Política

Torra vol 15.000 milions

El president fa responsable el govern espanyol “d’asfixiar Catalunya i entorpir la recuperació econòmica”

El cap de l’executiu lamenta les “retallades” per a Catalunya del fons per a la reconstrucció de “desenes de milions”

Fins a 15.000 milions d’euros per evitar l’“asfíxia” de Catalunya. Aquesta és la xifra que va reclamar ahir el president de la Generalitat, Quim Torra, a l’espanyol, Pedro Sánchez, en el marc de la conferència dominical amb els caps de govern autonòmics. En concret, Torra desglossa tots aquests diners entre 5.000 milions de transferències directes de l’Estat per les despeses acreditades en inversió sanitària, un préstec de 5.000 milions de liquiditat immediata que vol que Sánchez demani al Mecanisme Europeu d’Estabilitat (Mede) en nom de Catalunya equivalent al 2% del PIB català, pujar a l’1% el sostre de dèficit (un increment que suposaria 2.500 milions més) i disposar dels 2.500 milions de superàvit i romanents dels ajuntaments.

“Si no es prenen aquestes decisions ara, el govern d’Espanya serà responsable d’asfixiar Catalunya i d’entorpir la recuperació econòmica”, va alertar, ja que les solucions que proposa l’executiu espanyol són “per a final d’any o inici de l’any vinent” i no poder disposar ara per ara de tots els recursos que es necessiten “és insuportable per a Catalunya i de gran gravetat”. “Amb el nostre pressupost no podrem encarar les reclamacions i comprometrem les polítiques socials”, va advertir.

En paral·lel, Torra va posar sobre la taula les pèrdues “devastadores” del sector del turisme, per valor de 15.000 milions; del comerç, 9.500; de la cultura, 1.000, i del tercer sector, 850.

El cap de l’executiu també va lamentar no haver obtingut resposta al document que va presentar fa 15 dies a Sánchez, per carta i presencialment, amb 40 mesures per reactivar l’economia catalana a partir de les propostes de tots els departaments de la Generalitat.

D’altra banda, Torra es va queixar a Sánchez del repartiment que pretén fer dels 16.000 milions del fons de reconstrucció per a les autonomies. El govern espanyol ha modificat els criteris per entregar aquests diners, de manera que algunes de les comunitats més afectades pel coronavirus, com ara Catalunya, rebran menys diners dels que es plantejava inicialment. Segons va avançar El Mundo, amb els nous criteris es crearà un fons de 800 milions per a transport i un altre per a educació de 2.000 milions, però tots dos es restaran del finançament del fons inicial de 16.000 milions. Les comunitats més afavorides ara serien Andalusia i Múrcia, mentre que Catalunya, Madrid, Castella i Lleó i Castella-la Manxa en serien les més perjudicades. En aquest sentit, el president va lamentar els vaivens del govern espanyol i va denunciar que els nous criteris suposen per a Catalunya una pèrdua de “desenes de milions d’euros”, segons els primers càlculs realitzats amb el vicepresident, Pere Aragonès. “Per què sempre és Catalunya qui ha d’assumir totes les despeses?”, es va preguntar.

També va reivindicar la necessitat d’un fons per al transport “del doble o el triple”, així com el d’educació: “Les promeses ens arriben retallades, la situació és molt greu, anem tard i lents.” “És el futur del benestar i la salut dels ciutadans de Catalunya, de tots nosaltres, el que ens retallen”, va escriure en una piulada.

A més, el president va exigir la pròrroga dels expedients de regulació temporal d’ocupació i la posada en marxa de l’ingrés mínim vital de manera immediata i va insistir en la reclamació d’un permís retribuït a pares que necessitin fer-se càrrec dels infants i persones amb dependència, i en la liquiditat i moratòria per a les empreses.

Al seu torn, Aragonès va advertir ahir que cal “saber ja la lletra petita veritable” sobre el repartiment del fons autonòmic de 16.000 milions i quina quantitat correspondrà finalment a Catalunya. “El repartiment del fons Covid-19 és urgent”, va recalcar el vicepresident en una piulada. “I el més important: ha de ser proporcional a l’esforç sanitari, econòmic i social. No es pot regatejar l’esforç fet a Catalunya, que és altíssim”, va reblar Aragonès, que considera que 16.000 milions per a totes les comunitats és una quantitat “insuficient”.

LES FRASES

Les promeses arriben retallades, la situació és molt greu, anem tard i lents
Quim Torra
President de la Generalitat
El repartiment del fons Covid-19 és urgent. Ha de ser proporcional. No es pot regatejar l’esforç fet a Catalunya
Pere Aragonès
Vicepresident de la Generalitat

Vergés acusa Sánchez de superar el PP

La consellera de Salut, Alba Vergés, va denunciar ahir que el govern espanyol prepara un reial decret per a la nova normalitat que recentralitzarà competències per al Ministeri de Sanitat. “Volen aprofitat l’excepcionalitat, ni el PP ho va aconseguir tot i tenir un 155 a l’abast”, va assegurar en una entrevista a RAC1. La consellera troba el decret “innecessari” i manté que el govern és qui ha de gestionar la pandèmia. “S’acaba l’estat d’alarma i vols continuar intervenint i manant sobre Catalunya. Per mi és inacceptable”, va insistir. Vergés va acusar La Moncloa socialista i podemita de voler recuperar un projecte del PP per donar més poder a Sanitat: “A què ve ara un reial decret? No ens cal absolutament per a res.” A més, la consellera va lamentar que totes les ordres i obligacions que s’imposen des de l’Estat mai van acompanyades de recursos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Borràs i Ramis, testimonis mèdics de la brutalitat de les tortures

barcelona
estat francès

França convida Rússia al 80 aniversari de Normandia, però no a Putin

barcelona
guerra a gaza

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts

El PP demana mesures per a la inserció laboral de persones amb alt risc d’exclusió social

GIRONA
guerra a gaza

L’Iran adverteix Israel que respondrà amb armes mai vistes

barcelona

Les Juntes Electorals tomben vuit candidatures de les eleccions del 12-M

barcelona
Bèlgica

Prohibeixen una “cimera” de la ultradreta europea a Brussel·les

Barcelona
política

La Junta Electoral de Girona proclama 15 candidatures i n’exclou una

girona