Política

“Creu que el govern pot obrir les cel·les?”

El ministre de Justícia obvia Amnistia i revisa la sedició

 El PP i Vox eleven el to contra Marlaska

Plega el 3 de la Guàrdia Civil

Seoane veu una causa general a Sánchez

“Juguem-hi i fem cas a l’informe d’Amnistia Internacional... Creu de debò que el govern pot anar i obrir-los les cel·les?” Amb aquesta resposta en forma de pregunta a la portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borràs, i fent el gest de tenir una clau a la mà amb la qual no pot obrir les cel·les dels al·ludits Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, com tampoc les d’Oriol Junqueras, Carme Forcadell, Jordi Turull, Josep Rull, Dolors Bassa, Joaquim Forn i Raül Romeva. Així responia ahir el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, que, tot i desoir el mandat d’excarceració d’Amnistia, no va passar per alt que interpel·la el govern de Pedro Sánchez i que “mereix la màxima consideració”. Campo sí que obre la porta a revisar el delicte de sedició “amb els consensos necessaris” i escoltant l’ONG.

De la mateixa manera que Gabriel Rufián (ERC) va invocar l’informe en el seu duel amb Sánchez –el president espanyol va fer com si no el sentís–, Borràs (JxCat) adreçava la pregunta al vicepresident segon, Pablo Iglesias, que va ser apartat en favor del ministre de Justícia, Juan Carlos Campo. “AI demana l’alliberament immediat dels Jordis, diu que es vulnera el dret a la llibertat d’expressió i de reunió pacífica, i diu que s’ha de revisar la definició del tipus penal de sedició per garantir que no criminalitza indegudament l’exercici d’aquestes llibertats fonamentals”, relatava Borràs a Campo. Pel ministre de Justícia, obeir Amnistia i acudir a obrir la presó no és el correcte: “Aquest no és el sistema democràtic i de dret que ens hem donat. L’informe mereix la màxima consideració, però si deslegitimem les institucions ens estem carregant l’estat de dret.”

El pla del titular de Justícia és la reforma del Codi Penal per retocar la sedició (l’article 544 que parla d’alçament públic i tumultuari). “M’encanta que tornem a parlar de la sobirania catalana, i ho dic perquè estem retornant a la nova normalitat”, va dir Campo a Borràs. Per la CUP, Albert Botran va recordar a Campo que són set les vegades en què AI ha exigit la llibertat dels Jordis. “Diu que no hi pot fer res i no és cert. El govern pot promoure l’indult si fos el cas, igual que derogar el delicte de sedició”, va etzibar Botran.

Duc d’Ahumada i Roldán

La sessió de control d’ahir al Congrés tenia també com a gran protagonista el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, empès a dimitir fins al punt que el dia abans diputats del PP, Vox i Cs van anar en massa al registre a canviar les preguntes i centrar el periscopi en la crisi a la Guàrdia Civil per la destitució de Diego Pérez de los Cobos que s’ha volgut calmar pagant 247 milions per a l’equiparació salarial amb puges de nòmines del 20%. I això que encara no sabien que al vespre plegava el número tres de la Guàrdia Civil, el general Fernando Santafé, un adeu que se suma al del dimissionari número dos, Laurentino Ceña. En el PP, el secretari general, Teodoro García Egea, recuperava una anècdota fundacional de la Guàrdia Civil en què el creador del cos, el 1844, el duc d’Ahumada, es rebel·la contra el general Narváez –president del Consell de Ministres– en el que es va entendre com una crida del primer partit de l’oposició a la insurrecció dels agents d’un cos que va protagonitzar el cop d’estat del 23-F del 1981. “Està vostè cridant a la insubordinació de la policia i la Guàrdia Civil? Siguin prudents perquè ens estem jugant la democràcia”, rebatia el vicepresident Iglesias en to greu. “Si Roldán no va eliminar la Guàrdia Civil, vostès tampoc”, va cloure Egea, evocant la corrupció i la fuga de Luis Roldán el 1994 amb Antoni Asunción a Interior.

Grande-Marlaska es va defensar de set preguntes del PP, Vox i Cs –una amb la càrrega emocional de ser d’una víctima d’ETA: la popular Teresa Giménez-Becerril, germana d’Alberto Giménez-Becerril, assassinat el 1998, li va dir: “Marxi i torni’ns el valent guàrdia civil!”– i va negar que fulminés De los Cobos com a represàlia per haver investigat en to criminal el 8-M i el doctor Simón. “Hi ha un informe que jo desconec, que està davant l’autoritat judicial, que és on ha de ser, perquè el valori, perquè l’estudiï. On ha existit ingerència?”, va refutar.

Vox, al seu torn, prepara ja una querella contra la directora de la Guàrdia Civil, María Gámez, primera dona que guia el cos en 176 anys, i contra el secretari d’estat de Seguretat. “Caurà pels seus subordinats”, va etzibar la portaveu de Vox, Macarena Olona. Després de recordar-li el passat de magistrat a Bilbao i a Madrid, Olona va acusar-lo de defenestrar ara els homes de l’institut armat que “el van protegir quan estava amenaçat de mort pel comando Biscaia d’ETA”. “Recorda vostè el cas Faisán? Ha traït tots els seus principis i els homes que van posar la seva vida en risc per protegir la seva”, censurava la portaveu de Vox citant el cas de delació de la cúpula policial d’Alfredo Pérez Rubalcaba a la xarxa d’extorsió d’ETA que l’ara ministre va investigar. “Es creu que la policia és tonta? Es creu que comprarà el seu silenci?”, va etzibar el portaveu de Cs, Edmundo Bal.

En un joc de miralls amb l’actuació contra el procés, l’advocada de l’Estat Rosa María Seoane va carregar contra la jutgessa del cas 8-M, Carmen Rodríguez-Medel –filla i germana de guàrdies civils– per haver obert una “causa general sobre la gestió de la crisi sanitària” del govern de Sánchez amb dades que s’han evidenciat com a falses. En el cas del procés, l’advocacia de l’Estat no es va plantejar que hi pogués haver una causa general i que els informes de la Guàrdia Civil tinguessin errors flagrants sobre dades i sobre dates.

Continua la purga en la Guàrdia Civil: cessa el número 3. A qui ha de fer cessar Sánchez és Grande-Marlaska
Pablo Casado
President del PP

LES FRASES

L’Estat està construït sobre la base de la seva supervivència com a tal. L’objectiu únic a abatre és l’independentisme
Quim Torra
President de la Generalitat
Molts dels que ara s’escandalitzen amb els informes de De los Cobos, aplaudien la infàmia de «Tácito»
Josep Rull
pres polític
Juguem-hi i fem cas de l’informe d’Amnistia Internacional. Creu de debò que el govern pot obrir les cel·les?
Juan Carlos Campo
ministre de justícia

Iceta surt en defensa de la trajectòria de De los Cobos

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va sortir al pas ahir en defensa de Diego Pérez de los Cobos, després que el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, el destituís de forma fulminant. Considera que posar en dubte tota la trajectòria del coronel de la Guàrdia Civil és “un prejudici i un error”. “Una persona que porta tant temps al cos mereix també un respecte, i no dir que a partir d’ara, que ha estat substituït per una altra persona, tota la seva trajectòria és posada en qüestió i tota la seva executòria és sospitosa”, va insistir en una entrevista a TVE. El líder dels socialistes catalans va recomanar a l’independentisme descarregar-se de prejudicis i ser més objectiu. Iceta continua confiant en Grande-Marlaska: “Ho està fent molt bé. Mereix el nostre suport.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona