Política

En el legislatiu de Hong Kong, sols diputats “patriotes”

Pequín imposa una reforma electoral per evitar que l’oposició, amb possibilitats de guanyar, governi

Els ciutadans només escolliran una cinquena part dels diputats, que podran ser vetats per la policia

Amb la rúbrica del president xinès, Xi Jinping, i la promulgació dels annexos modificats de la llei bàsica de Hong Kong, avui formalment es posarà fi al sistema electoral que garantia el principi d’“un país, dos sistemes” a l’excolònia britànica. El comitè permanent de l’Assemblea Popular Nacional de la Xina va aprovar ahir per unanimitat la reforma electoral de Hong Kong, que tenia com a objectiu gens dissimulat impedir l’accés al poder dels partits prodemòcrates i assegurar que els “patriotes” administrin la ciutat que abans era coneguda com “la perla d’Orient”. Aquesta iniciativa legislativa hauria de ser la darrera i definitiva per consolidar l’autoritat de Pequín sobre aquest centre financer mundial.

A partir de la propera convocatòria, prevista per al mes de setembre, el Consell Legislatiu passarà de 70 a 90 diputats, però el sistema d’elecció canvia notablement. Si fins a les darreres eleccions els diputats escollits per elecció directa dels ciutadans representaven la meitat de la cambra (35), ara només en seran 20. Les eleccions sectorials, que escullen els representants dels empresaris, professionals, organitzacions socials i representants locals, escolliran 30 escons. El nou comitè electoral, que designa el cap de govern, passarà de 1.200 membres a 1.500. Aquest organisme està format majoritàriament per personalitats del món econòmic i social extremament fidels a Pequín, i nomenarà els 40 diputats restants.

Per si fos poc, tots aquells que desitgin presentar-se a les eleccions necessitaran el vistiplau d’un comitè de control que crearan properament les autoritats de la regió i que estarà assessorat, entre d’altres, per la policia. Aquest comitè governamental tindrà com a principal funció vetar tots aquells candidats que no siguin prou “patriotes” xinesos, d’acord amb els informes policials. Aquest òrgan no permetrà apel·lacions judicials a les seves decisions, que previsiblement es prendran per unanimitat i tindran un clar biaix proxinès. Un altre dels canvis immediats serà la imposició d’una jura de fidelitat per als titulars de càrrecs públics. Això obligarà tots els diputats a pronunciar un jurament de lleialtat al govern central, a més de fer-ho amb Hong Kong.

Aquesta llei, tramitada a tota velocitat pel govern comunista, com va fer amb la llei de seguretat nacional aprovada l’any passat i que va servir per tallar de soca-rel les manifestacions massives contra Pequín, té com a objectiu barrar definitivament el pas al poder als prodemòcrates. Després que el novembre del 2019 l’oposició guanyés de manera rotunda les eleccions municipals –les úniques que s’han celebrat a la regió per sufragi universal–, a Pequín van saltar les alarmes. El govern de Xi Jinping considera que els partits democràtics podrien tenir possibilitats reals d’aconseguir majoria en el Consell Legislatiu i esdevenir un contrapoder legal.

LA XIFRA

20
diputats
podran escollir per elecció directa ara els ciutadans, d’una cambra ampliada a 90 representants.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a defensar la democràcia

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona
Estat Espanyol

Podem fa costat a Sánchez i denuncia una persecució

barcelona
eSTAT ESPANYOL

Sánchez es planteja renunciar després de l'acusació contra la seva dona

Barcelona
Política

Mor Joan Casas Montaña, exalcalde de Cornellà del Terri

política

Repetició al Senat d’Illa desvinculant-se de Koldo i d’ERC i Junts qüestionant la seva gestió

barcelona

El PSC es compromet a revitalitzar l’esport gironí

girona
Estats Units

Biden diu que l’ajuda a Ucraïna començarà a arribar en “poques hores”

Barcelona
estats units

Les protestes estudiantils als EUA generen divisió dins del Partit Demòcrata

barcelona