Política

Acusen Trump d’incitador en cap de l’assalt al Capitoli

Els fiscals del judici polític a l’expresident argumenten que l’atac al Congrés va ser un pla construït durant mesos

L’exmandatari també s’enfronta a una investigació criminal per intimidació

En el primer dia per exposar les raons per les quals Donald Trump hauria de ser condemnat pel seu paper proactiu en l’assalt al Capitoli del 6 de gener, els fiscals demòcrates van deixar clara l’estratègia: demostrar amb proves irrefutables el camí que va dur al dia fatídic i que l’ara expresident va anar escalfant l’ambient fins al punt que el caos i la violència fossin previsibles, precisament perquè Trump va ser-ne l’instigador. I, en una decisió totalment contrària al seu deure com a líder del país, va permetre que passés.

L’argumentari dels congressistes que formen part de l’equip de l’acusació era clar: Trump va ser l’“instigador en cap” de l’assalt i no un “espectador innocent” sense cap culpa. Tot el contrari: va ser la conclusió de mesos de preparació d’una turba enfurismada, arengada per la “gran mentida” d’un inexistent robatori de les eleccions, que es va consumar amb el discurs davant la Casa Blanca del dia de Reis previ a l’atac al Congrés.

“No va ser només un discurs: formava part d’un pla de mesos amb una instrucció específica: lluitar contra el resultat electoral”, va resumir el congressista Joe Neguse, un dels qui forma part de l’equip de l’acusació.

Piulades

En la primera jornada per presentar els seus arguments, els demòcrates van utilitzar les nombroses piulades de l’expresident per posar de manifest com la retòrica violenta, repetida una vegada i una altra, va servir clarament per mobilitzar milers de fanàtics per atacar l’edifici del Congrés i amenaçar de mort congressistes i fins i tot l’exvicepresident Mike Pence.

Els va mobilitzar “tan obertament”, va dir Jamie Raskin, que encapçala l’equip de l’acusació, que molts dels assaltants van dir que hi van anar “enviats pel president”. I això, en la seva opinió, és una de les proves irrefutables que Trump és culpable de la incitació a la insurrecció de què l’acusa la Cambra de Representants.

El relat dels demòcrates va ser meticulós, d’una narració impecable, combinant vídeos, piulades i retalls de notícies per lligar tot el que va dur a la jornada fatídica. Un dia que, segons Raskin, Trump es va negar a aturar fins que ja era massa tard, “veient-ho per televisió com si fos telerealitat”.

Avui continuarà la jornada, amb el final de l’exposició de l’acusació i l’inici de la defensa de l’expresident.

El procés al Congrés no és l’únic al qual s’enfronta l’expresident: un comtat de Geòrgia va obrir formalment una investigació criminal sobre la “intimidació” de Trump a funcionaris de l’estat perquè “trobessin” vots que li permetessin de capgirar la derrota electoral.

LA XIFRA

17
senadors
republicans haurien de votar per condemnar Trump per assolir la majoria de dos terços requerida.

Sancions als colpistes de Birmània

El president Joe Biden va anunciar que els EUA imposaran sancions als colpistes de Birmània i va exigir l’alliberament immediat de la cap de govern, Aung San Suu Kyi. En una de les decisions més importants en política exterior del seu breu mandat, Biden va dir que les primeres accions contra diversos líders militars arribaran aquesta mateixa setmana; a banda, també s’espera que s’imposin “forts controls a les exportacions” birmanes per debilitar-ne l’economia. En total, el govern nord-americà calcula que congelarà actius per valor de mil milions de dòlars, una “pressió” econòmica que hauria de servir per obligar l’exèrcit birmà que reculi i permeti que Birmània “retorni immediatament a la democràcia”. Biden va advertir que, si no hi ha canvis, incrementarà les sancions, una decisió que prendrà amb aliats internacionals i sempre en defensa dels drets humans de la població civil.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona