Política

Sánchez té ERC contra els set vets al pressupost

Rufián no reedita l’esmena a la totalitat del 2019 i aviva l’optimisme al govern

Vet del PP, Vox, JxCat, la CUP i el BNG

La por de Pedro Sánchez de reviure el febrer del 2019 amb ERC es va esvair ahir a les 14 h, l’hora límit per registrar al Congrés una esmena a la totalitat al pressupost del 2021: els de Gabriel Rufián van confirmar que no reediten l’esmena de devolució que va precipitar el cicle de dues eleccions. Els republicans sempre han cregut que en realitat Sánchez no el volia aprovar el 2019, perquè entre el vet d’ERC i el regal de la foto del PP, Vox i Cs a Colón el guru Iván Redondo hi va veure el momentum d’anar a les urnes. Ara té set vets –el PP, Vox, JxCat, la CUP, el BNG, Foro i Coalició Canària– i Sánchez, amb ajut d’ERC, els derrotarà dijous.

L’esperada disposició d’ERC a avalar el primer tràmit dels comptes va ser acompanyada d’un comunitat que busca rebatre els que, com JxCat i la CUP, firmen una esmena a la totalitat i parteixen del vet. “Bloquejar el pressupost de l’Estat, que és una necessitat urgent també per al conjunt de catalans i catalanes, seria una greu irresponsabilitat. No ens podem permetre el no a tot. Segurament és la posició més fàcil, però no la que necessita la ciutadania de Catalunya, les nostres empreses i el nostre teixit social”, argumenten els republicans.

Aragonès i l’estabilitat

Si en algun moment hi podia haver dubtes, ara per ara l’aposta d’ERC –amb Pere Aragonès com a amo de la hisenda i amb funcions de president– és arromangar-se a Madrid i contribuir a aprovar un pressupost que pugui ser una carta electoral d’estabilitat pensant en les eleccions catalanes del 14 de febrer. En l’afany de ser el soci clau al Congrés, però, Rufián no està sol: Ciutadans sumarà també dijous els seus 10 vots amb la coalició PSOE-Podem –i amb ERC, el PNB, EH Bildu i el PDeCAT– per poder derrotar els set vets i vol aspirar a ser un soci clau de Sánchez que viri la nau cap a la dreta amb un cop de timó liberal.

Si bé tant ERC com Cs proclamen als quatre vents la seva incompatibilitat mútua, el cert és que dijous votaran junts i serà quan baixin al detall de les xifres i de les esmenes parcials en la negociació amb la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, quan es repel·liran amb tota la cruesa ideològica. “Simplement el que fem és no bloquejar la tramitació, i ha de ser el govern el que busqui els seus suports per acabar-lo aprovant”, va indicar ERC en el seu comunicat tot instant Sánchez a triar.

Despesa militar i reial

La CUP, al seu torn, va justificar la seva esmena a la totalitat perquè troba a faltar en les xifres del PSOE i Podem una “política de redistribució valenta en relació amb la fiscalitat” i no només “mesures cosmètiques”. Entre els dèficits del projecte de llei, la CUP hi destaca que els augments d’impostos “no afecten ni tan sols l’1% més ric” i que la despesa militar creix un 6,9% i la partida a la Casa del Rei té un increment “intolerable” de mig milió d’euros i és de 8,4 milions.

De visita a Barcelona, on va visitar Foment, el líder del PP, Pablo Casado, va explicar l’esmena popular a la totalitat perquè “són uns comptes que posen pals a les rodes a la recuperació econòmica”.

LA FRASE

No ens podem permetre el no a tot. Segurament és la posició més fàcil, però no la que necessita Catalunya
Comunicat d’ERC


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

politica

Aragonès recela de la crida a la unitat de Puigdemont: “No m’en refiaria gaire”

barcelona
regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen l'assistent d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts + Puigdemont x Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona