Política

Trump, a un pas del segon ‘impeachment’

Els demòcrates presenten un ultimàtum al vicepresident Pence per fer fora el president de la Casa Blanca

Si no hi ha resposta, l’acusació formal per instigació a la insurrecció es farà oficial a mitjan setmana

Nancy Pelosi, líder demòcrata i presidenta de la Cambra de Representants, fa dies que pressiona i impulsa el moviment per fer fora de la Casa Blanca un Donald Trump que defineix com una figura “trastornada, inestable i perillosa”. I està disposada a fer-ho de manera immediata. No hi ha temps a perdre: “Queden només uns quants dies [perquè deixi la Casa Blanca]”, va dir en una entrevista a la CBS, “i encara ens podem protegir d’ell”.

Pelosi és la cap visible d’uns demòcrates que veuen com una urgència posar fi al mandat de Trump. “Ha provocat una cosa tan seriosa que hi ha d’haver un judici contra ell”, hi va afegir. Sobre la taula hi ha dues vies possibles, tot i que el resultat final només té una sortida: impeachment.

La primera drecera podria semblar un gest de bona voluntat, un últim recurs de magnanimitat per no haver de fer les coses per força, però realment és un regal enverinat. La Cambra de Representants va posar ahir a debat una resolució que no és altra cosa que un ultimàtum al vicepresident Mike Pence, que torna a estar en una posició complicada: o utilitza el seu poder com a número dos del govern i, seguint les directrius constitucionals, declara Trump “incapacitat” per al càrrec amb el suport de la majoria del gabinet, o la Cambra de Representants farà el pas històric d’acusar formalment un president dues vegades en un mateix mandat.

Ahir el número dos dels demòcrates a la Cambra de Representants, Steny Hoyer, va demanar aprovar per unanimitat la resolució que exigeix una resposta en 24 hores del vicepresident en l’aplicació de l’ara famosa esmena 25 de la Constitució per inhabilitar el president sense haver de rebre el consens de la cambra.

“La Cambra de Representants fa una crida al vicepresident Michael Pence perquè utilitzi immediatament el seu poder [...] i declari el que és obvi per a una nació horroritzada: que el president és incapaç de dur a terme les obligacions i els poders del seu càrrec”, diu la resolució. Està previst que avui es voti oficialment, i la majoria demòcrata farà que sigui aprovada sense cap mena de problema.

No s’espera que Pence actuï ni faci cas de l’ultimàtum. Tot i que hi ha hagut un parell de dimissions al govern com a resposta a la posició de Trump davant la crisi i altres membres del gabinet han criticat durament que no es condemnés la violència de manera immediata, el vicepresident ja ha confessat al seu cercle més pròxim que no té cap intenció de moure els fils per incapacitar Trump, destituir-lo i erigir-se en president interí dels Estats Units, ni que sigui per a la setmana i escaig que queda de mandat.

Això provocarà que Pelosi passi a l’acció amb el pla B: iniciar un impeachment exprés que es podria votar tan aviat com demà. L’acusació, que es va presentar ahir: incitació a la insurrecció.

De nou, la majoria demòcrata farà que el text triomfi i, quan s’oficialitzi, convertirà Trump en el primer president a ser acusat oficialment pel legislatiu dues vegades en un únic mandat.

Una altra cosa és quan es farà el judici formal al Senat, cambra que ha de decidir si l’acusat és culpable dels delictes que se li imputen. Fins al 20 de gener, els republicans encara controlaran la cambra alta, i no hi ha indicis que facin pensar que estarien disposats a fer una cursa de velocitat per fer fora el mandatari quan falta una setmana i escaig per al canvi de govern.

El pla dels demòcrates és un altre: guardar en un calaix l’acusació formal abans d’enviar-la al Senat, i fer-ho només quan ho creguin més oportú. De fet, el més probable és que no hi elevin l’impeachment fins d’aquí a unes quantes setmanes, per tal d’obligar la cambra alta a concentrar-se en les primeres accions de govern de Joe Biden, com la confirmació dels membres del seu gabinet i l’aprovació de legislació com ara un nou paquet d’estímul.

És cert que, amb aquesta tàctica, l’objectiu ja no podrà ser fer fora Trump de la Casa Blanca, personatge que ja farà dies que estarà tancat al seu complex a Florida. Però la idea és una altra: no només establir un precedent i marcar una línia vermella que mai més hauria de ser traspassada, sinó provocar, en cas que sigui declarat culpable, que se’l condemni oficialment i se li prohibeixi tenir cap altre càrrec públic en un futur.

No és l’únic procés de destitució que circula pel Capitoli. Alguns congressistes i centenars d’advocats estan demanant l’expulsió o algun tipus de càstig immediat per a dos senadors republicans molt pròxims a Trump, Ted Cruz i Josh Hawley, per haver instigat i no haver condemnat la violència dels assaltants. El comitè d’ètica del Congrés està avaluant la situació.

Si el rum-rum continua al Capitoli, a l’altre extrem de l’avinguda Pennsilvània de Washington, a la Casa Blanca, el silenci és sepulcral. Sense xarxes socials, Trump està orfe de l’atenció que tant necessita. Ahir, l’única veu que es va sentir va ser la de la primera dama, Melania Trump, que va condemnar la violència i va expressar la “decepció” pels fets de fa una setmana.

Sancions a Cuba

Mentrestant, l’administració Trump va enviar ahir un regal enverinat al president electe, Joe Biden, en tornar a incloure Cuba a la llista d’estats patrocinadors del terrorisme, d’on l’havia tret el 2015 l’administració Obama durant el “desgel” de les relacions bilaterals. Això podria impedir que Biden reprengués immediatament els acostaments a l’Havana. El secretari d’Estat, Mike Pompeo, ho va justificar afirmant que el règim cubà “dona suport repetidament a actes de terrorisme internacional en atorgar refugi segur a terroristes”.

LES FRASES

Trump és incapaç de dur a terme les obligacions del càrrec
Resolució demòcrata
Cambra de Representants
Actuarem amb urgència: el president és una amenaça imminent
Nancy Pelosi
presidenta de la Cambra de Representants

Washington es blindarà

Els fets de dimecres han posat la capital dels EUA en alerta i l’alcaldessa Muriel Bowser, en un estat d’“extrema preocupació” per les “noves amenaces d’actes insurgents de terroristes interns”. D’aquí a poc més d’una setmana, Washington tornarà a ser el centre d’atenció amb la presa de possessió de Joe Biden com a president dels EUA, i Bowser ha demanat que la població no viatgi a la ciutat per participar en els actes, i ha exigit al govern federal que incrementi la seguretat. De moment s’ha donat un permís a una manifestació pro-Trump, però se n’esperen moltes més sense autorització; per les xarxes socials circula la possibilitat d’una marxa de persones armades. Fins a finals de mes, el Capitoli estarà envoltat per una tanca de tres metres d’alçària per evitar nous assalts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona