Política

El guanyador fa costat a Irlanda

El president electe dels EUA avisa Johnson que el ‘Brexit’ no pot afectar el procés de pau

Condiciona l’acord comercial emparaulat amb Trump a evitar la frontera entre el territori britànic i el de la República

La victòria de Joe Biden en les eleccions presidencials dels EUA suposa un canvi important en l’equilibri de la pressió del Brexit. Donald Trump era el principal aliat de Johnson en aquesta qüestió. Trump promovia un trencament total amb la Unió Europea (UE) i Johnson ha apostat per un Brexit dur. Biden és tot el contrari. De fet, el mes de setembre passat ja va dir que “Johnson és un clon físic i psicològic de Trump”.

Johnson va ser un dels primers líders mundials a qui va trucar Biden dimarts. El nord-americà ho va fer, això sí, després de parlar amb el primer ministre irlandès, Michaél Martin, en una trucada de 25 minuts en què el Brexit va ser el tema principal. Biden, que es considera mig irlandès, el va avisar que la sortida de la UE no pot afectar els acord de pau d’Irlanda del Nord.

Aquests acords obliguen que no hi hagi frontera entre les dues Irlandes: Irlanda del Nord, territori al nord de l’illa que pertany al Regne Unit, i la República d’Irlanda, que es va independitzar del Regne Unit el 1922. Johnson va concedir a la UE al novembre traslladar la frontera a la costa per desbloquejar les negociacions del Brexit. Aquest pacte va permetre a Johnson guanyar les generals del desembre.

No obstant això, Johnson es va desdir d’aquesta concessió el setembre passat, quan va aprovar l’anomenada llei del mercat intern britànic que permet al Regne Unit eliminar els controls a la frontera i decidir quines mercaderies estarien subjectes a les condicions de la UE. Brussel·les ha portat Londres als tribunals per incompliment de l’acord signat.

L’arribada de Biden no només canvia les negociacions amb Brussel·les, sinó també el futur acord comercial amb el Estats Units. Ara queda condicionat al fet que es mantingui una duana sense friccions entre les dues Irlandes, tot el contrari del que està fent Johnson. El ministre d’Afers Estrangers irlandès, Simon Coveney, va dir ahir que les negociacions del Brexit podrien fer un gir important amb Biden, a qui es va referir com “un veritable amic d’Irlanda”.

“[Biden] va reafirmar el seu suport als acord de Divendres Sant a Irlanda del Nord i va expressar el seu desig fer més forta encara la relació especial [entre els dos països]”, van manifestar fonts de l’equip de Biden. Des de Downing Street es van limitar a dir que van discutir temes comercials, de seguretat i de canvi climàtic. No van esmentar el Brexit. El missatge de Biden és ben clar. No sembla que Johnson li estigui fent cas, perquè vol aprovar abans del 31 de desembre, abans de la sortida de la UE, dues noves propostes de llei financeres que li donarien el control del règim de tarifes post-Brexit. I també vol tirar endavant la llei del mercat intern tombada a la cambra alta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

La vicepresidenta Teresa Ribera serà la candidata del PSOE a les europees

barcelona
societat

Tres Nobel de la Pau rebutgen l’acusació de terrorisme contra Wagensberg

barcelona
estat espanyol

Un jutjat investiga la dona de Pedro Sánchez per tràfic d’influències i corrupció

barcelona
política

Montero afirma que l’Estat protegeix els “interessos de Catalunya” transferint-hi recursos “suficients”

barcelona
política

El Govern va renovar el compromís amb Hard Rock abans de pactar els pressupostos

barcelona
Maite Selva i Huertas
Alcaldessa de Begur (Sempre per Begur i Esclanyà - JxCat)

“El Conservatori del Litoral ens semblaria una eina útil”

Begur

Fragmentats a buscar un estat

Barcelona
política

Calma després de la tempesta

barcelona
la crònica

“Necessitem un conflicte amb Espanya”