Política

Felip VI no fa referència explícita a la situació del seu pare al discurs de Nadal

El monarca agraeix l’esforç dels sanitaris i té un record per a les víctimes de la Covid-19 i els seus familiars

El discurs de Nadal de Felip VI ha començat fent referència a la pandèmia. El monarca ha volgut retre homenatge a les persones que han perdut la vida a conseqüència de la pandèmia i a les seves famílies.

El monarca ha dit que el “2020 ha estat un any molt dur i difícil. El virus ha irromput a les nostres vides portant patiment, tristor i temor; i ha afectat greument la nostra economia paralitzant o destruint moltes empreses”.

Felip VI ha reconegut que moltes famílies viuen amb angoixa per l’atur o la precarietat, perquè “la situació és greu”, i ha destacat que amb “confiança en el nostre país i en el nostre model de convivència democràtica” es podrà “afrontar el futur amb determinació i seguretat”.

El monarca ha afegit que “ni el virus ni la crisi econòmica ens doblegarà”.

En referència a la situació sanitària, Felip VI ha dit que “la superació de la malaltia arribarà gràcies a la ciència i a la investigació. Els nous tractaments contra el virus i el desenvolupament de les vacunes que estan en marxa ens ofereixen una gran esperança. Però encara hi ha molt a fer”. Felip ha afegit que “la responsabilitat individual continua sent imprescindible i és un instrument efectiu de lluita contra el virus. Per això és tan important mantenir-nos previnguts i no abaixar la guàrdia”.

També ha tingut paraules per als sanitaris a qui ha agraït el seu “enorme esforç, la seva extraordinària professionalitat i la seva gran humanitat amb els malalts”.

Pel que fa a l’economia, Felip VI ha demanat “protegir els més vulnerables i lluitar contra les desigualtats que la pandèmia ha creat o ha agreujat” perquè és una “qüestió de dignitat, però també serà fonamental per recuperar l’economia”.

Pel que fa als problemes amb Hisenda del seu pare, el rei emèrit Joan Carles I, Felip VI ha passat de puntetes perquè s’ha referit de manera indirecta sense fer una referència clara. En tres paràgrafs Felip VI ha explicat que “juntament amb els nostres principis democràtics i el compliment de les lleis necessitem també preservar els valors ètics que estan en les arrels de la nostra societat”. I ha afegit: “Ja en 2014, en mi Proclamació davant les Corts Generals, em vaig referir als principis morals i ètics que els ciutadans reclamen de les nostres conductes. Uns principis que ens obliguen a tots sense excepcions; i que estan per damunt de qualsevol consideració, sigui de la naturalesa que sigui, inclús de les personals o familiars”. “Així ho he entès sempre, en coherència amb les meves conviccions, amb la manera d’entendre les meves responsabilitats com a Cap de l’Estat i amb l’esperit renovador que inspira el meu regnat des del primer dia”.

Felip VI, en la seva qualitat de cap de l’exèrcit, també ha ignorat un altre tema candent com és la petició d’un grup de militars retirats d’afusellar 26 milions de persones, així com el recent posicionament de militars en actiu a aquests companys a la reserva.

Per acabar el discurs, el monarca ha fet la felicitació de Nadal i ha acabat fent-ho també de manera estricta en euskera, català i gallec —Eguberri On. Bon Nadal i Boas festas—.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

L’Audiència cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona