Política

Torra entra en campanya amb retrets a Illa per la gestió de la pandèmia

Puigdemont equipara l’exministre de Sanitat amb Josep Borrell i els titlla tots dos d’“incompetents”

La formació es presenta com l’alternativa a un nou tripartit

Quim Torra va irrompre ahir al vespre en la campanya electoral de JxCat en un acte a Granollers, en el qual membres destacats de la llista i del partit van fer costat a la candidata a la presidència, Laura Borràs. Torra, juntament amb l’exconseller Jordi Turull, que hi era aprofitant el tercer grau penitenciari, van ser els més aclamats pels presents, entre els quals hi havia la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, i el tercer de la llista de Junts, Joan Canadell.

L’expresident va centrar el seu discurs a fer un dur balanç de la gestió de la pandèmia a l’Estat i dels efectes de la centralització de competències, com Salut i Interior, per part del govern espanyol: “Mai hauria imaginat que un dels còmplices d’aquell 155 sanitari –va dir al·ludint directament a Salvador Illa, candidat del PSC– s’atrevís a presentar-se com a candidat a la Generalitat de Catalunya.” Per Torra, l’actuació de l’executiu de Pedro Sánchez ha estat “catastròfica”, “irresponsable” i “vergonyosa”, i li va recriminar el retard a l’hora de decretar el confinament total que demanava la Generalitat, així com la centralització de la compra de materials de protecció dels sanitaris, “un error gravíssim que pesarà sobra la consciència d’Illa”, va remarcar.

Des de tot el territori

Al matí, durant l’acte central de campanya, celebrat a Vic i amb connexions múltiples amb tot el territori, es van sentir declaracions per part d’altres figures del partit. Hi eren presents Joan Canadell, des de Pineda de Mar; Elsa Artadi, des de Barcelona; Ramon Tremosa, des de Tremp, i també alguns dels presos polítics que estan podent fer campanya, com el mateix Turull, des de Sant Antoni de Vilamajor, i Josep Rull, des de Reus. Contra Illa també es va expressar amb força l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, que el va qualificar d’“emissari de Madrid, que només retrà comptes a La Moncloa”.

El secretari general de JxCat, Jordi Sànchez, sense esmentar directament ERC, va atribuir al partit liderat per Pere Aragonès “un pragmatisme mal entès, que és la renúncia que duen inscrita en el seu programa”. Sànchez també va dedicar retrets als comuns, evocant la imatge de la papereta del no a la DUI que els de la formació violeta, entre els quals la seva líder i cap de llista per al 14-F, Jéssica Albiach, van exhibir al Parlament la tardor del 2017 i que “delatava els qui hi estaven a favor”. “On són els valors republicans d’aquella papereta?”, es va exclamar Sànchez. El secretari general del partit també va instar Borràs a “no vendre” el seu alliberament de la presó a canvi de “la renúncia a la llibertat col·lectiva”. “No acceptarem xantatges, només amnistia i autodeterminació”, va subratllar.

Una de les connexions més esperades va ser la de Carles Puigdemont, que des d’un Waterloo nevat va encruelir els retrets al líder socialista, de qui va dir que “es vanta de saber el que volen els catalans; no escolta, no pregunta, i, quan nosaltres ho fem, ens posa a la presó”. Per Puigdemont, Catalunya “ha centrifugat dos ministres, Borrell i Illa”, sobre els quals va ironitzar: “Tenen en comú la DUI, la declaració unilateral d’incompetència.”

En els dos actes, Laura Borràs va reiterar la seva oferta de “solvència” per a Catalunya, va demanar el suport dels votants i va prometre, “davant del desànim, acció, i davant de la desafecció, exigència”, per sortir de la crisi. També, com a “vot útil” perquè no hi hagi cap tripartit ni cap govern del 155, i com a garantia del bloqueig a la ultradreta. “Contra Vox, vots”, va concloure.

LES FRASES

Quan calia confinar la gent, el que va fer l’Estat espanyol va ser confinar el govern de Catalunya
Quim Torra
expresident de la generalitat de catalunya
En la coalició contra Junts, hi són tots els altres, junts per evitar que arribem a presidir la Generalitat
Laura Borràs
Candidata de Junts a la presidència de la generalitat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La condemna de ser apàtrides

Istanbul

Laberint europeu

Brussel·les
política

Robles limita a 18 i amb control judicial els espiats amb Pegasus

madrid

L’oficialitat del català, encallada

Barcelona
Mercè Kirchner Baliu
Professora de relacions internacionals i afers europeus Blanquerna-URL

“La UE necessita saber cap a on vol anar”

Barcelona
SALT

El ple municipal aprova el nou contracte de neteja i recollida de residus

SALT
estat espanyol

Sánchez exigeix a Milei una rectificació pública de les seves paraules

barcelona
regne unit

La justícia britànica frena l’extradició d’Assange als EUA

barcelona
guerra a gaza

El fiscal del TPI demana l'arrest de Netanyahu, Gallant i tres líders de Hamàs

barcelona