual situació no fa pinta d’acabar per si mateixa. Ni Espanya baixarà del burro ni l’independentisme renunciarà al seu objectiu. I encara menys sabent que –segons enquestes solvents– hi tenim a favor 2.660.000 votants; en contra, 1.733.000, i 885.000 absentistes (ICPS, 2018). Això es podria allargar indefinidament, amb escalades de repressió i resposta irada, i amb períodes de desinflament. Però tot queda en espera d’un trencament. Per tant, i amb relació a la segona pregunta, cal esperar un esdeveniment nou, un imprevist, que trenqui el cercle viciós. Tant pot venir d’una banda com de l’altra. Tant pot ser una jugada magistral com un error colossal. Tant pot tenir una causa directa com ser conseqüència indirecta i involuntària d’un tercer factor, per exemple, internacional. I tant pot tenir una naturalesa política com econòmica.

Però, i tercera, a favor de qui es decantarà? Doncs del que hagi fet millor la feina. És per això que exigir ara fulls de ruta, camins, estratègies… és inútil. Tampoc és qüestió d’esperar amb indolència, creant malestar, impaciència o abandonament. Es tractaria, des del punt de vista de l’independentisme, de saber mantenir una espera activa, una paciència constructiva. Per exemple, és hora de desemmascarar els cavalls de Troia que tenim dins del propi camp. És hora d’abandonar inútils peticions d’unitat que desesperen. És temps de reescriure un relat d’aquests darrers vint anys que, sense ser trampós, ens retorni la iniciativa, la confiança i la seguretat. Ha de ser un temps per fer memòria permanent dels represaliats. També cal que sigui un temps d’estudi i anàlisi. I un temps, és clar, per a la creativitat, la imaginació i la intel·ligència.

En definitiva, que l’inesperat ens trobi a punt. Que estiguem tan a punt que l’inesperat no ens passi de llarg. Qui sap si d’inventar l’inesperat…



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones, tot i no respectar-los

barcelona