Política

Illa o l’atzucac de deixar Sanitat

El ministre és presoner de dir que deixarà la cartera “quan comenci la campanya” i prepara l’adeu la setmana que ve tot i que el TSJC pot deixar-lo en fals suspenent-ho tot el 8 de febrer

Iceta posa data als relleus ministerials de Sánchez

El dia que el CIS cuinat per José Félix Tezanos regalava un vent de cua que animava Salvador Illa a volar a les urnes –al novembre i en primícia periodística ja va ser inclòs en el baròmetre com a candidat a la Generalitat sense ser-ho i ahir ja conquistava la victòria–, el ministre de Sanitat va descobrir la dimensió real del seu atzucac. El ministre gestor de la pandèmia ha viscut fins al 14 de gener interioritzant que la data del repte electoral seria el 14 de febrer, a partir del 16 de gener va sospitar que l’etapa a Sanitat podia durar quatre mesos més (fins al 15 de maig) si les eleccions eren ajornades fins al 30-M, i des de dimarts ja torna a observar el 14-F com a primera hipòtesi gràcies a la irrupció del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Aquesta muntanya russa propícia per al mareig, però, reserva a Illa un últim revolt: complir la promesa feta de “deixar el ministeri quan comenci la campanya” el podria deixar en fals.

La paradoxa del moment és que el tribunal que ara manté viu l’escenari desitjat pel PSC de capitalitzar immediatament l’efecte Illa és el mateix tribunal que condemna Illa a la incertesa personal. Quan la secció cinquena de la sala contenciosa del TSJC va dir ahir que “resoldrà el fons de la denúncia abans del 8 de febrer”, el que va fer és atribuir-se el poder de suspendre la campanya en ple equador.

Si no vol córrer el risc de fer un salt del ministeri al buit, el més segur per a Illa seria esperar fins al 8 de febrer i comprovar si el TSJC confirma el 14-F, però el peatge seria trair la paraula donada. I això és que el que Illa no farà, segons va avançar ahir el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, que va posar data a la remodelació del govern de Pedro Sánchez i va fer un spoiler sobre el ministre de Sanitat. “Ell ja va dir «jo seguiré sent ministre fins que comenci la campanya electoral» i aquest compromís es manté i es verificarà la propera setmana”, va dir. El Consell de Ministres de dimarts pot suposar l’adeu d’Illa en una setmana marcada pel canvi de carteres i pel trasllat d’Iceta a Madrid. L’adeu a Sanitat arriba en el pitjor moment de la tercera onada –ahir, nou rècord de contagis, 44.357, i 404 morts– i quan ja és un clam la suspicàcia sobre què decidiria Illa en l’hora del toc de queda o la crisi de les xeringues que no aprofiten les sis dosis de la vacuna si no fos candidat. I la veritat ja s’ha sacrificat abans pel bé de la política. “Serà Miquel Iceta. Jo puc confirmar que el candidat del PSC serà Iceta”, va dir Illa vint-i-quatre hores abans de ser ell el candidat del “torno a casa”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Rússia colpeja la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió