Política

Aragonès demana “donar la paraula a la ciutadania” si el Suprem inhabilita Torra

El vicepresident aposta per escollir un president “a les urnes” i no buscar un substitut en l’actual Parlament

El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha rebutjat investir un nou president de la Generalitat d’entre els actuals diputats al Parlament si Quim Torra és inhabilitat per part del Tribunal Suprem. “Si hi ha una inhabilitació, el proper president de la Generalitat ha d’estar escollit per les urnes perquè cal donar la paraula a la ciutadania”, ha defensat aquest dimarts en una entrevista amb Catalunya Ràdio. Aragonès ha respost així la crida que va fer Torra demanant que no se’l substitueixi per un altre diputat del Parlament en cas que sigui destituït. El vicepresident ha recordat que “si el president és inhabilitat, no hi ha president”, sinó que el Govern queda en funcions, per la qual cosa és partidari de començar una nova legislatura.

Davant de la vista de Torra al Suprem, Aragonès ha emplaçat l’independentisme a “preparar escenaris” i a planificar una “resposta conjunta” ja que “és molt greu que es pugui inhabilitar un president de la Generalitat simplement per haver mantingut una pancarta”. “Caldria una resposta àmplia de la societat i també de les institucions”, ha advertit.

El també coordinador nacional d’ERC ha dit desconèixer la data de les eleccions que Torra té pensada i ha reclamat “evitar que vingui decidida pel Tribunal Suprem”. Sobre la conveniència d’uns comicis en plena pandèmia, ha assenyalat que “el coronavirus i els efectes econòmics i socials no es resoldran en les properes setmanes”, per la qual cosa “encara caldrà seguir prenent precaucions”.

Sobre les desavinences entre JxCat i ERC que van portar Torra a donar per acabada la legislatura a principis d’any, Aragonès ha opinat que “les diferències queden petites davant de la magnitud del coronavirus” i que, per tant, la discordança “ha estat superada per la situació”. No obstant això, ha defensat que ambdues parts defensen l’amnistia dels condemnats pel referèndum de l’1 d’octubre de 2017 i l’autodeterminació de Catalunya. “Aquí hi ha consens. Després, pot haver-hi retòriques diferents”, ha asseverat.

ERC aposta per “assumir els límits de l’octubre de 2017” i intentar-los superar. “Si ens tapéssim els ulls i féssim veure que aquests límits no existeixen, ens donarem cops contra la paret constantment”, ha avisat el vicepresident. Per això, creu necessari “superar el 50% de vots a les eleccions, un bon govern republicà, enfortir les institucions catalanes i la internacionalització” de la causa sobiranista. “Aquesta és la nostra estratègia”, ha plantejat.

Ha reconegut que en la negociació amb l’Estat hi ha “alts i baixos” però ha cridat a persistir “i no regalar-li la bandera del diàleg” al govern espanyol. “D’una taula on anem a parlar del dret a l’autodeterminació i de l’amnistia mai no ens n’aixecarem”, ha sentenciat. No obstant això, ha criticat que l’executiu estatal “’s’està escapant d’aquesta solució política”.

Preguntat pels propers pressupostos generals de l’Estat, Aragonès ha afirmat que el PSOE intenta excloure els republicans de la negociació i ha instat els socialistes i Unides Podem a “aclarir-se ells” abans de buscar suports. Les diferències entre PSOE i Podem al govern de l’Estat a l’hora d’escollir socis “pot acabar esquerdant la coalició”. Ho ha dit referint-se a l’acostament dels socialistes a Cs, que el partit lila ha rebutjat reiteradament. A més, ha lamentat que “s’està parlant més de qui que del contingut” malgrat ser a les portes de “la crisi econòmica més important de les darreres dècades”.

Confia en la “creativitat” de la Diada

Després que diversos experts sanitaris hagin desaconsellat les manifestacions independentistes de l’11 de setembre per la pandèmia de covid-19, Aragonès ha posat sobre la taula la necessitat de compaginar el dret a manifestació amb la prevenció dels contagis. És per això que ha confiat en la “creativitat dels organitzadors de les darreres mobilitzacions de la Diada per atendre les recomanacions sanitàries i mobilitzar-se alhora.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Salvador Illa
Candidat del PSC al 12-M

“Junts no és l’opció amb més afinitat per governar”

Barcelona
Eloi Badia
Cap de llista dels Comuns a la circumscripció de Girona a les eleccions catalanes

“Cal invertir en transport públic perquè sigui efectiu”

Girona
Política

La campanya arriba al pic amb crides als indecisos

Barcelona

Garantit el 2% a la cultura

Barcelona
POLÍTICA

Esquerra aposta per un model turístic de qualitat

LLORET DE MAR
POLÍTICA

El PSC vol posar en marxa la T-Mobilitat a la demarcació

SANTA CRISTINA D’ARO
regne unit

Khan és reelegit alcalde de Londres en la victòria laborista en els comicis locals

barcelona
ARGELERS de la marenda

El cap de llista de Junts per Girona apel·la als indecisos

ARGELERS
GIRONA

La CUP insta a reprendre el procés d’independència

GIRONA