Política

Fuita imparable al PDeCAT per la marxa de Puigdemont

L’expresident de la Generalitat es dona de baixa del PDeCAT i arrossega els presos polítics Rull, Turull i Forn i bona part del grup parlamentari

Els consellers Budó, Buch, Calvet i Puigneró també abandonen el Partit Demòcrata

L’estripada del carnet del PDeCAT per part de l’expresident Carles Puigdemont va obrir ahir un nou devessall de baixes d’afiliats al Partit Demòcrata que aquest cop va afectar directament càrrecs electes amb escó al Parlament i/o amb cadira al govern de la Generalitat, entre els quals hi ha el conseller Miquel Buch i el president del grup parlamentari, Albert Batet, entre d’altres. També els presos polítics Jordi Turull, Josep Rull i Quim Forn van anunciar per carta la renúncia a continuar a les files del Partit Demòcrata. Així mateix, ahir a la nit es va fer pública la sortida del PDeCAT de tretze dels quinze responsables sectorials del partit “en desacord amb les decisions adoptades per una part de la direcció nacional”.

L’anunci del 130è president de la Generalitat tenia lloc ahir a la mateixa hora que el portaveu del PDeCAT, Marc Solsona, donava compte de la crisi oberta en el si del partit arran de la lluita judicial per la marca Junts per Catalunya. Fins aleshores, la decisió de la direcció del Partit Demòcrata de portar al jutjat la propietat de la marca havia provocat un percentatge de baixes que, segons Solsona, arribava a un 7% dels afiliats o, el que és el mateix, uns 800 membres, assegurava tot just ahir.

Tanmateix, pocs minuts després, l’anunci de Puigdemont arrossegava més noms i deixava el partit gairebé erm de càrrecs electes a les grans institucions. Si abans-d’ahir eren els senadors els que anunciaven la baixa, ahir la renúncia va tocar de ple el govern i el grup del Parlament.

Chacón, amb el PDeCAT

Bona part dels consellers del govern de la Generalitat estan afiliats al Partit Demòcrata, però van deixar de ser diputats en accedir al càrrec i actualment només el cap del Departament d’Interior, Miquel Buch, té la doble condició de conseller i diputat. Buch va ser un dels que ahir estripaven el carnet. La resta de consellers, Damià Calvet, Àngels Chacón, Jordi Puigneró i Meritxell Budó, no ocupen escó però estan afiliats al Partit Demòcrata. Calvet i Budó van ser els primers a signar el manifest del nou partit de Puigdemont, i ahir, conjuntament amb Puigneró, anunciaven que passaven a militar únicament a la formació de JxCat que lidera Puigdemont tot i l’actual lluita per la marca. “Vist que la direcció nacional del PDeCAT no segueix el mandat de les bases ni les convoca per sortir de la cruïlla actual i que, lluny de fer-ho, està impulsant la judicialització de les relacions entre les dues organitzacions, nosaltres hem optat per la coherència”, diuen en una carta difosa a través de les xarxes socials. Els quatre consellers asseguren que fan el pas “sense mirar enrere i sense rancors”, ja que consideren que JxCat és l’“eina idònia” per “fer política a favor de la llibertat”. “Pels presos, pels exiliats, però sobretot per l’immens capital d’esperança i somnis que el poble de Catalunya ha dipositat en la seva llibertat, necessitem les millors eines. I avui creiem que aquesta eina és JxCat”, subratllen. A hores d’ara, només la consellera Àngels Chacón mantindrà l’afiliació amb el PDeCAT. De fet, és la persona amb més punts per encapçalar una llista electoral al Parlament de Catalunya si el PDeCAT opta per presentar-se en solitari a les llistes. Ahir el portaveu del partit mantenia oberta la porta del diàleg amb el secretari d’organització de JxCat, Jordi Sànchez, en un intent d’aturar la fuga d’afiliats arran de l’obertura del procés judicial pel nom.

Desfeta al Parlament

Quant a la cambra catalana, dels 34 diputats de JxCat –ara només en són 33 perquè al president Quim Torra li va ser retirat l’escó arran de la sentència del TSJC–, només tretze estaven afiliats al PDeCAT, però la majoria ja van sol·licitar ahir la baixa. Ho anunciaven a través de les xarxes socials el diputat Albert Batet; el conseller Miquel Buch, l’únic que té doble condició de diputat i membre del govern; l’alcaldessa de Vic, Anna Erra; Imma Gallardo; Ferran Roquer; Mònica Sales; l’alcalde de Besalú, Lluís Guinó; Francesc Ten, i l’alcalde de Ripoll, Jordi Munell. L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ho podria anunciar en les pròximes hores. Els que ben segur que es quedaran al Partit Demòcrata són el portaveu del PDeCAT, Marc Solsona, i el responsable de l’àrea de pensament, estudis i àmbits temàtics, Lluís Font, contraris a la dissolució del partit en el si de JxCat com reclamava Puigdemont.

De moment, però, l’escletxa oberta en el grup parlamentari de JxCat sembla que no passarà factura i es mantindrà tal com està ara, sense que cap diputat opti per passar al grup mixt. Si més no, aquesta era la decisió anunciada pel president del grup, Albert Batet, a través de la carta feta arribar al Partit Demòcrata i al seu responsable, David Bonvehí. “Com a president del grup, em comprometo a continuar vetllant per la transversalitat i la pluralitat que representen tots i cadascun dels diputats.” Fonts del grup asseguraven que l’objectiu és mantenir fusionat el grup en el que queda de legislatura, si bé l’última paraula la tindran els diputats del PDeCAT si és que decideixen abandonar el grup i passar al grup mixt o, en cas que assoleixin el registre de cinc diputats, crear grup propi.

Tal com havien fet els consellers del govern, els parlamentaris que renunciaven al PDeCAT argumenten que JxCat és ara el “millor instrument” per aconseguir la independència i “per continuar treballant pel benestar, el progrés i la llibertat” de la ciutadania, sota el lideratge de Carles Puigdemont. La resta de membres del grup parlamentari, dinou diputats, són independents, però la majoria es mantenen fidels a la figura de Puigdemont i són partidaris de la creació de Junts per Catalunya com a partit –fins ara era només una marca electoral– per tal d’aglutinar totes les famílies de l’espai postconvergent. Això no ha estat possible, i menys encara quan el PDeCAT es va adonar que li havien arrabassat la millor arma, la propietat de la marca Junts per Catalunya, per negociar una bona posició per ocupar llocs de sortida en el nou partit. Sense aquesta carta, amb una lluita ara als jutjats, i el lideratge incontestable de Carles Puigdemont, sembla que la ruptura de la família convergent ja és total. Amb tot, el PDeCAT ahir deixava oberta la porta i el jutge ajornava la cita de demà al dia 25 de setembre. Si es tracta d’una estratègia per guanyar temps i negociar una sortida més propícia per al Partit Demòcrata que permeti aturar el nombre de baixes, es podrà constatar en els pròxims dies. Amb tot, el camí del PDeCAT a hores d’ara sembla traçat més cap a una entesa amb la resta de sectors postconvergents, entre els quals hi ha el Partit Nacionalista, liderat per qui havia codirigit el PDeCAT amb David Bonvehí, l’exsenadora Marta Pascal.

És una decisió trista i gens fàcil després d’haver dedicat tants anys al partit
Jordi Turull
vicepresident de jxcat
Necessitem les millors eines i avui creiem que aquesta eina és JxCat
Meritxell Budó
portaveu del govern
Em comprometo a vetllar per la transversalitat i la pluralitat de tots els diputats
Albert Batet
president jxcat al parlament


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts+Puigdemont per Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona
unió europea

Brussel·les amenaça de suspendre TikTok Lite a Espanya i França

barcelona

Boadas defensa que la Casa Pastors sigui un centre obert a la ciutadania

girona

Xavier Garcia Albiol, ingressat per una arrítmia

Badalona
regne unit

Sunak anuncia deportacions a Ruanda en deu o dotze setmanes

barcelona