Política

Protestes per comptar (o no) vots

Partidaris i detractors de Trump s’enfronten per demanar que s’aturi o que continuï el recompte

La policia deté desenes de persones a diverses ciutats, algunes d’armades i amb la intenció d’entorpir l’escrutini

Facebook elimina un grup de 360.000 seguidors de Trump per organitzar protestes

L’ espera dels resultats s’allarga des de la nit de dimarts i encara es podria trigar hores o, potser, dies a resoldre qui és el pròxim president. La incertesa ha dut el país a una situació que podria formar part d’un quadre estrambòtic: enfrontaments entre partidaris i detractors del fet que es comptin tots els vots emesos en les eleccions.

La insistència del president Trump de generar dubtes infundats sobre problemes en els vots, com “paperetes màgiques” que apareixen en estats on va perdent o la falsa il·legalitat del vot per correu, aviva la tensió i la polarització d’un país que s’ha vist dividit i confrontat pel procés democràtic d’obrir urnes i comptar butlletes. Fa quatre anys, Trump va guanyar per poc més de 77.000 vots en tres estats i, en cap moment, es va posar en risc l’escrutini exhaustiu de totes les urnes. Tampoc es va dubtar d’esperar l’arribada del vot per correu. Per contra, ara centenars de ciutadans veuen la necessitat de sortir al carrer i posicionar-se en un bàndol: o demanar que es comptin tots els vots o, al contrari, que s’aturi de forma immediata. La crispació és extrema, símbol de tot el que és en joc. La diversitat de situacions i enfrontaments variava en funció de la ciutat. A Phoenix (Arizona), per exemple, més d’un centenar de seguidors del president –al crit de “Protegim el nostre vot” i alguns armats amb rifles d’assalt¨–es van trobar a la seu on es fa el recompte amb acusacions infundades que els funcionaris estatals estaven deixant de comptar vots republicans a propòsit, posant en risc el triomf de Trump a una regió clau per al desenllaç de les eleccions. Una situació semblant es va viure a Detroit (Michigan), estat on ja s’ha declarat vencedor Biden però on els republicans estan exigint que s’aturi el recompte. Allà, els crits exigien aturar el “robatori” i les “trampes”.

En un moviment dràstic, Facebook va eliminar ahir un grup on hi havia més de 360.000 persones creat per organitzar protestes de seguidors de Trump a seus de recomptes de vots. No només són seguidors republicans els qui han sortit al carrer amb demandes sobre el que està passant. Les protestes d’aquells qui exigeixen que es comptin tots els vots es veuen com una continuació de les manifestacions contra el racisme i la brutalitat policial. A Nova York, l’enfrontament amb els cossos de seguretat va acabar amb una vintena de detinguts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona
orient mitjà

Creixen els temors d’una incursió de l’exèrcit israelià a Rafah

barcelona