Política

El Suprem dels EUA enterra les possibilitats de Trump de revertir la seva derrota

Les vies per alterar el resultat electoral s’esgoten als tribunals

El president nord-americà encara confia en un últim cas i en la “valentia” dels jutges

Donald Trump es resisteix a reconèixer que se li acaben els cartutxos per sustentar la idea del frau electoral, i manté que encara li queden possibilitats per subvertir una derrota electoral que encara no ha paït. L’única cosa que fa, no obstant això, és acumular patacades (més de mig centenar) als jutjats: l’última la va patir al Tribunal Suprem, que per unanimitat va decidir no estudiar un recurs del Partit Republicà de Pennsilvània per anul·lar 2,5 milions de vots per correu en aquest estat. Trump confiava cegament que el Tribunal Suprem, que ell mateix ha emplenat de jutges ultraconservadors, trobés alguna giragonsa legal que li permetés sustentar totes les tesis infundades i teories de la conspiració que està difonent per explicar la victòria de Joe Biden.

El tribunal només va utilitzar una frase per denegar el cas i enterrar el pla trumpista. Cap jutge va necessitar explicar per què no aturarien la certificació dels resultats a Pennsilvània, estat guanyat per Biden per més de 80.000 vots.

Tossut, Trump diu que encara té un as desesperat a la màniga. El president va dir que el de Pennsilvània no era el cas “gros” que havia d’arribar al Suprem, sinó el liderat pel fiscal general de Texas, que vol impugnar els resultats de quatre estats clau (Geòrgia, Pennsilvània, Michigan i Wisconsin).

“Aviat aprendrem sobre la paraula valentia i salvar el país”, va piular, insistint sense proves que va rebre “centenars de milers de vots legals” més que el seu rival, i assegurant que totes les dades que té fan “impossible” que perdés, “tret que estigui tot apamat”. Les alertes de les xarxes socials avisant que la informació de les piulades de Trump és incorrecta apareixen cada vegada més ràpid.

Ja fa dies que Trump fa esment de la “valentia” i el “coratge” que en algun moment algú ha de demostrar per fer el que ell considera “correcte”: donar-li la victòria. Però el resultat ja és irreversible, i només falta que dilluns el Col·legi Electoral certifiqui, d’una vegada per totes i de manera oficial, que Joe Biden serà el pròxim president dels Estats Units, un fet que el país ha acceptat des de fa dies, però que Trump encara es nega a admetre.

Biden va completant el gabinet

Aliè a les infructuoses batalles legals de Trump, Joe Biden continua prenent decisions per definir el que serà el seu gabinet. Ahir va presentar en societat el seu escollit per al Pentàgon, l’exgeneral afroamericà Lloyd Austin. La maquinària no s’atura i s’espera que els pròxims dies confirmi la congressista afroamericana Marcia Fudge per liderar Habitatge i, a Agricultura, l’exgovernador d’Iowa Tom Vilsak, que repetiria la cartera que ja va tenir durant els vuit anys de mandat de Barack Obama. Dels càrrecs importants, només falta saber qui liderarà Justícia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

còrsega

L’Assemblea corsa aprova el projecte de reforma constitucional per a l’autonomia de l’illa

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona