Política

Trump es resisteix a posar fàcil el traspàs de poder

L’entorn proper al president està dividit sobre l’estratègia del mandatari i la major part del Partit Republicà es manté en silenci

El magnat estaria estudiant presentar-se a les eleccions del 2024

El president dels Estats Units, Donald Trump, es resisteix a reconèixer la derrota electoral i continua aferrat a les denúncies de frau no demostrades, que ja han causat la primera divisió en el si dels republicans i en el seu cercle íntim entre els que li demanen cedir a l’evidència i els que l’animen a continuar reivindicant la victòria.

Des que dissabte es va confirmar que Biden ha assolit els vots que necessita del col·legi electoral per convertir-se en el proper president al gener, una notícia que va enxampar Trump jugant a golf, l’encara president ha estat tancat amb el seu cercle íntim, estudiant els seus plans per revertir el resultat de les eleccions i sense agenda pública.

Segons va revelar ahir Axios, el president ja ha comunicat als seus col·laboradors més pròxims que s’està plantejant tornar a aspirar a la Casa Blanca el 2024, la qual cosa voldria dir que Trump ha admès, si més no interiorment, que ha perdut les eleccions, per més que públicament mantingui que n’és el guanyador, que hi ha hagut frau i que el combatrà als tribunals.

En cas que Trump es presentés a les properes eleccions presidencials, els potencials candidats republicans a la Casa Blanca tindrien un rival molt difícil de batre en unes primàries. Tot i la derrota electoral contra Biden, el president sortint ha obtingut 71 milions de vots, el segon registre més alt de sufragis obtingut mai per un candidat. Més que el candidat d’un partit, Trump s’ha convertit en el líder d’un moviment de masses contra el qual, a hores d’ara, sembla difícil que el Partit Republicà pugui lluitar.

Al marge d’una eventual candidatura el 2024, la divisió sobre com ha de procedir el mandatari s’ha estès tant dins del seu cercle més íntim com dins del Partit Republicà. Segons diversos mitjans nord-americans, la seva dona, Melania, i el seu gendre, Jared Kushner, li aconsellen que assumeixi la derrota, mentre que els seus fills, Donald Jr. i Eric, l’animen a seguir. Aquestes informacions van ser desmentides, però, per Jason Miller, assessor de la campanya de Trump, i la primera dama es va afanyar a fer una piulada a Twitter en què demanava que es compti “cada vot legal”. Melania Trump va fer una crida a protegir la democràcia del país amb “total transparència”. Segons la cadena de televisió ABC News, la pràctica totalitat de les persones del cercle íntim de Trump són “plenament conscients” de la derrota i miren de convèncer el president que faci “una sortida elegant”.

Mentrestant, l’equip de campanya de Trump ha anunciat demandes contra les autoritats electorals de Pennsilvània, l’estat que va donar la victòria a Biden, i també contra l’equip que s’encarregarà de supervisar el recompte de vots a Geòrgia, on, amb l’escrutini pràcticament tancat, Biden avantatja el president sortint d’uns 10.000 vots.

El Partit Republicà es manté, majoritàriament, en silenci, però ja hi ha congressistes que han girat l’esquena a l’estratègia de Trump, com ara el candidat que es va enfrontar a Barack Obama el 2012, Mitt Romney, i Lisa Murkowski, que van felicitar Biden per la victòria electoral, així com l’expresident republicà George W. Bush.

Trump també ha tingut suports destacats, com el dels senadors Ted Cruz i Lindsey Graham, i el líder de la minoria republicana a la cambra baixa, Kevin McCarthy, que l’han defensat, tot i les poques probabilitats d’èxit.

Destituït el secretari de Defensa

El president sortint dels EUA, Donald Trump, va anunciar ahir l’acomiadament del secretari de Defensa, Mark Esper. “Tinc el plaer d’anunciar que Christopher C. Miller, respectat director del Centre Nacional d’Antiterrorisme [confirmat de manera unànime pel Senat], serà el secretari de Defensa interí, amb efecte immediat”, va dir Trump en una piulada a Twitter. “Chris farà una gran feina. Mark Esper ha acabat la seva tasca. Vull agrair-li els seus serveis”, hi va afegir.

Esper era a la llista de possibles acomiadaments de Trump després que s’oposés a la seva proposta d’enviar unitats militars per sufocar els avalots en diverses ciutats del país aquest estiu arran de la mort a mans de la policia de George Floyd. Segons alguns mitjans, Esper pensava plegar igualment.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Duel contingut entre Israel i l’Iran

BARCELONA

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya es tanca amb el PNB i EH Bildu disputant-se l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona