Política

Abocats a controlar la pandèmia a cop de decret

El govern prepara una modificació de la llei de salut pública que es podria aprovar dimarts per garantir, si cal, mesures com el toc de queda

Pressió a l’Estat perquè prorrogui l’estat d’alarma

Si no hi ha canvis, el 9 de maig s’acabarà l’estat d’alarma que ha permès mantenir a ratlla la pandèmia amb una sèrie de mesures que afecten drets i llibertats bàsiques, com el toc de queda o els confinaments perimetrals. L’amenaça de la pandèmia, però, continuarà ben present i caldrà continuar combatent-la. Per tant, Catalunya i la resta de territoris de l’Estat estan bastint el paraigua legal que hauria de permetre, si fos necessari, mantenir aquestes restriccions, que, en qualsevol cas, haurien d’estar supeditades al criteri del sistema judicial. És per això que, en paral·lel, les comunitats també reclamen a l’executiu de Pedro Sánchez que allargui l’estat d’alarma i faciliti així una gestió amb criteris purament científics i mèdics. El govern espanyol, però, fuig d’estudi.

Si l’Estat acaba atenent aquesta petició, sembla clar que no ho farà abans de les eleccions a la Comunitat de Madrid de dimarts. La ministra de Sanitat, Carolina Darias, es va limitar a dir ahir al Congrés: “Un cop finalitzi l’estat d’alarma seguirem treballant intensament amb les comunitats per seguir salvant vides i recuperant la normalitat.”

Per aconseguir els mateixos objectius, però sense l’empara legal de l’estat d’alarma que està en vigor des del 25 d’octubre, la Generalitat està preparant una modificació de la llei de salut pública mitjançant un decret que es podria aprovar dimarts que ve, en el Consell Executiu. El text que s’està elaborant deixa clar que les mesures que s’adoptin emparades per aquest canvi legal les hauria de validar el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) a partir dels arguments del govern basats en la situació sanitària.

Aquesta solució permetria al govern continuar ordenant confinaments territorials si ho considerés necessari –fins ara n’ha ordenat de municipals, de comarcals i també per regions sanitàries– i també podria limitar el moviment de les persones per franges horàries o decretar tancament de sectors o comerços en funció de l’evolució de la pandèmia, però la decisió final de si s’aplica o no l’acabaria validant un jutge.

El vicepresident en funcions, Pere Aragonès, va indicar ahir que aquests canvis permetran continuar aplicant el pla de contenció del virus. “Són mesures que hem de mantenir unes setmanes més”, justifica Aragonès, que també avisa que les restriccions no s’eternitzaran en el temps.

Noves mesures

Entre els pròxims canvis que figuren en el full de ruta del govern hi ha la voluntat d’allargar fins a les onze de la nit l’entrada en vigor del toc de queda i habilitar a la restauració la possibilitat de servir sopars a les terrasses. Caldrà veure, però, si aquestes accions les anunciarà ja avui el Procicat o es deixaran madurar un temps més, tenint en compte que els marcadors epidemiològics no presenten grans canvis.

LA XIFRA

258.600
dosis
d’AstraZeneca arribaran avui a Catalunya, segons les previsions del Departament de Salut.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

còrsega

L’Assemblea corsa aprova el projecte de reforma constitucional per a l’autonomia de l’illa

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona