Política

Calendari de descompressió

Sánchez anuncia el retorn a la feina de sectors no essencials passat Setmana Santa i ja insinua mesures més laxes a partir del 26 d’abril

Fa una crida a partits i agents a reeditar els pactes de La Moncloa per superar la crisi

El govern demana aixecar el confinament perimetral a la conca d’Òdena

Pedro Sánchez va confirmar ahir que, tal com s’havia filtrat la vigília, dimarts que ve el seu govern aprovarà l’allargament del decret d’estat d’alarma, que ara caduca el dia 11, fins al dissabte 25 d’abril a la mitjanit, una mesura que haurà de convalidar dimecres el Congrés. En una compareixença confusa, això sí, el president espanyol va esperar al torn de preguntes per anunciar que després de Setmana Santa es tornarà a les restriccions en la llibertat de circulació dels primers 15 dies, és a dir, que s’aixecarà el confinament total dictat per a la setmana actual i la vinent, en què només estan treballant els sectors declarats essencials, ja que per a la resta s’han previst els permisos laborals retribuïts.

Aquesta última, va aclarir ahir, és una mesura “extraordinària” que després de festes “ja no té raó de ser”, amb la qual cosa a partir del 14 d’abril –el dia 13 a les comunitats on el dilluns de Pasqua no és festiu– els sectors no essencials hauran de tornar a la feina. O, com a mínim, deixaran de tenir cobertura legal de l’Estat per estar aturats. Això sí, sense definir-les, Sánchez va emfasitzar que els treballadors hauran de prendre totes les mesures d’higiene i prevenció que calgui per evitar que se segueixi propagant el coronavirus, unes mesures de seguretat extra en l’àmbit laboral, per cert, que el govern català ja té decretades des del 23 de març, quan per exemple va dictar una distància mínima d’un metre i mig entre persones a tots els centres de treball.

Sánchez creu que les tres últimes setmanes de confinament total o parcial “han donat els seus fruits” perquè s’ha esmorteït el creixement de la corba de nous casos, però ja va avançar que el confinament de la població encara es dilatarà un temps indefinit a partir del 26 d’abril. Això sí, amb unes condicions segurament més laxes, que se seguiran “modulant” en funció de l’evolució de les circumstàncies, amb la idea d’anar transitant el “passadís” cap al final de la pandèmia. “Ja anuncio que vindran més dies d’estat d’alarma, però no els mateixos, serà diferent”, resumia Sánchez. “D’aquí a unes setmanes, quan hàgim doblegat la corba, veurem els resultats i podrem començar a recuperar alguns espais socials que hem perdut”, exemplificava, sense entrar en detalls.

L’anunci d’un horitzó gradual de descompressió el va completar ahir el govern en proposar que s’aixequi el confinament perimetral de la conca d’Òdena, vigent des del 13 de març, per igualar els quatre municipis afectats amb la situació de la resta del país. Per al conseller d’Interior, Miquel Buch, “ja no té sentit” seguir amb la mesura perquè tots els catalans ja estan en la mateixa situació, “tots tancats a casa”, si bé la portaveu, Meritxell Budó, advertia que “no s’abaixi la guàrdia en cap cas”, per evitar un possible efecte rebot. El govern traslladarà ara la petició al Ministeri de Sanitat, que és qui haurà de decidir si l’autoritza o no.

Gran aliança d’Estat

El president espanyol, que va anunciar la pròrroga de l’estat d’alarma després d’haver-se reunit al matí amb el comitè científic i el comitè tècnic de seguiment de la crisi, i haver-ho comunicat també als líders de l’oposició, va assegurar que hi ha un equip específic d’especialistes pensant a mitjà termini en les mesures que caldrà prendre en les properes setmanes per restablir l’activitat econòmica i social. En aquest sentit, també va fer una crida pública, entre proclames patriòtiques a la unitat, a consensuar mesures de futur i va proposar reeditar els pactes de La Moncloa del 1977, és a dir, un gran pacte d’Estat en què participin partits i agents socioeconòmics per rellançar l’economia i el teixit social. De fet, Sánchez també va avançar que demanarà un altre pla Marshall a la Unió Europea per superar la crisi econòmica derivada del coronavirus, i va dir que insistirà a reclamar l’emissió d’eurobons per poder finançar la recuperació.

Torra insta els alcaldes a fer un front

El president Quim Torra proposa una “sòlida aliança” entre el govern i el municipalisme català per reclamar a l’Estat reformes legislatives i injeccions de liquiditat que permetin tenir un rol principal als ajuntaments en la recuperació de la crisi. En una carta ahir a tots els alcaldes del país, Torra va instar a ajudar les institucions on primer buscaran ajut els ciutadans, per la qual cosa creu que caldrà finançament per reforçar conjunturalment els seus equips tècnics i administratius. Avui, en la reunió de presidents autonòmics, insistirà en mesures com la suspensió de la regla de la despesa, la flexibilització de la llei de la contractació pública o la derogació de la llei de racionalització i sostenibilitat de l’administració local (RSAL).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona