Política

ERC guanyaria les eleccions al Parlament, segons el CEO

La majoria independentista s’ampliaria en escons però no superaria el 50% dels vots

L’enquesta sociopolítica mostra com els republicans, amb 35-36 diputats, superarien JxCat per 4

ERC guanyaria les eleccions al Parlament amb 35-36 escons, 4 diputats més que JxCat, que n’obtindria entre 31-32, segons l’Enquesta Sociopolítica que ha fet pública aquest divendres el Centre d’Estudis d’Opinió (CEO). Pel que fa a la majoria independentista s’amplia en escons passant dels 70 actuals a una forquilla d’entre 72 i 75 però la suma d’ERC, JxCat i la CUP no supera el 50% dels vots i es queda amb un 47,7%, dues dècimes més que a les últimes eleccions del 2017. El PSC quedaria en tercera posició amb 24-25 escons, Cs cauria a la quarta amb 16-17, els comuns es mantindrien estables amb 8-9, mentre que tant el PP català (7-8) com la CUP (6-7) incrementarien els diputats actuals. Vox irrompria al Parlament amb 4-6 escons.

El ‘sí’ retalla distàncies

El ‘sí’ a la independència de Catalunya retallada distàncies i amb un 45,5% se situa a menys d’un punt del ‘no’, que obté un 46,3%, segons l’Enquesta Sociopolítica del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO). Respecte a la darrera enquesta del juliol, els favorables de la independència han crescut tres punts i mig, mentre que el ’no’ ha perdut 4,2 punts. D’altra banda, l’enquesta realitzada entre el 29 de setembre i el 9 d’octubre indica que el 71,1% dels enquestats són partidaris d’una república i només el 14,5% vol mantenir la monarquia. La gran majoria dels enquestats, un 82,5%, prefereix pactar un referèndum amb l’estat espanyol i el 37,3% és partidari de declarar la independència unilateralment.

Gestió de la pandèmia

Els catalans posen una nota mitjana de 4,87 a la gestió que el Govern està fent davant la pandèmia, segons l’Enquesta Sociopolítica del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO). Al govern espanyol el puntuen amb una nota mitjana de 4,15. Del total d’institucions que es plantegen, els més ben valorats són els Mossos d’Esquadra, amb un 5,92; seguit dels ajuntaments, amb un 5,37. Per darrere va l’Organització Mundial de la Salut (5,29) i, en quart lloc, està el Govern, que és aprovat per un 61,6% dels catalans. Tot seguit va la Unió Europea (un 60% l’aprova i treu un 4,83 de mitjana) i el Parlament (57,9% li posa més d’un cinc i obté un 4,68 de mitjana). La monarquia és la més mal puntuada, ja que només un 18% l’aprova i obté un 1,86 de nota mitjana.

Per darrere queden la Policia Nacional i la Guàrdia Civil (55,5% aprovats, un 4,87 de nota), l’Exèrcit (55,5% d’enquestats l’aproven, amb una nota mitjana final de 4,87). També els mitjans de comunicació, que obtenen una nota de 4,61 i només són aprovats pel 55,3% dels enquestats.

En desè lloc figura el govern espanyol. El 51,1% dels catalans l’aproven, i acaba obtenint una nota de 4,15. El Congrés treu pitjor puntuació, un 3,52 de mitjana, ja que el suspenen un 47,9% dels enquestats. Els partits polítics són suspesos pel 66,1% dels enquestats, i treuen un 3,12. L’Església catòlica (un 64,5% la suspèn i obté un 2,42) i la monarquia espanyola (només un 18% l’aprova, i aconsegueix un 1,86 de mitjana) tanquen la classificació.

El grup professional que té més bon reconeixement de la seva gestió davant la pandèmia és el personal sanitari, amb un 9,19 de nota mitjana i un 97,9% que l’aprova. També els treballadors essencials del sector de l’alimentació i el transport (97,9%) amb una nota mitjana de 8,76, els científics (92,7) amb un 8,12; el cos docent (88,9%) amb un 7,4, o els cossos de seguretat (82%) i un 6,53 de nota. Més allunyats, els periodistes aprove només per a un 68,3% dels ciutadans, amb una nota mitjana de 5,4. El personal de l’administració pública (59%) amb una nota mitjana de 4,96. Els catalans suspenen els polítics amb un 3,45.

Segons la intenció de vot al Parlament, els potencials votants de JxCat són qui més bona nota posa als polítics, però tot i així la nota queda per sota del cinc, amb un 4,23. La pitjor nota la posen els catalans que votarien Vox a les pròximes eleccions, amb un 1,06.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona