Política

Borràs alerta del risc que els ultimàtums frustrin l’acord

La presidenta del Parlament defensa un pacte fort i censura les presses d’ERC quan l’executiu en funcions va proposar els comicis per al 30 de maig

Illa (PSC) hi veu el “quart fracàs” d’Aragonès

En espera de saber si les negociacions entre ERC i JxCat, superat l’ultimàtum de l’1 de maig imposat pels republicans sense haver-hi acord de govern, serveixen per dibuixar si com a mínim hi ha un horitzó comú per fer Pere Aragonès president de la Generalitat, l’ACN va fer pública una entrevista feta abans de la cimera de dissabte a Lledoners, en què la presidenta del Parlament, Laura Borràs, va alertar que aquesta mena de terminis afegeixen “pressions sobrevingudes que el que segur que faran és intentar descarrilar o ajudar a descarrilar el que ha de quedar més ben encarrilat que mai”.

Borràs, com han anat expressant els seus companys de JxCat, va defensar que les negociacions s’han de basar en la “fortalesa” dels acords i no en la “pressió” del calendari. La presidenta del Parlament indica que aquests ultimàtums suposen un element de tensió quan el que realment es necessita és “destensar” la situació, i considera que no fa falta afegir altres límits als que marca el 26 de maig, el termini legal que fixa el calendari abans de convocar automàticament noves eleccions si no hi ha investidura. “Posen més pressió, i podrien restar fiabilitat i robustesa a un acord que ha de ser molt sòlid i robust”, subratllava.

El discurs del “sense pressa” és el que ha anat repetint JxCat de bon començament mentre han anat avançant les negociacions, els grups de treball, les trobades bilaterals i els intercanvis de documents. Hi ha esculls que no s’han resolt i un dels quals el va tornar a posar sobre la taula la mateixa Borràs quan li van preguntar per la taula de diàleg. JxCat assumeix els dos anys de marge per negociar amb el govern espanyol el referèndum d’ERC, i que també té l’aval de la CUP, però “cal pensar què hem de fer quan les coses no vagin com hi ha gent que es pensa que aniran”, va dir Borràs. I, per la presidenta, aquest escenari “s’ha de preveure ara” i no quan s’esgoti el termini. En aquest sentit, considera que l’obligació dels representants públics és respondre al que la ciutadania expressa amb el seu vot. Perquè hi hagi un acord de govern que reflecteixi la majoria independentista, és essencial que els partits preparin com avançaran cap a la independència, però no per desenvolupar-ho el 2023, “sinó ara, que és quan han rebut el mandat de les urnes”, va reblar Borràs.

I per justificar que un acord sòlid no pot estar vinculat a ultimàtums, Borràs va recordar que el govern en funcions d’ERC i JxCat va proposar fer les eleccions el 30 de maig abans que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) les imposés el 14 de febrer i, per tant, en aquests moments encara ni s’haurien fet els comicis, i la formació de govern no s’hauria produït fins passat l’estiu. “Ara sembla que no puguem viure ni un dia més sense govern” quan hi ha un govern en funcions que “pot funcionar”, hi afegia, en resposta a la urgència d’ERC per formar un nou executiu.

Illa i els fracassos d’ERC

Precisament, que hi hagi encara un govern en funcions i que ERC i JxCat no s’hagin posat d’acord demostra, pel candidat més votat en les eleccions, el socialista Salvador Illa, que “no tenen projecte de país” i que “aquesta majoria no ha funcionat i és una via morta”. Illa va definir el govern actual com “el més irrellevant, ineficaç i absent que hem tingut en els darrers anys”. Després de reunir-se amb el teixit associatiu dels barris de Ponent de Tarragona, el president del grup parlamentari del PSC va reclamar que no es “desprestigiï més la presidència de la Generalitat”. “Facin un pas al costat i permetin als que vam guanyar les eleccions articular una majoria d’esquerres”, insistia.

Illa va qualificar de “quart fracàs” d’Aragonès l’ultimàtum a JxCat de l’1 de maig, que s’afegiria al de no trobar un substitut per al president Quim Torra i als dos intents d’investidura fallits.

LES FRASES

Sembla que no puguem viure ni un dia més sense govern. N’hi ha un en funcions que pot funcionar
Laura Borràs
PRESIDENTA DEL PARLAMENT DE CATALUNYA
No són capaços de posar-se d’acord, no tenen projecte de país. No ha funcionat, és una via morta
Salvador Illa
PRESIDENT DEL PSC AL PARLAMENT


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

regne unit

Carles III reprendrà aquest dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona