Política

El CGPJ no demanarà al Defensor del Poble que recorri al Constitucional la limitació de les seves funcions

El ple de l’ens ha rebutjat la segona proposta de remodelació de PSOE i Podem per 13 vots a 8

El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) no demanarà al Defensor del Poble que interposi un recurs d’inconstitucionalitat contra la Llei Orgànica 4/2021, per la qual es limita les funcions de l’òrgan de govern dels jutges quan té el mandat caducat.

Fonts de l’ens han explicat que el ple que s’ha celebrat aquest dimecres ha rebutjat la proposta per 13 vots a 8. Precisament, els 8 vocals que han votat a favor d’acudir al Constitucional són els que han forçat el ple per intentar buscar una resposta a la reforma impulsada pel govern del PSOE i Podem. Els magistrats acusen l’executiu d’ingerència en la independència dels jutges.

De la mateixa manera, el ple del CGPJ ha rebutjat, també per 13 vots a 8, plantejar un conflicte d’atribucions amb requeriment a les Corts Generals en relació amb la mateixa llei.

Cal recordar que bona part dels magistrats que formen part del CGPJ tenen el mandat caducat des de finals del 2018, però el Congrés no es posa d’acord en la dotzena de noms de designació parlamentària que els han de substituir.

Davant d’aquest bloqueig el PSOE i Podem van tirar endavant una reforma del sistema d’elecció del CGPJ que no va ser ben vista ni des de Brussel·les, ni des de diferents associacions de jutges ni des del Partit Popular, la connivència del qual és essencial en la configuració normativa actual per tirar endavant la renovació.

Ara com ara calen tres cinquenes parts de vots favorables del Congrés per aprovar els noms que han de formar part del CGPJ, mentre que la proposta de l’executiu estatal rebaixava la necessitat a la majoria absoluta.

Davant les oposicions que va conrear la primera proposta, l’executiu en va presentar una segona que limitava les funcions del CGPJ si tenia el mandat caducat. És la proposta aprovada aquest mes pel Congrés dels Diputats i que avui s’ha debatut al ple del CGPJ, i de la qual finalment s’ha desestimat acudir al Tribunal Constitucional.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona
política

L’Estat descarta que el Suprem actués amb “directrius”, al judici a l’1-O

BARCELONA
polònia

Detenen un home acusat de planejar un atac contra Zelenski

barcelona
Canvi Climàtic

Escòcia renuncia a reduir les emissions un 75% el 2030

Barcelona
unió europea

Brussel·les proposa un acord de mobilitat juvenil amb el Regne Unit

barcelona