Política

França avança cap al final de les restriccions

El govern anuncia l’obertura de bars, restaurants, teatres i museus a partir de la setmana que ve

Diu que el país ha arribat a una situació sanitària “millor de l’esperada” i avisa de la forta recessió

Un alleugeriment de les restriccions amb la mirada posada en l’estiu. El govern francès va detallar ahir la segona fase del desconfinament, que començarà el 2 de juny.

Després que l’11 de maig es va acabar a França la quarantena stricto sensu, a partir de dimarts que ve deixaran d’estar limitats els desplaçaments de més de 100 km. També obriran els bars, els restaurants i els hotels, amb l’excepció de la regió parisenca, on només ho faran les terrasses.

Una segona etapa de la desescalada que es produeix després de les “bones notícies” pel que fa a la lluita contra la Covid-19, en un país on ahir es van comptar 66 morts, per un balanç total de més de 28.596 defuncions.

“La llibertat tornarà a ser finalment la norma i la prohibició constituirà una excepció”, va assegurar el primer ministre, Édouard Philippe, durant l’anunci de la segona fase del desconfinament al Palau de Matignon, a París. A partir de la setmana que ve, tornaran a obrir els parcs i jardins públics a tot el país. També ho faran els teatres, els monuments, els gimnasos, les piscines públiques, els càmpings, els pisos turístics i altres espais d’oci, amb l’excepció de la regió d’Île-de-France i alguns departaments d’ultramar, on hi ha una major presència del virus. Aquests territoris hauran d’esperar fins a la tercera fase, prevista per al 22 de juny. A més, l’executiu centrista preveu afavorir el retorn a les aules dels alumnes de primària i secundària. Encara que des de l’11 de maig han reobert les escoles en el 90% de les localitats, només han participat en aquesta rentrée voluntària el 22% dels nens en els territoris en verd en el mapa del govern i el 16% en les zones en vermell. “A partir del 2 de juny totes les escoles estaran obertes”, va dir el ministre d’Educació, Jean-Michel Blanque. També ho faran els centres de secundària a tot el territori. Fins ara només havien obert els primers cursos –alumnes d’11 a 13 anys–, en les zones menys afectades.

“Ens trobem en una situació una mica millor del que esperàvem”, va presumir Philippe. De fet, el ministre de Salut, Olivier Véran, va precisar que només l’1,9% de les proves de la Covid-19 que es realitzen donen positiu. Unes bones notícies que, segons el govern, es repeteixen arreu d’Europa. Per això, les autoritats deixaran de controlar les seves fronteres amb d’altres països membres de la Unió Europea a partir del 15 juny.

Impuls al turisme

França vol impulsar així una temporada turística difícil, en què es mesurarà l’impacte econòmic de la pandèmia, igual que a Catalunya, Itàlia o Espanya. Ahir també es coneixien les dades de desocupació del mes d’abril: 840.000 persones més inscrites en les oficines de desocupació.

Una pujada mensual inèdita a la qual s’afegeixen els 12,9 milions d’afectats per ERTO des del març. “Siguem conscients que avui s’obre un nou front i que el país haurà d’afrontar una recessió històrica”, va advertir Philippe.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

El PP diu que la planificació i agilització de les infraestructures hídriques serà una prioritat

GIRONA
Orient Mitjà

Els EUA anuncien sancions contra l’Iran per l’atac contra Israel

Barcelona
croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
orient mitjà

L’Iran avisa que podria revisar la seva “doctrina nuclear”

barcelona
política

Brussel·les tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid

Israel desplega armament i soldats a la frontera de Gaza

barcelona
política

Referèndum, finançament singular i català, pilars del programa d’ERC

barcelona
alemanya

Detenen dos presumptes espies russos

barcelona

Junts presenta els candidats del Ripollès

ripoll