Política

Els primers resultats de les eleccions escoceses apunten a una victòria de l’SNP

El Partit Nacional Escocès aconsegueix 37 dels 45 escons assignats fins ara i pren tres circumscripcions a conservadors i laboristes

Nicola Sturgeon conserva el seu escó per Glasgow Southside

Els primers resultats de les eleccions al Parlament celebrades ahir dijous a Escòcia apunten a una victòria de del Partit Nacional Escocès (SNP), liderat per Nicola Sturgeon, que aspira a una majoria suficient per impulsar un nou referèndum d’independència.

El recompte, que ha començat aquest divendres al matí, avança poc a poc i no es preveu que els resultats definitius es coneguin fins dissabte a la nit.

De moment, l’SNP  ha guanyat 37 dels 45 assignats fins ara i  no ha perdut cap de les circumscripcions que ja controlava. De fet, els independentistes escocesos han aconseguit fer-se amb tres escons clau per assegurar la majoria absoluta que no tenia a la legislatura anterior. El partit d’Sturgeon ha pres les demarcacions d’Ayr i Edimburg Central als conservadors i Lothian Oriental als laboristes.

Els liberals s’han assegurat ja 4 escons, els conservadors 3 i els laboristes, 1.

Escòcia té un sistema electoral mix en què els ciutadans tenen dos vots: un per decidir el representant únic de la circumscripció i un altre per al partit polític. Així s’intenta compensar l’elecció d’un sol representant polític per cada circumscripció. Dels 129 escons que componen el Parlament de Holyrood, 73 corresponen als representants únics de les circumscripcions i s’elegeixen per majoria simple.

Els altres 56 diputats provenen de les llistes regionals dels partits i s’adjudiquen segons el sistema proporcional. La majoria absoluta se situa en els 65 escons. A l’hora de repartir els escons en la votació pels partits es té en compte els diputats que s’han guanyat a les circumscripcions amb l’objectiu de donar un resultat més proporcional.

S’espera que més de la meitat dels escons de les circumscripcions –més d’uns 40- es coneguin aquest divendres, però caldrà esperar a dissabte per escrutar els resultats de les llistes regionals.

La participació s’estima en el 63%, més alta que a les anteriors cites electorals. Més de quatre milions de persones estaven cridades a les urnes per escollir els membres del parlament de Holyrood, en uns comicis en que Sturgeon es juga el control de la cambra i obtenir una majoria que li permeti defensar a Londres una nova consulta d’independència.

Amb 19.735 vots, la líder de l’SNP ha retingut el seu escó per la circumscripció de Glasgow Southside, al que també aspirava el líder del Partit Laborista escocès, Anas Sarwar, que ha quedat en segon lloc amb un total de 10.279 paperetes. Sarwar encara té opcions d’ocupar un escó al Parlament perquè també es presenta a la llista regional del partit.

Després de conèixer el resultat, Sturgeon ha augurat que l’“SNP va de camí a una quarta victòria electoral consecutiva i a tenir el privilegi de formar govern una altra vegada”.

“Si aquest és certament el resultat d’aquestes eleccions, prometo tornar immediatament a treballar per dirigir aquest país en la crisi de la Covid”, ha assegurat la ministra principal d’Escòcia.

“I després, quan el moment sigui el correcte, oferir a aquest país l’opció d’un futur millor”, ha afegit en una clara al·lusió a un segon referèndum.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona