Política

Els republicans comencen a abandonar Trump

El president obre una guerra amb Fox News mentre cada vegada més conservadors accepten la derrota

Biden tria Ron Klain com a cap de gabinet de la Casa Blanca, un fidel assessor bregat en la lluita contra l’Ebola

Molt lentament, sembla que els republicans nord-americans estan veient com les denúncies de frau de Donald Trump són estratagemes sense fonament, una maniobra de distracció per dilatar una derrota que està afectant directament la transició democràtica i l’estabilitat de les institucions.

Deixant de banda els líders conservadors més fidels al trumpisme, sigui per ideologia o per interès, cada vegada són més les veus que critiquen que Trump continuï enrocat en negar-se a acceptar que ha perdut les eleccions, no facilitar el traspàs de poders i no permetre que l’equip de Joe Biden tingui accés a totes les eines i informació necessàries per estar a punt el dia 1 de la seva administració.

Un dels cops més durs el va donar Karl Rove, una de les eminències del pensament conservador, estrateg republicà i exalt càrrec del govern de George W. Bush, qui en una columna al The Wall Street Journal donava per acabades les eleccions.

Per Rove, l’esforç de Trump per canviar els resultats “és improbable que mogui ni un estat de la columna de Biden, i certament no seria un canvi suficient per canviar el resultat final”. És una estocada gairebé mortal i que té una prova clara: l’actual president necessita un miracle per capgirar els escrutinis en mitja dotzena d’estats, on la diferència mínima és de més de 12.000 vots.

Una altra cosa és com està provocant disrupció en la feina del govern entrant. Gairebé 200 exfuncionaris de seguretat nacional d’administracions demòcrates i republicanes, incloent-hi el govern Trump, van signar una carta en què alertaven que, si s’allarga una mica més el reconeixement del govern de Biden i, per tant, s’endarrereix l’intercanvi d’informació, es posa en “risc seriós” la seguretat del país.

Ahir, en una nova demostració de la frontera difusa entre el govern i la campanya, la portaveu presidencial va dir que no podia respondre si es permetrà a Biden rebre els informes dels serveis d’intel·ligència. “És una pregunta que s’hauria de fer a la Casa Blanca”, va dir la portaveu de la Casa Blanca, sota la disfressa d’assessora del candidat republicà.

El senador republicà Chuck Grassley, el més veterà de la cambra, va dir que el president electe hauria de rebre tota la informació. Alguns dels seus col·legues conservadors van sortir al pas dient que, si el vet s’allarga, ells s’encarregaran que el demòcrata rebi tot el que sigui necessari.

Els demòcrates continuen esperant que Trump reculi. El líder al Senat, Chuck Schumer, directament va dir que la negativa del president “enverina” la democràcia.

Qui tampoc ja no compra el fum de Trump és la cadena de televisió conservadora Fox News. Exceptuant alguns presentadors estel·lars afins i confidents del president, la resta de programació ha girat la cara a la Casa Blanca, i ha deixat enrere èpoques en què li ho permetien tot, han perdut la por a dir quan menteix i el desafien que presenti proves de tot el frau que el president denuncia.

Això ha despertat la ira de Trump, que sempre havia confiat en el suport incondicional del seu canal favorit, del qual es considera “la gallina dels ous d’or” per l’audiència que diu que arrossegava. En una vintena de piulades, va criticar durament Fox News i va fer publicitat gratuïta d’altres mitjans ultraconservadors.

En part, tot això li serveix per deixar planer el camí per crear un imperi multimèdia sota el seu nom i basat en l’oda al líder, una idea que rumia des de fa quatre anys i que ara, aprofitant que li queden menys de setanta dies com a president però que té més de 71 milions de vots al sarró, està ressuscitant.

Mentrestant, Biden comença a donar forma al seu equip. Dijous a la matinada (hora catalana) va nomenar Ron Klain com a cap de gabinet de la pròxima administració, la seva mà dreta en la gestió del dia a dia del govern. Klain era el favorit de les travesses per la llarga trajectòria com a assessor de l’ara president electe.

La tria de Klain també envia un missatge clar: ell va ser el tsar de l’administració Obama per lluitar contra la pandèmia d’Ebola del 2014. Ara, la prioritat de Biden és eliminar el coronavirus, una altra pandèmia global.

LES FRASES

La difusió de teories de la conspiració i la negació de la realitat enverinen la nostra democràcia
Chuck Schumer
Líder de la minoria demòcrata al senat
Estem fent grans progressos, els resultats arribaran la setmana que ve
Donald Trump
president sortint dels estats Units

El coronavirus, descontrolat

La pandèmia torna a estar fora de control als EUA. Es torna a parlar de tocs de queda, alguns dels estats més afectats imposen l’obligatorietat de dur mascareta per por que l’epidèmia es dispari de cara a la festivitat d’Acció de Gràcies. La diada de reunió familiar per excel·lència, que se celebra d’aquí a dues setmanes, ha provocat que es pensi en mesures restrictives, limitant aforaments que ja fan preveure que la mobilitat es reduirà dràsticament. El país vol aturar l’escalada que l’ha dut a xifres pitjors que les del moment àlgid de la pandèmia: moren més de 1.000 persones cada dia, els contagis s’acosten als 150.000 diaris, i les hospitalitzacions col·lapsen el sistema. En estats com ara Iowa, els casos en les últimes dues setmanes han crescut un 201%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona