Política

La CUP es referma en el seu pacte inicial amb Esquerra

Reguant fa una crida al compromís dels independentistes amb “la confrontació democràtica amb l’Estat”

Els comuns allarguen la mà a ERC per a un govern “de transformació” i no “de resignació”

L’enèsima partició de peres entre JxCat i ERC després d’uns quants ultimàtums sense resultat va generar reaccions diverses en tot l’arc parlamentari català. Per començar, la CUP, en paraules de la diputada Eulàlia Reguant, va titllar d’“incomprensible” la situació, però va remarcar la vigència de l’acord que el seu grup va establir amb els republicans just després de les eleccions. Reguant, que veu imprescindible el “compromís” de tot l’independentisme, va lamentar l’absència de pactes entre les dues formacions majoritàries, i va comentar que és normal que “molta gent no ho entengui”, atès que Junts i ERC semblaven condemnades a governar plegats.

En declaracions a ACN Reguant va recordar les dues prioritats de la legislatura, és a dir, la resposta a la crisi i la recuperació de la iniciativa per part de l’independentisme. “Fa setmanes que treballem amb Junts i ERC”, va recordar abans d’afegir que “cal posar al davant els interessos col·lectius als interessos de partit, perquè és així com es dona validesa al 52% de vot independentista”.

Crítica al partidisme

Per la portaveu cupaire, “és preocupant” que, en una situació d’emergència com l’actual, ERC i JxCat “traslladin missatges de caràcter partidista”, ja que “això no respon a la voluntat de la majoria de la població”. La diputada va demanar explicacions als responsables dels dos grups pel fracàs de les converses en un moment en què, va indicar, cal fer “propostes polítiques que reverteixin la situació de crisi, que posin les bases d’un nou país i que facilitin la recuperació de la iniciativa de l’independentisme”.

Respecte a les relacions amb l’Estat, per la membre de la CUP el resultat de les eleccions a Madrid deixen “clar” que no hi haurà negociació. “No arriba ni arribarà mai”, va subratllar, per la qual cosa, va reiterar, “és indispensable una proposta consensuada de l’independentisme”. Finalment, Reguant va recalcar que “el problema ara no és l’acord, sinó la capacitat de l’independentisme de conjurar-se per avançar en aquesta confrontació democràtica amb l’Estat”.

Oferta dels comuns

Per la seva banda, des d’En Comú Podem, Jéssica Albiach, va oferir a ERC la col·laboració de la seva formació per formar un executiu progressista, després d’assenyalar les “incompatibilitats” dels republicans amb JxCat. Des de Sant Feliu de Llobregat, la presidenta dels comuns va instar ERC a configurar un govern “de transformació” i no pas “de resignació” amb Junts. Per Albiach, JxCat vol una Generalitat “tutelada pel Consell per la República” i “convertir Catalunya en una Andorra del sud”. La líder dels comuns va reflexionar sobre les relacions els dos partits independentistes: “No és que no hagin arribat a un acord, és que fa anys que les relacions estan trencades.” En aquest sentit, va recordar declaracions del president Quim Torra quan va dir que “no hi havia lleialtat ni confiança entre els socis de govern”. Per aquest motiu, va exhortar ERC a formar un govern de forces d’esquerres sense el suport de Junts, bo i aprofitant que, va dir, a Catalunya “hi ha el Parlament més progressista de la història”.

Finalment, el líder de Ciutadans, Carlos Carrizosa va lamentar que el país depengui de les “baralles” dels partits independentistes, i va augurar panorama “desolador”. A parer de Carrizosa, JxCat i ERC “continuen “més obstinats en les seves baralles i en l’ocupació de Puigdemont que no pas a resoldre la situació dels gairebé 500.000 aturats que hi ha a Catalunya”.

LES FRASES

La situació és incomprensible i és normal que molta gent d’aquest país no l’entengui
Eulàlia Reguant
diputada de la cup
ERC i JxCat fa temps que han perdut el sentit de la responsabilitat i també el del ridícul
ç
Salvador Illa
president del grup socialista
No és que no hagin arribat a un acord, és que fa anys que les relacions estan trencades
Jéssica Albiach
presidenta d’en comú podem

Illa demana a Aragonès que faci “un pas al costat”

El president del grup parlamentari socialista al Parlament i secretari d’organització del PSC, Salvador Illa, va demanar a Pere Aragonès que faci “un pas al costat, accepti la realitat i deixi pas a un govern d’esquerres”. Durant un acte al Poblenou per celebrar el Dia d’Europa, Illa, que va intervenir amb altres líders socialistes com Miquel Iceta i Josep Borrell, va acusar els independentistes de voler “treure Catalunya d’aquesta Europa necessària quan volen sortir d’Espanya”. “Han perdut el sentit de la responsabilitat i el del ridícul”, va exclamar el diputat socialista, que va insistir que l’independentisme “afebleix Europa amb el seu missatge insolidari”, quan, per contra, “el catalanisme no s’ha entès mai sense un sentiment europeista”. També va censurar el fet que “cap responsable de la Comissió Europea hagi rebut un president de la Generalitat des de fa més de cinc anys” i el desavantatge que això significa ara que el país està pendent de l’arribada dels fons de reconstrucció de la UE. “El govern és absent”, va sentenciar.

Entre les seves crítiques, Illa va comentar que en les visites que representants socialistes fan al territori se’ls comuniquen projectes candidats a ajudes europees perquè els traslladin directament al govern espanyol. “No es refien que la Generalitat hi doni fórmules ordenades i correctes”, va reblar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona