Política

ERC i comuns engeguen la negociació amb cinc eixos programàtics i apunten a un Govern dels republicans en solitari

Els dos grups parlamentaris esperen tancar un acord aquesta setmana i s’emplacen a continuar negociant

ERC i comuns han engegat les negociacions aquest dilluns al Parlament. Els dos grups han establert un programa basat en cinc eixos: transició ecològica, salut, economia, feminisme i diàleg.

Tal com han explicat a la premsa fonts dels dos equips negociadors en acabar la primera trobada, Esquerra i En Comú Podem s’han emplaçat a continuar negociant les pròximes hores, i esperen tancar un acord aquesta setmana.

ERC ha remarcat que només contempla governar en solitari, i en tot cas abordar en un futur l’entrada dels comuns, que prefereixen formar part de l’executiu, però s’obren a parlar-ho, ja que l’única línia vermella dels comuns és que JxCat no formi part del Govern. Emplaçaran el PSC a donar suport a la investidura de Pere Aragonès.

Els dos equips negociadors han coincidit en remarcar que esperen que l’acord sigui ràpid. De fet, les dues formacions aspiren a tancar-lo aquesta mateixa setmana, per poder celebrar el ple d’investidura la setmana que ve. ERC i comuns s’han emplaçat a continuar les converses les pròximes hores i han definit un àmbit programàtic basat en cinc eixos: acció climàtica i medi ambient; salut; feminisme; reactivació de l’economia; i diàleg i situació dels “presos polítics”.

ERC ha deixat clar que vol governar en solitari, almenys per ara, tal com ja havia definit la mateixa portaveu del partit, Marta Vilalta, durant la roda de premsa d’aquest migdia. Els republicans explorarien que alguna altra formació entrés a l’executiu després de seguir negociant, però un cop Aragonès ja fos investit.

Per la seva banda, els comuns volen entrar a Palau, però contemplaran la possibilitat de donar suport al candidat d’ERC, i estudiar la seva participació al Govern més endavant. D’aquesta manera, En Comú Podem opta per continuar les converses i veure –cap al final de la negociació– quins marges hi ha per cadascuna de les possibilitats.

Sigui com sigui, la formació de Jéssica Albiach no tanca cap porta, i només rebutja que JxCat entri al Govern. De fet, els comuns intentaran obrir, en paral·lel, una línia de diàleg amb el PSC-Units perquè els socialistes donin algun suport a Aragonès.

La bona sintonia i l’optimisme han protagonitzat la reunió, segons fonts presents a la trobada, que ha començat a les 16:15 hores als despatxos d’ERC i ha acabat pels volts de les 17:40. Per part d’ERC a la reunió hi ha assistit Marta Vilalta. Dels comuns hi havia Lucas Ferro, Susanna Segovia i David Cid.

ERC també espera mantenir noves converses amb JxCat com més aviat millor. Finalment, fonts dels comuns han explicat que segurament hauran de sotmetre a les seves bases —de Podem Catalunya i de Catalunya en Comú— un possible acord amb ERC, tot i que asseguren que aquesta consulta no seria cap problema.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona