Política

Fiscalia i Mossos tracten de blindar l’acusació a Oukabir

L’home que va col·laborar en el lloguer de la furgoneta amb què es va fer la matança de la Rambla ha de fer front a indicis en contra

Un testimoni protegit situa Driss al municipi d’Alcanar

  • Driss Oukabir, en la sessió del judici de dilluns assegut al banc dels acusats ACN.
  • VÍDEO: Tercer dia del judici

El judici contra els tres acusats de formar part de la cèl·lula terrorista que va atemptar a Barcelona i Cambrils el 17 d’agost del 2017, després que quedés prou clar en el primer dia la plena implicació de Mohamed Houli en la trama diabòlica, va entrar ahir en l’anàlisi de les proves que incriminen el segon dels acusats, Driss Oukabir, germà d’un dels terroristes morts. La fiscalia, en l’interrogatori, i els agents dels Mossos d’Esquadra, en la declaració, van intentar durant tot el matí d’ahir blindar l’acusació contra Oukabir. Aquesta acusació es basa, fonamentalment, en el fet de la seva inqüestionable participació en el lloguer de la furgoneta amb la qual després Younes Abouyaaqoub va cometre l’atemptat a la Rambla, amb un testimoni protegit que el situa al municipi d’Alcanar, on hi havia la casa on el grup preparava els explosius, i amb un conjunt d’indicis que la policia considera determinants per acabar de lligar la seva implicació.

Oukabir s’havia desmarcat el primer dia, en la seva declaració, del grup terrorista. Només va reconèixer haver deixat el carnet per llogar una furgoneta que, segons va insistir, li havien dit que era per fer un trasllat. Ahir, a través de l’interrogatori als Mosos que van declarar, el seu advocat va fer notar al tribunal que el germà de Driss i Younes Abouyaaqoub ja havien intentat llogar la furgoneta i, en no aconseguir-ho, van recórrer a l’acusat perquè els deixés la documentació que necessitaven.

Durant la sessió d’ahir, Driss es va posar nerviós en diverses ocasions. Des de dins de la peixera on hi ha els bancs dels acusats, el processat va gesticular en diverses ocasions, en senyal de desaprovació pel que estava sentint, i es tapava la cara amb les mans, com si estigués sent víctima d’una conxorxa en la seva contra. Va reaccionar així quan va sentir els Mossos explicar al fiscal que, en un viatge al Marroc que Driss va fer poc abans dels atemptats, va explicar al seu germà Mussa que havia comprat uns telèfons que, aparentment, haurien d’haver esta destinats a l’organització terrorista.

De l’estudi de les converses que van tenir aleshores per Whatsaap o Facebook els dos germans, els Mossos han arribat a la conclusió que són indicis clars de la radicalització religiosa d’Oukabir, tot i que aquest va negar el primer dia que fos seguidor de l’islam. En aquest sentit, els policies van explicar que Driss s’havia sotmès al Marroc a un ritual religiós i que també havia rebut missatges de la seva companya, Sara, en què li deia que s’havia posat el nicab, vel integral, i que ell li responia que li agradava molt.

A preguntes del fiscal, el cap de la unitat antiterrorista dels Mossos va respondre amb convenciment, com per exemple quan va recordar que un testimoni protegit va explicar que havia vist Driss conduint un vehicle Audi per Alcanar i Sant Carles de la Ràpita i prenent el sol.

En canvi, el mateix agent no va ser tan convincent quan, responent a l’advocat defensor, va fer servir expressions com ara “probablement” o “crec” quan de manera poc precisa va relatar com i a través de qui s’hauria integrat Driss a la cèl·lula terrorista. Tot i que en algun moment va presentar-lo com un musulmà radicalitzat, l’agent va acabar reconeixent: “No tenim dades que anés a la mesquita.” En un altre moment també va citar una conversa entre Driss i Mussa, en què aquest semblava retreure-li que s’hagués apartat del grup.

Entre els agents que van declarar ahir hi havia els que van prendre la primera declaració a l’acusat Mohamed Houli quan encara era a l’hospital de Tortosa recuperant-se de les ferides que es va fer en l’explosió de la casa d’Alcanar. L’advocada de Houli va preguntar sobre el grau de col·laboració del seu client en l’interrogatori. El testimoni va explicar que no va ser fins a la quarta declaració del detingut que aquest no va col·laborar plenament oferint tots els noms de les persones que integraven el grup terrorista.

LES FRASES

Probablement va ser el seu germà, Moussa Oukabir, qui el va introduir en la cèl·lula terrorista
Al Marroc es va sotmetre a un ritual religiós i parlava a la xicota de dur el nicab
Cap unitat antiterrorista dels Mossos d’Esquadra
testimoni al judici del 17A

Una prova sobre l’ADN d’Es Satty, “a la paperera”

Fèlix Alonso Guevara va seguir ahir dirigint el judici sobre els atemptats del 17 -A amb les maneres d’home inflexible que no accepta que res ni ningú discuteixi les seves ordres. L’advocat Agustí Carles en va tornar a tenir una bona demostració ahir quan el magistrat li va denegar de manera definitiva una prova pericial sobre l’anàlisi d’ADN que vincula unes restes trobades al lloc de l’explosió d’Alcanar amb les de l’imam Es Satty. Carles, que juntament amb Jaume Alonso Cuevillas forma part de la defensa dels interessos de Javier Martínez, sosté que la investigació no ha pogut determinar de manera certa la defunció de l’home que dirigia la cèl·lula terrorista i que havia tingut una relació no prou aclarida amb els serveis secrets espanyols. La prova en qüestió és una pericial sobre la prova d’ADN que es va fer al Marroc amb mostres de familiars d’Es Satty que es van comparar amb les restes biològiques aparegudes al lloc de l’explosió, a Alcanar. El test va donar un resultat positiu, però la prova feta pels advocats de Martínez conclou que el test de l’ADN no pot ser tingut en consideració perquè al Marroc es fa servir un mètode no validat per la justícia espanyola. Aquesta pericial no va ser admesa a tràmit el primer dia de judici, en considerar el jutge que no arribava a temps. Contra aquesta mesura els advocats van recórrer amb un escrit entregat a la secretaria del tribunal dimarts mateix i ahir, abans d’arrencar la vista, el magistrat Guevara va advertir que rebutjava la pretensió i que ho enviava tot “a la paperera”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona