Política

Cs, el PSC, la CUP i el PP voten no perquè el veuen inútil contra la crisi sanitària

La dreta critica la pressió fiscal i els impostos

El PSC dona suport a la fiscalitat i a part de les mesures

173 milions més no serviran per al pla de xoc, diu la CUP

Tots els grups de l’oposició excepte Catalunya en Comú van votar en contra del pressupost perquè consideren que no servirà per afrontar la crisi sanitària i econòmica atenent que la pandèmia l’ha desbordat i l’ha convertit en “paper mullat”. Només en això coincideixen Ciutadans, el PSC, la CUP i el PP; però, tot i votar junts en contra dels comptes, els socialistes s’apropen a l’executiu en fiscalitat i mesures d’acompanyament al pressupost i, mentre que Cs i el PP creuen que l’augment de la pressió fiscal perjudicarà la recuperació, la CUP adverteix que 173 milions més de recaptació aquest any –el 2021 poden arribar als 543– són la xocolata del lloro per afrontar entre el 20% i el 30% de desocupació que es preveu que hi haurà en la ressaca econòmica del país els pròxims mesos. Tot i deixar de banda l’habitual argumentari antiindependentista de Cs, el diputat José María Cano no va resistir-se a dir que no és moment “d’egoismes territorials” i va advertir al vicepresident que el pressupost “no servirà per lluitar contra la pandèmia”. Amb el PP va coincidir a carregar contra l’augment de la pressió fiscal. Per Cano, els comuns han “colat” a JxCat el seu programa de “més pressió fiscal a la classe mitjana i treballadora”, que també els populars diuen que és la més perjudicada per la modificació del tram autonòmic de l’IRPF. Cano també va criticar l’impost de successions insinuant que l’hauran de pagar persones que hauran perdut familiars per la Covid-19, a més de la taxa turística “quan s’ha ensorrat el turisme”.

El diputat popular Santi Rodríguez va retreure que l’impost a les grans empreses elèctriques i de telecomunicacions “afectarà llocs de treball i ho pagarem els consumidors”. De fet, aquest és l’únic dels nous impostos verds i socials que tampoc va votar favorablement el PSC en el projecte de llei de mesures fiscals. En canvi, els socialistes van aprovar, al costat de JxCat, ERC i CatComú, una seixantena de mesures, inclosos tota la resta d’impostos com ara patrimoni, successions, habitatges buits, vehicles contaminants, estades turístiques o begudes ensucrades. El ple va evidenciar el distanciament de la CUP amb el govern. La diputada Sirvent va advertir d’un pacte a tres bandes entre els governs de l’Estat, la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona i que el pressupost destina 10.000 milions a pagar deute i 1.300 a inversió.

Mà oberta socialista i gest de Cs

El PSC justifica el seu no a uns comptes “estèrils” davant la crisi, però les diputades Romero i Escarp reiteraven la mà oberta al govern de cara a futurs decrets per a mesures d’emergència. De fet, el PSC diu que coincideix en un nou model sostenible i productiu, però retreu que no es reflecteixi als comptes. Fins i tot Cs ofereix al govern col·laboració d’urgència per al pressupost del 2021.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU encarregat dels drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona