Política

Aznar es desmarca de Rajoy en el judici de la caixa B del PP

“No sé què han fet els meus successors, ni m’interessa”, diu l’expresident després d’haver negat sobresous i que sabés res de la comptabilitat opaca del PP

El gallec es defensa atacant Bárcenas

Ni es van embutxacar cap sobresou del partit ni coneixien l’existència de cap comptabilitat opaca. Només l’oficial. José María Aznar i Mariano Rajoy, expresidents del govern espanyol i exlíders del PP, van declarar ahir per via telemàtica davant l’Audiencia Nacional com a testimonis en el judici sobre la presumpta caixa B del PP i els suposats sobresous que l’extresorer Luis Bárcenas, principal acusat, atribueix a dirigents populars.

Aznar va obrir el torn espolsant-se tota ombra de sospita. Com ja va explicar a la comissió d’investigació del Congrés sobre el presumpte finançament il·legal del PP, va reiterar: “Jo no he tingut coneixement de cap comptabilitat paral·lela al PP, només de l’oficial, que es remetia puntualment al Tribunal de Comptes.” I, davant la insistència de l’advocat d’una de les acusacions populars, va etzibar: “Senyor lletrat, em pot fer 300 o 500 vegades la mateixa pregunta [...], que la resposta serà sempre la mateixa.” “No he rebut cap sobresou”, hi va afegir, tot assegurant que tot el que va percebre del partit va ser per transferència i ho va declarar a Hisenda.

Tampoc tenia coneixement dels papers de Bárcenas, i sobre les inicials “J.M.” que hi apareixen, va afirmar: “No he rebut cap quantitat ni aquestes anotacions responen a cap consideració que em pugui afectar, si és que són certes.”

En to desafiant, Aznar va voler traçar una línia entre ell i els “successors” al capdavant del partit: “No sé què han fet els altres ni m’importa, ni sé el que van fer els meus successors ni m’interessa”, va dir. Aznar també va assegurar no haver autoritzat cap pagament argumentant que aquesta no era la seva responsabilitat.

En la mateixa línia, el seu successor al capdavant del govern i del partit va negar també saber res de cap caixa B: “Absolutament fals”, va dir Rajoy sobre l’acusació de Bárcenas que l’expresident era “perfecte coneixedor” dels comptes opacs i que en va eliminar personalment les proves amb una màquina trituradora de papers. “No he triturat el que mai he tingut a les meves mans [...], és metafísicament impossible.” Rajoy va contraatacar qualificant el testimoni de l’extresorer de “demencial” i “surrealista”. “Comença a ser una vergonya tot això que estem vivint”. “No hi ha caixa B, hi ha els papers del senyor Bárcenas”, va concloure. L’expresident també va explicar que no se’l va informar mai de cap donatiu rebut pel PP. “Mai m’he ocupat d’afers econòmics ni dels ingressos ni de les despeses del PP”, va remarcar. Rajoy va concentrar tota la seva artilleria contra Bárcenas, de qui va dir que “no és capaç d’estar d’acord ni amb ell mateix”. “Sabem que guardava diners. Aquí [a la caixa forta] i en altres llocs que ja hem conegut. Però jo no. I els membres del PP, tampoc”.

‘Luis, sé fuerte’

Sobre els famosos SMS que es va intercanviar amb Bárcenas [“Luis, sé fuerte”] quan a l’extresorer l’acusaven de tenir comptes a Suïssa, Rajoy va dir: “A mi m’enviava un missatge, suposo que buscava llavors una certa comprensió i em semblava que ho havia de fer. Soc conscient que va ser poc afortunat, però en la vida no sempre l’encertem.”

“Per què porta una mascareta si està sol?”

Redacció

El tribunal de l’Audiencia Nacional que jutja el cas de la caixa B del PP ha rebutjat la petició de l’acusació popular d’IU que els testimonis que declaren per videoconferència s’amaguin darrere una mascareta tot i no existir cap recomanació sanitària que recomani el seu ús quan un està sol en una habitació, com José María Aznar. L’advocat de Observatori Desc Gonzalo Boye va preguntar diverses vegades a Aznar si estava sol a l’habitació des de la qual declarava i l’expresident espanyol va respondre: “Completament sol.” Tot seguit, Boye li va preguntar per què portava la mascareta i Aznar va contestar: “Perquè sempre compleixo les recomanacions de les autoritats sanitàries.” L’advocat Juan Moreno, d’IU, va elevar la protesta perquè el tribunal permetia la mascareta, però el seu president, José Antonio Mora, va dir que Aznar i la resta podien dur-la mentre declaraven. Aznar va intentar preguntar a Boye si era l’advocat de Carles Puigdemont, a la qual cosa el president del tribunal es va oposar. Aznar estava recordant el passat professional als diferents advocats abans dels interrogatoris.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Orobitg i Viñas, representants de la Selva i el Gironès a la llista d’ERC

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona