Política

l'opinió

Cornellà també decideix

Bon dia senyora, que viu a Cornellà?

– «Sí de toda la vida, llegué hace 40 años, mis hijos son catalanes y mi nieta también

– Doncs miri, a Cornellà convoquem pel 20 de juny una consulta popular per a totes les persones que són majors de 16 anys, igual com s'ha fet a molts municipis de Catalunya. I es pregunta si vostè vol la independència de Catalunya o no, o si vol participar-hi amb el vot en blanc.

– «Pues claro que voto, por qué no lo voy a hacer; ya hemos estado muchos años sin poder votar para que ahora no aprovechemos la ocasión, y además lo tengo muy claro

Aquesta és una conversa extreta aquests dies de campanya per esperonar la participació i recollir el vot anticipat. Cornellà Decideix som la plataforma ciutadana encarregada d'organitzar la consulta popular sobre la independència de Catalunya a la nostra ciutat, on hi ha uns 88.000 habitants censats. Estan cridades a votar més de 74.000 persones. El mig miler de persones mobilitzades i la trentena d'agrupacions adherides tenim dos grans objectius: assolir la màxima participació ciutadana i organitzar la consulta de manera impecable. La convocatòria mateixa de la consulta ja resulta un èxit inicial i fins i tot imprevist al Baix Llobregat.

Però Cornellà no és una ciutat més on es farà la consulta. A ningú se li escapa que és la ciutat on l'actual president de la Generalitat, José Montilla, va iniciar la seva carrera política i on va exercir 19 anys d'alcalde. Per això els actuals responsables municipals són fidels representants i seguidors de la mateixa ideologia i manera de fer del President. Potser per això l'Ajuntament ha donat poc suport a la primera consulta popular que es farà a Cornellà des del redreçament democràtic del 1975. La moció de suport a la consulta no ha arribat al ple municipal per l'única oposició del grup majoritari del PSC, tot i tenir el suport perquè arribés al ple de la resta de partits: CiU, EUiA, ICV, ERC i fins i tot el PP!

Aquesta posició és oposada al suport donat per ajuntaments governats pel PSC com ara Sabadell, Mataró o Girona. A Cornellà només ens cedeixen dos locals dels 28 que hi haurà disponibles el 20 de juny.

Un tret diferencial important aporta un valor afegit a la consulta, Cornellà Decideix és totalment imparcial, no apostem ni pel «sí», ni pel «no», ni pel vot en blanc. Només es fomenta el vot. Aquest fet sorprèn tant la població que va ser immigrant els anys seixanta i setanta com sobretot els nouvinguts d'origen sud-americà, de l'est d'Europa, nord-africans o asiàtics... que són els nous altres catalans de Cornellà. Resulta sorprenent veure com l'encaix català a l'Estat preocupa segments de la població que semblaven aliens a aquest debat. I, en saber que poden votar, la immensa majoria voten. I és que la nostra base és creure en els valors de la democràcia participativa, en la seva essència bàsica: una persona, un vot i, d'aquesta manera, arribar a tothom i aconseguir que es manifesti l'opinió a través de les urnes.

Ara serà una consulta sobre la independència, però demà ho podria ser sobre un pla urbanístic de barri, com la que no es va fer per al projecte del RCD Espanyol, o sobre altres aspectes de la vida quotidiana, sovint decidits exclusivament des de les administracions.

Malgrat els aspectes adversos de partida, des de Cornellà volem aportar el nostre gra de sorra a les onades de consultes sobre la independència ja celebrades arreu, i aquesta condició ens ha fet forts i més convençuts del que fem, sabedors que som els ciutadans i ciutadanes de Cornellà els únics responsables d'organitzar la consulta, l'esforç es redobla per assolir l'èxit de la consulta.

El llegat de Cornellà Decideix al nostre municipi no serà la independència de Catalunya el 21 de juny, si no fer entendre que la ciutadania pot ser capaç d'aconseguir el que es proposi, d'arribar on vulgui. Estem fent una sacsejada a la societat civil de Cornellà que ha de tenir continuïtat.

Per tot això, des de Cornellà de Llobregat no renunciem a afegir-nos a les consultes sobre la independència, igual que ho van fer a Arenys de Munt, Vic, Granollers... i sumar els nostres vots al mig milió de catalans que ja ho han fet, perquè Cornellà també decideix i el 20-J vota!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Les càbales sobre pactes donen color a la campanya

barcelona

Energia i renovables: sortir de la cua sense prendre-hi mal

Girona
Guillem Agulló Lázaro
Pare de Guillem Agulló Salvador, assassinat pel feixisme

“L’extrema dreta és incapaç de donar un premi per les llibertats”

Banyoles
Júlia Ojeda, Anna Punsoda i Marta Roqueta
Editores de “Màtria o barbàrie”

“El nom de ‘màtria’ és un revulsiu, una altra manera de relacionar-nos políticament”

Barcelona
la crònica

Llum a Rull amb el somni de Muriel

La llavor de la dignitat

Banyoles
GIRONA

Cañigueral (ERC): “Hem de garantir l’accés a una educació pública i de qualitat”

GIRONA
política

Més de 100 candidatures opten al Secretariat Nacional de l’ANC

barcelona
política

Paneque: “El municipalisme, el gran damnificat pels governs nacionalistes”

girona