Política

Biden va per feina i perfila el nou projecte

L’equip de transició comença a treballar en els principals reptes: coronavirus, economia, equitat racial i canvi climàtic

Els primers noms del futur gabinet demòcrata s’espera que apareguin a finals de mes

Encara queden 72 dies perquè Joe Biden juri el càrrec com a nou president dels Estats Units, però el guanyador de les eleccions presidencials va prometre que començaria a treballar des del primer dia i el demòcrata vol complir la seva paraula. Té clares les prioritats i on ha d’enfocar tots els esforços, i està organitzant el seu equip per poder implementar polítiques i mesures en el moment que posi un peu al Despatx Oval.

L’equip de transició ja s’ha posat en marxa i té quatre prioritats clares: la pandèmia del coronavirus, la recuperació econòmica, l’equitat racial i el canvi climàtic. Una agenda que inclou les quatre principals crisis a les quals ha de fer front el país al curt termini.

Sempre s’agafa com a referència els primers cent dies d’una nova administració, i el pla de Biden és ambiciós. Al centre de tot hi ha el control de la Covid, condició sine qua non en la ment dels estrategs demòcrates perquè tota la resta tingui solució, però això no significa que deixi les altres de banda.

Biden té desenes d’idees i propostes que vol aplicar immediatament. N’hi ha que podrà fer possibles des del primer dia, simplement desfent ordres executives i decretant els canvis amb només una signatura. Aquest és el cas de la resurrecció de polítiques climàtiques, la reassegurança de programes que beneficiïn els immigrants indocumentats –especialment els joves coneguts com a somiadors que van arribar al país quan eren infants i que ara per ara viuen als llimbs de la deportació–, la rescissió de vets migratoris o les mesures restrictives de l’asil.

Per a altres temes, com la cancel·lació de la retallada d’impostos de Trump, l’empenta per a una reforma del sistema migratori o l’ampliació de la llei de drets civils i de vot, caldrà que treballi amb les cambres legislatives, i per tant farà falta mà esquerra i diàleg.

El que sí que és ben sabut és que hi haurà un gir copernicà en les relacions exteriors que posaran fi a la doctrina d’“els EUA primer”. Tornarà tan aviat com sigui possible a l’acord climàtic de París, reforçarà el compromís nord-americà amb l’OTAN i treballarà per recuperar el pacte nuclear amb l’Iran.

La negativa de Trump a acceptar la derrota té algunes implicacions. El document que formalitza i permet a l’equip de Biden començar la feina del traspàs de poders no està signat i no es preveu que ho estigui aviat, fet que suposa una disrupció de la transició. Sense l’oficialització no poden rebre finançament per a la tasca titànica d’estar a punt el 20 de gener, ni tenir accés a funcionaris ni informació oficial.

Això no atura Biden, que utilitzarà la seva experiència per intentar fer al màxim possible amb les eines a l’abast. Està previst, per exemple, que s’estableixi un diàleg directe amb els líders del Congrés per desencallar les negociacions per a un nou paquet d’estímul econòmic.

I a banda hi ha la formació del govern. Comencen a aparèixer rumors sobre els primers noms d’integrants de la futura administració. Un dels qui semblen tenir un lloc assegurat és Pete Buttigieg, exaspirant presidencial i estrella del partit, que apunta a ser el representant a les Nacions Unides.

També comencen a circular travesses per a càrrecs dins un gabinet que es preveu el més divers de la història, complint la promesa de Biden de ser una administració “que s’assembli als EUA”. Tot indica que les primeres confirmacions podrien arribar a finals de mes, just després de la festivitat d’Acció de Gràcies.

Festa al poble irlandès del rebesavi

El president rus, Vladímir Putin, felicitarà el president electe dels Estats Units, Joe Biden, quan hi hagi resultats oficials de les eleccions, segons va dir ahir el seu portaveu, Dmitri Peskov. El portaveu del Kremlin va recordar que el president rus “ha dit en reiterades ocasions que respectarà qualsevol elecció del poble nord-americà i estarà disposat a treballar amb qualsevol president dels EUA”. Amb Biden haurà de tractar l’únic acord de reducció d’armes nuclears en vigor entre les dues potències, que expirarà el 5 de febrer sense que, de moment, cap dels dos països n’hagin pogut acordar l’extensió.

Putin felicitarà Biden quan hi hagi resultats oficials

El poble de Carlingford, al nord-est de la República d’Irlanda, va celebrar diumenge amb una desfilada la victòria de Joe Biden en les eleccions. Aquest és el poble del rebesavi del president electe, que va emigrar als EUA la dècada dels quaranta del segle XIX. Uns cosins llunyans de Biden encara viuen al poble.

La CE imposarà aranzels als EUA pels ajuts a Boeing

La Comissió Europea aprovarà aranzels a les importacions dels Estats Units com a resposta a les ajudes il·legals que Washington ha concedit a Boeing, segons va anunciar ahir el vicepresident de l’executiu comunitari, Valdis Dombrovskis. El vicepresident responsable d’Economia va fer aquest anunci a l’inici d’una reunió per videoconferència sobre les relacions comercials amb Washington després de la victòria del demòcrata Joe Biden en les eleccions presidencials. El comissari va assegurar que la UE està disposada a “retirar” aquests aranzels “en qualsevol moment, quan els EUA suspenguin els seus”.

Merkel demana que la UE i els EUA treballin junts

La cancellera alemanya, Angela Merkel, va destacar ahir, després d’haver felicitat Joe Biden i Kamala Harris per la victòria electoral, que els EUA i la UE “han d’estar junts” en la lluita contra la Covid-19 i el canvi climàtic. Merkel no va citar el president sortint, Donald Trump, amb qui manté una relació distant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona