Política

Pla de xoc per controlar el virus

Biden crea un consell assessor d’experts científics per definir una estratègia per frenar la Covid-19

El president electe “suplica” a la gent que es posi màscara

La pandèmia supera els 10 milions de contagis

En el seu primer discurs com a president electe, la matinada de diumenge, Joe Biden ho va deixar clar: “La nostra feina comença controlant la Covid-19.” Una primera tasca que cal fer amb una estratègia totalment antagònica a la de l’actual govern de Donald Trump, fonamentada en el coneixement científic i en l’experiència dels experts sanitaris.

Ahir va fer oficial la creació d’un consell d’assessors que, d’acord amb estudis científics, l’han de guiar en la matèria i també a l’hora de dissenyar una estratègia nacional que “tradueixi en fets” el pla de Biden per frenar una pandèmia que està fora de control.

Els tretze integrants del consell són doctors i científics que han format part d’administracions anteriors, tant demòcrates com republicanes, en càrrecs de lideratge en estratègies per pal·liar crisis sanitàries al país o internacionals. L’objectiu: tenir un “pla robust de resposta” que es pugui aplicar en l’àmbit federal des del primer moment, des del dia u del mandat de Joe Biden.

Més tests

Biden, després de la primera trobada amb els experts, en la qual també va participar la vicepresidenta electa, Kamala Harris, va prometre que el pla inclouria disponibilitat total de tests, guies “clares i detallades” sobre protocols i rastrejadors arreu. Tot el que sigui necessari per fer front a un repte “que encara és immens i està creixent”, en una aposta que veu que ha de ser necessàriament coordinada a escala internacional i amb els Estats Units com a líders en la lluita contra la pandèmia.

Tot i les notícies de la vacuna efectiva de Pfizer, Biden no vol cantar victòria i insisteix en la seva frase que els Estats Units encara han d’afrontar “un hivern molt fosc”. En aquest sentit, i sortint del discurs que tenia escrit, va “implorar” que tots els nord-americans es posin la màscara, element indispensable de la imatge del president electe. La seva campanya electoral es va basar en el seguiment ferri de les mesures necessàries per evitar contagis, i ara vol fer el mateix a tot el país. I el primer pas és dur mascareta per “salvar vides”, no pas per “fer la vida més incòmoda”.

“Ho han de fer per vostès, pels seus veïns. Una màscara no és una declaració política, però sí una bona manera de començar a unir el país”, va dir. “No escatimaré cap esforç per capgirar aquesta pandèmia un cop juri el càrrec el 20 de gener”, va concloure.

Una pandèmia que ahir mateix superava els 10 milions de contagis al país, que s’ha estabilitzat en els més de 100.000 casos diaris i que compta els morts per centenars cada dia. Les mesures de control estan augmentant al país: Utah va declarar dues setmanes d’emergència estatal i va obligar tothom a dur màscara durant un futur indefinit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona
Unió Europea

L’Eurocambra aprova el ‘dret a reparar’ per a estendre la vida útil de béns

barcelona
estat espanyol

L’AN reobre la causa de l’espionatge a Sánchez amb Pegasus

barcelona
política

Laia Estrada critica que ERC i Junts mirin més al PSC per arribar a acords

BARCELONA
política

El Senat endarrereix una setmana més el ple que vetarà l’amnistia

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca diverses regions i deixa nou ferits, entre ells quatre nens, a Odessa

barcelona