Política

Torra cercarà un acord de país per a la reconstrucció

El cap de govern convocarà partits, agents socials, econòmics i culturals, universitats i centres de recerca per dissenyar un pla “disruptiu” de recuperació

Crit d’alerta de Puigdemont a Von der Leyen

El president de la Generalitat, Quim Torra, va recollir ahir el guant del PSC i de Ciutadans, que van plantejar un fòrum de partits per a la reconstrucció, i va defensar la necessitat de consensuar un pla “disruptiu” de recuperació post-Covid-19 que vagi més enllà de les formacions polítiques i els grups parlamentaris i s’estengui al conjunt d’agents socials, econòmics i culturals, a les universitats i centres de recerca del país. “No només penso cridar tots els partits polítics, no en tindríem prou de només escoltar-nos a nosaltres mateixos, la meva crida és a tota la ciutadania, necessitem mobilitzar tot el talent per construir junts el futur de les properes generacions”, va defensar Torra, que prefereix parlar d’un acord per a la construcció, més que no pas reconstrucció, ja que “no es tracta de reproduir el mateix model” de societat anterior a la pandèmia. “Aquest fòrum que vostès acaben de proposar, si vol, parlem-ne. És evident que al Parlament hem de ser capaços d’arribar a grans acords, però no en tindríem prou només amb el Parlament”, va insistir Torra en la resposta a la líder de Ciutadans, Lorena Roldán, que va utilitzar un to mig punt menys bel·ligerant que de costum.

En una sessió de control atípica, amb un hemicicle pràcticament buit (només van fer acte de presència una vintena de diputats), Torra va reclamar “eines d’estat” perquè la crisi no la paguin els ciutadans, ni les empreses, ni els autònoms, sinó les administracions. En aquest sentit, va apel·lar als comuns, com a “coresponsables de les decisions que pren o no pren el govern espanyol”, a exercir la seva influència perquè l’executiu socialista-podemita de Pedro Sánchez escolti la Generalitat. Torra va recriminar a la cap de files de Catalunya en Comú-Podem, Jéssica Albiach, que “hauria estat bé” que quan el govern va proposar el confinament total quinze dies abans que La Moncloa, la renda garantida per als treballadors fa un mes i mig, o que se suspenguessin les quotes dels autònoms els comuns “haguessin ajudat”. “Facin que el govern espanyol accepti que Catalunya té el coneixement per fer el desconfinament”, li va implorar.

El cap de govern va remarcar la necessitat de disposar d’un Estat a favor, “que el govern espanyol jugui a favor”, ja que només amb un nou pressupost no n’hi ha prou per afrontar la crisi. “Necessitem transferències directes per pagar el cost sanitari, i no préstecs”, va afirmar.

Tant Ciutadans, com el PSC, els comuns i el PP van sucar pa en les declaracions recents de la consellera de la Presidència i portaveu del govern, Meritxell Budó, que va argumentar que si el confinament total s’hagués decidit quinze dies abans “les dades que hauríem tingut avui serien molt diferents” i “no hi hauria hagut tants morts ni tants infectats”. Torra va avalar que “sense imposicions, amb diàleg, amb cooperació, tot això hauria anat molt millor” i va recordar que d’un dia a l’altre les competències en sanitat i protecció civil de la Generalitat “van ser abolides” i el govern de Sánchez no ha facilitat cap informe tècnic d’experts que justifiqui les decisions i rectificacions que ha anat prenent. “M’he dedicat a salvar vides i a la salut de la gent, no he tingut cap altra prioritat”, es va defensar el president.

Santiago, a Europa

D’altra banda, els eurodiputats Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí han denunciat davant de la Comissió Europea la preocupació per les paraules del cap de l’estat major de la Guàrdia Civil, José Manuel Santiago, que va assegurar que el cos treballa per “minimitzar aquest clima contrari a la gestió de crisi per part del govern”. En una pregunta a la comissió, els eurodiputats subratllen que la persecució a Espanya de les anomenades fake news pot comportar fins a cinc anys de presó i demanen a la presidenta de l’executiu comunitari, Ursula von der Leyen, que vigili Madrid tal com ho fa amb Budapest en aquest mateix àmbit, després que en el cas hongarès s’hagués mostrat “particularment preocupada”.

LES FRASES

Necessitem mobilitzar tot el talent de Catalunya per construir junts el futur de les properes generacions
Deixin que Catalunya gestioni el desconfinament,
Quim Torra
President de la Generalitat

El president retreu a Torrent que el ple no fos telemàtic

Quim Torra va retreure al president del Parlament, el republicà Roger Torrent, que el ple d’ahir no pogués ser completament telemàtic, igual com es reuneixen el Consell Executiu, els ajuntaments, les diputacions o les comissions parlamentàries a causa del coronavirus. “Em sap greu que el Parlament no lideri també el que ha de ser el futur que hem de construir, una democràcia on un ple es pugui fer amb normalitat telemàticament”, va lamentar. En la mateixa línia, el cap de files de Junts per Catalunya, Albert Batet, va destacar que el mateix conseller d’Acció Exterior, Bernat Solé, d’ERC, va prendre possessió del càrrec de manera inèdita telemàticament. “No podem quedar ancorats al segle XX i pensar en coordenades del segle passat”, va etzibar. “Votar telemàticament no és una qüestió tècnica, és una qüestió de voluntat política”, s’exclamava la seva companya de grup Gemma Geis.

El president del grup parlamentari republicà, Sergi Sabrià, va replicar a Torra que s’ha aprofitat “tot el marge” que ofereix el reglament de la cambra, “i respectant la decisió de la mesa, i per tant, la separació de poders, com li demanem sempre a l’Estat”.

Ahir mateix el govern presentava al Parlament el decret llei que permet les reunions telemàtiques de l’executiu en cas de força major, greu risc col·lectiu, catàstrofe i calamitats públiques.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA