Política

Onada de protesta per una nova discriminació als musulmans a l’Índia

La nova llei de ciutadania regularitza tots els immigrants, excepte els musulmans

Els xocs amb la policia fereixen centenars de manifestants

Una modificació de la llei que concedeix la ciutadania a qualsevol immigrant sense papers procedent de l’Afganistan, el Pakistan i Bangladesh, però que n’exclou els musulmans, ha fet esclatar la protesta a diverses universitats de l’Índia. La mesura promoguda pel govern del supremacista hindú Narendra Modi, i aprovada al Parlament la setmana passada, pretén regularitzar els immigrants de les religions hindú, budista, jaina, parsi i cristiana que van arribar a l’Índia abans del 31 de desembre del 2014, però deixa al marge els musulmans. Modi ja ha emprès altres mesures contra els musulmans, la segona religió professada al país. Entre altres, posar fi a 70 anys d’autonomia administrativa al Caixmir, la regió amb més musulmans. Les organitzacions humanitàries i el mateix Alt Comissionat de les Nacions Unides pels Drets Humans qualifiquen la llei de ciutadania de “fonamentalment discriminatòria”.

Cens identificatiu arreu

Les ONG denuncien que l’esmena s’emmarca en un context més ampli en què el govern indi ha dit que farà un cens a tot el país per identificar els immigrants irregulars, que posarà en especial risc els musulmans.

Els estudiants del campus de la Universitat Jamia Millia Islamia de Nova Delhi han estat els més actius contra la nova llei. Diumenge, es van viure escenes de violència policial, quan la policia va entrar al campus en fer-se de nit, amb cops i gasos lacrimògens. Les autoritats universitàries han condemnat l’acció policial, assegurant que van entrar-hi sense permís i que hi van causar danys materials. “La policia ha causat 200 ferits”, ha assegurat la vicerectora.

La violència de l’actuació policial a la Jaima Millia ha encès encara més les protestes, que es van estendre ahir a diverses universitats i ciutats del país, com ara Bombai. La cap del govern de l’estat de Bengala, Mamata Banerjee, ha organitzat una marxa de milers de persones contra la llei. L’oposició a Modi critica la nova legislació, que considera contrària als fonaments laics del país. “Hem vist la brutalitat amb la qual la policia ha tractat els estudiants... És inacceptable en una democràcia”, afirma el secretari general del Partit Comunista. “No podem vincular ciutadania i religió”, assegura un portaveu de l’històric Partit del Congrés. L’oposició partidista se sumarà demà a les protestes. Algunes fonts assenyalen que les protestes ja han causat sis morts. El primer ministre Modi reconeix que la tensió és “inquietant”, però manté la defensa d’una llei que “il·lustra la centenària cultura de l’Índia d’acceptació, harmonia, compassió i germanor”, i fa una crida a la calma.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona