Política

PARTICIPACIÓ

ESTUDIANT EN PRÀCTIQUES

‹‹Per a molta gent Lliçà d'Amunt és un poble de pas i això és una llàstima»

Entrevista a Ignasi Simón, alcalde de Lliçà d'Amunt

– Quina valoració faria del seu mandat?
– «En faria una valoració positiva perquè tots els objectius que teníem marcats amb el grup polític els hem complert o estem a punt de complir-los, com ara un segon CAP, una segona deixalleria… Només la piscina coberta no ha sigut possible fer-la perquè era una construcció molt cara i en temps de crisi vam decidir no portar-la a terme.»
– Com ha afectat la seva vida personal ser alcalde de Lliçà d'Amunt?
– «He tingut la gran sort que havia treballat en el món local, i també que coneixia alguns alcaldes dels voltants. I l'endemà de ser nomenat, l'alcalde de Lliçà de Vall em va donar 15 o 20 consells. Un dels que em va donar era que no abandonés la família i que portés els meus fills al col·legi. És un consell important i que compleixo. A part, tinc una família que em recolza.»
– Parlant més sobre el poble, quin deute hi ha, avui dia, a Lliçà d'Amunt i ha fet cap proposta per intentar disminuir-lo?
– «És aproximadament d'uns 13 milions d'euros. Però el deute no s'ha de mirar per l'import, sinó per la capacitat de retornar els préstecs. La llei permet tenir un deute viu del 125%, és a dir que el deute pugui superar els ingressos ordinaris. El nostre deute és del 77%, és a dir, tenim molt de recorregut. I a conseqüència d'això, no hem hagut de realitzar cap proposta per intentar disminuir-lo.»
– En quines millores té pensat gastar els 400.000 euros que hi ha per invertir?
– «En pedaços, és a dir, en millorar les carreteres, les voreres, en temes viaris, etc.»
– Com està el projecte on hi haurà la fàbrica de Mango?
– «El pla general i el pla parcial estan aprovats i només falta el projecte d'urbanització i de reparcel·lació, que estan en procés judicial. Molt possiblement al final de l'any ja hi haurà màquines treballant.»
– «En menys de tres mesos s'ha obert tres supermercats de dues cadenes importants. Però hi ha hagut cap pacte en el qual aquestes dos supermercats puguin donar feina a la població de Lliçà d'Amunt?
– «Si, s'ha obert un Sorli Discau a Ca l'Artigues que és un mercat municipal, és a dir, és una concessió administrativa que per llei tocava com a servei mínim. També s'ha obert un Condis a Can Salgot i un Dia a la Cruïlla. A part, hi ha una altra cadena alimentària que s'ha interessat per posar un supermercat a Lliçà d'Amunt, més concretament a Can Farell. Nosaltres estem intentant ajudar la gent que vulgui obrir un comerç en temes de concessions i llicències. Això, normalment, tarda un any i mig o dos i nosaltres en tres mesos hem arreglat els papers perquè ens interessa que hi hagi activitat econòmica. Quan parlem amb les empreses, també un dels temes que discutim és sobre donar feina a gent de Lliçà d'Amunt. A més, a ells els interessa contractar gent d'aquí perquè viuen a prop del lloc de treball.»
– Venim de dos mandats molt diferents. M'explico: Isidre Ballester feia una política centrada en el centre urbà i Joaquim Ferriol feia una política més adreçada a les urbanitzacions. Vostè quina política està intentant fer o aconseguir?
– «Jo no crec que hi hagi una diferenciació entre urbanització i centre urbà perquè per mi tots són barris i nosaltres estem treballant per tots, com ho estem demostrant. No crec que l'Isidre hagués tingut una política només centrada en el centre urbà, ja que va construir centres cívics, entre altres coses. Suposo que cadascú tindrà la seva opinió.»
– Lliçà és una ciutat en creixement, té capacitat per assumir-lo?
– «Cada any a Lliçà d'Amunt entren 1.500 persones però en marxen 1.000, hi ha molta mobilitat. La gent de mitjana es queda a viure aquí uns set anys. Per molta gent, Lliçà d'Amunt és un poble de pas, és una llàstima. Però si segueix aquesta progressió arribaríem a uns 20.000, que és el que permet el pla general. Però jo crec que es pot assumir el creixement, perquè tenim moltes reserves de sòl per si s'han de fer infraestructures, equipaments. Tenim un territori molt ampli. El problema de Lliçà d'Amunt és l'estructura. Aquesta dispersió que hi ha fa insostenible econòmicament el manteniment del poble a nivell pressupostari. En les escombraries es fan més quilòmetres que a Granollers.»
– A Lliçà d'Amunt es realitzarà un POUM (Pla d'Ordenació Urbanística Municipal). Com ho fareu perquè la gent hi participi?
– «Es faran jornades que duraran tres dies, amb exposicions, a la pàgina web hi ha tots els plànols. És difícil arribar a tothom. Arribarem com puguem perquè la gent ho sàpiga i pugui participar-hi. També cal dir que per opinar cal tenir un coneixement de causa i normalment la gent que s'apunta ja els coneixes a tots. Personalment, aquesta gent no representa la realitat socioeconòmica del nostre poble, però és la gent més motivada per diferents motius. Cal dir que no és un pla gaire ambiciós.»
– Parlem de la festa major, és d'alguna colla de la festa major?
– «Abans era de l'Sporting l'Olla però quan vaig ser nomenat alcalde vaig deixar-ho perquè, si guanyaven no diguessin que hi havia trampa.»
– Ha fet alguna reunió per intentar que la gent jove participi donant idees sobre noves activitats, concerts, etc.
– «Sí. L'any passat tots els concerts que es van fer van ser grups que van escollir els joves en el punt d'informació juvenil. Cal esmentar que va ser un desastre. Aquest any, a causa de la crisi econòmica que hi ha, els pressupostos de festes s'han reduït i estem intentant que el pressupost sigui zero, és a dir, estem treballant des de fa mesos per aconseguir patrocinadors per tenir un saldo zero. També t'he de dir que per les 24 Hores teníem pensat un macroconcert preciós, però ens costava 25.000 euros i vam decidir que era millor no fer-lo. Hem de prendre decisions amb coneixement de causa, sóc economista i hem de ser responsables.»
– Veient que el període escolar aquest any coincideix amb la festa major, heu pensat com ho fareu perquè els estudiants puguin gaudir de la festa major?
– «Antigament es feia a l'agost. De moment no hem pensat res, volem provar-ho, ja que la festa en si és divendres, dissabte i diumenge. De moment no sabem si hi haurà bus de nit, però està plantejat i serà gratuït.»
– Finalment es presentarà a les següents eleccions?
– «Sí.»
Aquesta informació ha estat elaborada externament a la redacció del web per Cristian Franco, estudiant en pràctiques del Departament de Comunicació de la Universitat de Vic.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

ERC promet arribar al 2% en el pressupost de Cultura l’any vinent

barcelona

El PP demana el vot a qui estigui preocupat per l’ocupació i la inseguretat

GIRONA
rússia

Putin avisa que les forces estratègiques de Moscou estan “preparades pel combat”

barcelona

Eloi Badia: “Recuperarem la sisena hora a l’escola pública”

l’escala

La CUP es compromet a preservar la Gola del Fluvià

sant pere pescador
Estats units

Biden amenaça Israel de deixar d’enviar bombes i munició si envaeix Rafah

barcelona
Joan Duran i Poble
Cap de l’oposició a Caldes de Montbui (ara Caldes)

“Som partidaris de fer petites grans accions de poble”

Caldes de Montbui
Laia Cañigueral
Candidata d'ERC per Girona

“Estem invertint perquè ni una gota del Ter vagi a Barcelona”

Girona
la crònica

Hard Rock, el nom i la cosa