Política

La guerra entre Johnson i un exassessor compromet el govern britànic

Cummings, cervell del ‘Brexit’, acusa el primer ministre d’haver finançat amb diners de donants la reforma del seu pis

L’oposició reclama transparència

Boris Johnson i el seu antic assessor Dominic Cummings s’han endinsat en una batalla que podria costar molt cara al primer ministre i al seu govern. Cummings va ser el cervell del Brexit i de la victòria electoral de Johnson en les primàries del juliol i les generals del desembre del 2019, l’home més poderós del govern des de llavors i fins al novembre del 2020, quan el premier el va fer fora. El motiu: unes suposades filtracions a la premsa per part de Cummings.

La guerra entre els dos exaliats ha estat sempre soterrada, silenciosa, però aquest cap de setmana ha adquirit un altre nivell. Cummings ha abocat en el seu blog personal diverses acusacions contra el primer ministre que li podrien fer molt de mal. Les exposa com si fossin respostes a altres acusacions fetes contra ell.

Acusa el primer ministre d’idear un pla “poc ètic, estúpid i possiblement il·legal” perquè empresaris i mecenes del Partit Conservador paguessin secretament les reformes fetes al seu apartament del número 11 de Downing Street (en comptes del número 10), on s’ha instal·lat amb la seva parella, Carrie Symonds, i el seu fill nascut fa poc.

El govern assegura que Johnson no ha incomplert la llei de finançament de partits i que va pagar la reforma de la seva butxaca, una reforma que va costar un total de 230.000 euros. La premsa britànica ha filtrat que Johnson va admetre que a la seva companya se li n’havia anat la mà amb la reforma, mentre l’oposició laborista exigeix la llista de noms per assegurar-se que no hi ha favors a canvi.

Aquesta setmana el segon de Johnson, Michael Gove, podria comparèixer al Parlament per intentar apagar el foc. Cummings també acusa Johnson de frenar una investigació interna per detectar qui va ser el filtrador a la premsa dels plans del segon confinament, el de novembre, quan va saber que el culpable era l’assessor Henry Newman, estret col·laborador de Carrie Symmonds. S’havia acusat Cummings d’aquesta filtració. Hi havia i hi continua havent dins del Partit Conservador una guerra entre seguidors de Cummings i seguidors de Symonds. Per això Johnson va fer fora el seu antic guru, que és potser la persona que millor coneix l’actual primer ministre.

Tracte de favor a Cameron i al príncep saudita

Daniel Postico

Les revelacions de Cummings s’afegeixen a polèmiques recents per presumpte amiguisme i conflicte d’interessos en el govern de Johnson. Primer, va ser la filtració que diversos ministres havien donat un tracte de favor a empresaris i polítics com ara l’exprimer ministre conservador David Cameron i el príncep saudita Muhammad bin Salman. S’ha publicat que Cameron es va reunir amb ministres perquè li concedissin préstecs reservats per a la pandèmia per salvar de la bancarrota la firma financera Greensill Capital, de la qual era assessor i que va acabar fent fallida. També s’ha publicat que Johnson va pressionar la Premier League perquè el Newcastle acceptés l’oferta de compra del príncep Bin Salman, rebutjada en considerar que hi ha l’estat saudita darrere. També es van publicar missatges de Johnson a un empresari en què li prometia una rebaixa fiscal a canvi de fabricar respiradors per a la pandèmia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona