Política

El Suprem liquida la croada de Trump per revertir les eleccions

El tribunal rebutja una demanda per anul·lar els vots a quatre estats i deixa el president sortint dels EUA sense opcions per revocar els resultats

El col·legi electoral oficialitzarà demà el triomf de Biden

El president sortint dels Estats Units, Donald Trump, ha cremat ja totes les opcions per via legal que tenia en el seu intent fútil per revertir el resultat d’unes eleccions que va perdre i que es nega a acceptar més d’un mes després. La croada del mandatari va arribar a un punt mort ahir, dissabte, a la matinada, després que el Tribunal Suprem, per segona vegada, es negués a avaluar un cas en què demanava que s’invalidessin els resultats de les presidencials en diversos estats clau.

Trump confiava que una demanda liderada per Texas, amb el suport d’una vintena d’estats republicans i centenars de congressistes conservadors, seria la bona, la “festa grossa” que li donaria la reelecció. Pretenia anul·lar més de 20 milions de vots en quatre estats clau, però el Tribunal Suprem, amb només un paràgraf, va rebutjar fins i tot prendre en consideració la demanda, al·legant que no es demostrava un interès raonat sobre la necessitat de jutjar com altres estats gestionen les seves eleccions. La pressa de Trump per omplir el Suprem de jutges afins, precisament per si arribava un cas electoral que li pogués servir per guanyar les eleccions, no li va servir absolutament per a res, i la via judicial va queda liquidada definitivament.

Les reaccions van anar des del respir dels qui temien pel futur de les institucions democràtiques del país fins a declaracions inconstitucionals dels seguidors fanàtics i sectaris del president, que fins i tot exigien als militars que actuessin, ja que el Suprem no havia “fet la feina”.

El Partit Republicà de Texas, per la seva banda, escampava idees de secessió de la Unió dels estats demandants. Ahir, unes desenes de seguidors, convocats entre d’altres per grups d’ultradreta, van trobar-se a Washington per manifestar-se i demanar que s’aturi “el robatori” de les eleccions.

Trump, cada vegada més irat i vivint en la realitat que s’ha creat de teories de la conspiració, continua proclamat a les xarxes socials que va guanyar de pallissa, insistint a la desesperada que va haver-hi frau per uns “votants falsos que van presentar-se miraculosament”.

“La lluita acaba de començar”, va piular en majúscules l’encara president, prometent donar encara més guerra tot i que el temps se li ha acabat. Demà es reuneix el col·legi electoral, el conjunt d’electors de cada estat que han de consolidar el resultat una vegada per totes. Quan acabi aquesta nova etapa de la certificació, només caldrà esperar que el proper 6 de gener informi el nou Congrés que Joe Biden va guanyar les eleccions, i que el demòcrata juri el càrrec el 20 de gener al migdia.

Els EUA aproven la vacuna de Pfizer

L’Administració d’Aliments i Medicaments (FDA, per les sigles en anglès), ens regulador nord-americà, va autoritzar d’emergència la vacuna de Pfizer contra la Covid-19 dissabte a la matinada. La decisió va arribar sense sorpresa, després de les bones recomanacions fetes hores abans per una comissió d’experts i que la Casa Blanca amenacés d’acomiadar el director de la FDA si no l’aprovada de forma immediata. La distribució començarà avui, i les primeres vacunacions seran dilluns, prioritzant primer el personal sanitari. Alguns d’ells, de fet, ja van anunciar per xarxes socials que tenen dia i hora per ser vacunats. Els Estats Units, amb més de 295.000 morts per coronavirus, és el sisè país que autoritza aquesta vacuna, després del Regne Unit, Bahrain, el Canadà, l’Aràbia Saudita i Mèxic. A banda, la farmacèutica Moderna, que espera que la seva vacuna contra la Covid-19 sigui aprovada la setmana vinent, va anunciar la venda de 100 milions de dosis més al govern nord-americà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Israel inicia l’evacuació de Rafah i amenaça amb una “força extrema”

barcelona
ARBÚCIES

La CUP proposa la gestió pública de les plantes embotelladores d’aigua

ARBÚCIES

Referèndum: com, quan i per què

barcelona
Jaume Veray Cama
Cap de llista del PP a la circumscripció de Girona al Parlament el 12-M

“Potser fent eleccions cada mes solucionaríem més coses”

Girona
Estats Units

Protesta i resposta policial als campus

Los Angeles
Laia Estrada i Cañon
Candidata de la CUP a la Presidència de la Generalitat

“Ens juguem que la política es torni a fer des de casa nostra”

Barcelona
crònica

‘Runner’ Illa i el ritme dels socialistes

ERC

La “claredat” d’Aragonès

barcelona
anàlisi

Esquerra, a mobilitzar l’esquerra