Política

Diputats de l’SNP pressionen Sturgeon per un referèndum sense el permís de Londres

Presenten un manifest en què li exigeixen un pla B en cas que Johnson no autoritzi la nova consulta

Proposen convertir les eleccions escoceses del maig en plebiscitàries

La paciència d’alguns independentistes escocesos sembla que s’està acabant. Dos diputats del Partit Nacional Escocès (SNP) han presentat un document intern a la líder de la formació i primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, perquè fixi un pla B per celebrar un nou referèndum. Li proposen que doni de termini fins al 31 de març al primer ministre britànic, Boris Johnson, perquè permeti la consulta i, si no l’autoritza, que converteixi les eleccions generals d’Escòcia del 6 de maig en plebiscitàries. En cas que hi hagi una majoria independentista, defensen que el Parlament escocès convoqui el referèndum sense el permís de Londres.

La recerca per trobar un pla B per quan el govern de Londres no permeti la nova consulta, divideix l’SNP. Aquesta divisió va quedar palesa en la conferència que el partit va celebrar el mes passat, en què es va aprovar una esmena en què es deia que no s’acceptaria un no de Londres, però no es precisava què fer després d’aquest no.

El govern de Johnson fins ara ha rebutjat avalar la consulta i ha deixat clar que no ho farà encara que els nacionalistes guanyin les eleccions del maig, com tot fa preveure. Segons el manifest, escrit pels diputats Chris McEleny i Angus MacNeil, el pla B seria convocar les eleccions a partir d’una llei aprovada al Parlament escocès i per l’advocat de l’Estat escocès. “Aquest és un document que jo crec que pot unir tot el moviment independentista”, va afirmar McEleny.

No està tan clar que ho pugui aconseguir. Una facció del partit hi està a favor, però no tothom. El problema és que aquest referèndum no tindria validesa legal. Per tenir-la cal que Londres entregui els poders al Parlament escocès a través de l’ordre 30. Sturgeon tampoc no n’és partidària perquè creu que perdrien el suport internacional que ara tenen. A més, té molt present el que va passar a Catalunya.

La diputada de l’SNP a Londres i eminent advocada, Joanna Cherry, es decanta per traslladar la batalla pel dret a l’autodeterminació dels escocesos, als tribunals. Els conservadors escocesos van replicar que no es pot celebrar un referèndum enmig de la pandèmia, un argument que ja va ser refusat pels nacionalistes, que van recordar que el país va sortir de la Unió Europea enmig de la pandèmia.

En qualsevol cas, hi ha tres coses clares: que el suport a la independència és d’un 58% i que molts volen aprofitar el moment, que els tories diran que no, i que han de trobar un pla B que uneixi el partit. No està clar que el pla de McEleny i MacNeil ho faci. El full de ruta independentista serà discutit en una assemblea nacional virtual el 24 de gener.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per bombardejos israelians a Síria

barcelona
societat

L’Audiència cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona