Política

SALVADOR BALLIU

ALCALDE DE CALDES DE MALAVELLA

“Hem de fer que l’activitat torni a arrencar”

“L’Ajuntament té capacitat per tornar crèdits i ajudar la gent”

“La gent no estava acostumada a algunes mesures, però ho ha entès”

Mascaretes amb retard
Balliu recorda que al principi de la pandèmia l’Ajuntament es va comprometre a repartir 2.000 mascaretes al poble. “En plena epidèmia, a finals de març, la gent en demanava per telèfon i els dèiem que les estàvem buscant.” Una primera remesa en mal estat no va servir i, al segon intent, els responsables municipals en van recollir-ne de bones a Lloret, recorda el batlle.

Alcalde de Caldes de Malavella des del 2011, Salvador Balliu, de 55 anys, té estudis d’enginyeria elèctrica, tot i que no s’hi ha dedicat. Afirma que Caldes viurà temps difícils a causa de la Covid-19. El seu grup, Junts (6 regidors), encapçala l’equip de govern, amb el PSC (1) com a soci. A l’oposició hi ha ERC (2 edils), Som Caldes-CUP (2), Ciutadans (1) i Caldes en Comú (1). Balliu també presideix el Consell Comarcal de la Selva des del 2013.

Com ha entomat Caldes la pandèmia de la Covid-19?
És una situació nova per als ajuntaments i per a tothom. En el dia a dia, l’Ajuntament fa moltes coses i hem hagut, per exemple, de suspendre molta contractació, com ara professors de l’escola de música, activitats extraescolars. D’un dia per l’altre, s’han hagut de prendre decisions, com ara el tancament de parcs. La gent no hi estava acostumada, però ho ha acabat entenent. El poble ha estat modèlic i ha complert els horaris i les recomanacions de la gent de l’Ajuntament. Ha estat a l’altura de les circumstàncies.
Hi ha hagut col·laboració de la gent?
S’ha d’agrair la feina de Protecció Civil, de molts voluntaris, de molta gent que no m’hauria imaginat que pogués ajudar l’Ajuntament i, de retruc, el poble. Va sortir un esperit de poble, crec que ens ha fet créixer la nostra identitat. Això era difícil per la pandèmia, però ha estat així. La gent aplaudint la policia local, el centre d’atenció primària (CAP) ha estat sempre obert...
Han aprovat per ple la concessió d’ajuts de 300 euros a autònoms i de 500 a empresaris que hagin cessat l’activitat.
Quan un ajuntament vol articular unes ajudes, topa amb la llei, que no preveu aquesta situació. Hem hagut de fer una convocatòria amb unes bases perquè la gent sol·liciti aquests ajuts. Els impostos no es poden anul·lar. Però a Caldes no volem ser menys i hem obert unes subvencions a empreses i autònoms. Ara farem la primera distribució i, a mesura que vagin entrant les sol·licituds, les anirem donant. Tenim una quarantena de peticions [d’empresaris], i una cinquantena d’autònoms. [...] També hem augmentat les hores dedicades a serveis socials (la seu és a tocar de la Casa Rosa, al carrer Vall·llobera) i hi ha un fons de 100.000 euros [per a contingències socials].
Com en sortirà, el poble, d’aquesta situació?
És un poble que patirà, hi haurà més gent amb necessitats. Haurem d’estar a l’altura dels nostres habitants. Hem de poder-los ajudar i contribuir a fer que es restableixi tota l’activitat econòmica. Fins i tot les empreses que embotellen aigua han fet ERTO [expedients de regulació temporal d’ocupació]. Hi ha hagut bars i restaurants tancats, no tenim polígon. Ens venen uns mesos difícils, però el que hem de fer és que l’activitat torni a arrencar. Ja hem donat facilitats, com ara amb l’anul·lació de la taxa d’ocupació de la via publica. Hem d’ajudar els negocis com més millor.
Malgrat la pandèmia, han començat les obres de l’escola de música (amb escola d’adults i auditori)?
Aquest dilluns vam començar el col·lector de la urbanització del Llac del Cigne i l’escola de música [la Generalitat també fa el nou institut]. Jo estic convençut que hem d’ajudar la gent i hem de ser pioners a reactivar l’economia. Això hi ha gent que no ho entén, però és bàsic. L’Ajuntament té un endeutament petit, d’un 33%. No està bé que ho digui jo, però és un ajuntament exemplar... Tenim capacitat per tornar els crèdits i ajudar la gent i activar l’economia. A més fem obres a Tourist Club per valor de tres milions d’euros i està quedant molt bé.
Com és la relació amb el soci de govern, el PSC [un regidora]?
No hi tenim cap problema. Anem tots a l’una. Hi ha transparència i treballem plegats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

politica

Aragonès recela de la crida a la unitat de Puigdemont: “No m’en refiaria gaire”

barcelona
regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen l'assistent d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts + Puigdemont x Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona