Política

Llum verd de la UE a la vacuna de Pfizer-BioNTech

El regulador afirma que és eficaç, segura i que no genera efectes secundaris greus

La CE n’avala la comercialització

Ja tenim a tocar una vacuna eficaç i segura contra la Covid-19. L’Agència Europea del Medicament (EMA) va aprovar ahir la de Pfizer-BioNTech després de tres mesos revisant-la. Amb el seu vistiplau, la Comissió Europea (CE) n’ha autoritzat l’ús condicional, i els 200 milions de dosis que en va comprar anticipadament es distribuiran arreu d’Europa a partir d’aquesta setmana per tal de començar la vacunació el dia 27.

Els 27 estats membres de la UE tenien ahir els ulls posats a Amsterdam, on l’EMA havia de prendre una de les decisions més transcendentals de la seva història: permetre o no la comercialització de la primera vacuna contra la Covid-19 al club europeu.

Una forta pressió que el regulador de la UE ja havia tastat aquestes últimes setmanes, en què, fins i tot, les capitals havien reclamat més velocitat per avaluar els resultats clínics i de laboratori dels assajos veient que la vacuna ja corria per les venes de britànics i nord-americans.

De fet, l’EMA va avançar una setmana la reunió per sotmetre les farmacèutiques Pfizer i BioNTech al test dels científics experts. Totes dues han aprovat amb nota l’examen més important de la seva vida, que els obre la porta a un negoci multimilionari al Vell Continent. Només amb el que vendran en la primera ronda de vacunació s’embutxacaran uns 2.400 milions d’euros.

L’estudi del regulador recomana l’autorització de la vacuna perquè compleix els “rigorosos estàndards” europeus i “els beneficis són majors que els riscos”. “L’avaluació científica de l’EMA es basa en la força de les proves científiques sobre la seguretat, qualitat i eficàcia de la vacuna, i res més”, va remarcar ahir la directora de l’EMA, Emer Cooke.

Les dades aportades per Pfizer i BioNTech mostren una eficàcia del 95% i no han revelat riscos de seguretat preocupants. Els efectes adversos més comuns són reaccions puntuals en el punt d’injecció, fatiga, maldecap, dolor muscular, calfreds i febre. “La nostra avaluació exhaustiva significa que podem assegurar amb confiança als ciutadans de la UE la seguretat i eficàcia d’aquesta vacuna i que compleix les normes de qualitat necessàries”, deia ahir Cooke. Segons la responsable del regulador, no hi ha indicis que la vacuna no sigui efectiva amb la nova variant de la Covid-19 detectada al Regne Unit.

Amb el vistiplau del regulador sobre la taula, la Comissió Europea va autoritzar ahir al vespre la comercialització d’aquesta primera vacuna contra la Covid-19. És el tret de sortida a la distribució dels 200 milions de dosis que Brussel·les ha comprat anticipadament a 12 euros cadascuna. Amb la primera remesa, l’Estat espanyol podria vacunar uns 10 milions de ciutadans, dels quals uns 450.000 seran catalans, segons els càlculs de la Generalitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa a Madrid: “Catalunya ha d’ajudar a millorar Espanya”

barcelona
Estat espanyol

Dirigents i militants socialistes demanen a Sánchez que no plegui

Barcelona
Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles
Estat espanyol

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador